Biennale Architettura 2018 FREESPACE

Predsednik "La Biennale di Venezia" Paolo Baratta zajedno sa kustosima 16. međunarodne izložbe arhitekture (16. Mostra Internazionale di Architettura) Ivonne Farrell i Shellei McNamara u zdanju Ca 'Giustinian u Veneciji je 24. maja svečano otvorio 16. međunarodnu izložbu arhitekture.

Izložba će biti otvorena do 25. novembra 2018. godine u delovima grada pod nazivom Giardini i Arsenale, kao i na drugim mestima u Veneciji.


Ivonne Farrell i Shellei McNamara su 16. međunarodnu izložbu arhitekture nazvali Freespace – Slobodan prostor.


Freespace, Arsenale
 

Oni su svoj izbor objasnili sledećim rečima: “Freespace opisuje odnos čoveka i arhitekture koja treba da mu služi, sa akcentom na kvalitet samog prostora. Fokus teme je sposobnost arhitekture da pruži slobodne, kvalitetne prostore onima koji ga koriste, kao i sposobnosti da pruži odgovore na neizrečene želje korisnika tih prostora.”


Mexico


Ova tema slavi kapacitet arhitekture da pronađe i iskoristi specifične uslove okruženja u svakom projektu i stavi ih u službu čoveka unapređujući mu život. Freespace pruža priliku da se naglasi besplatna vrednost prirodnih resursa: sunčeve svetlosti, mesečine, vazduha, gravitacije i materijala. Tema podstiče određeni način razmišljanja, novi pogled na svet, iznalaženje rešenja u kojima arhitektura obezbeđuje dobrobit i dostojanstvo svakog građanina ove krhke planete.


Indonesia 


Freespace je otvoren svima, demokratski prostor, neprogramiran, neplaniran i slobodan za upotrebu. Postoji razmena energija između ljudi i zgrada, čak i ako nisu planirane ili dizajnirane, tako da same zgrade pronađu načine komunikacije sa ljudima tokom vremena, dugo nakon što arhitekta napusti scenu.


Japan


Arhitektura ima aktivan i pasivan život. Freespace obuhvata slobodu da se zamisli slobodan prostor koji povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost kroz nasleđene kulturne slojeve, poput veze između arhaičnog i savremenog.


South Korea


U okviru teme Freespace Biennale Architettura 2018 daje primere, predloge, prikazuje elemente - izgrađene ili neizgrađene javne procese - radove koji pokazuju osnovne kvalitete arhitekture uključujući modulaciju, bogatstvo i materijalnost površine; orkestraciju pokreta, otkrivajući moć i lepotu arhitekture.


Nordic


Izložba ima prostorno, fizičko prisustvo nacionalnih prezentacija različtih razmera i kvaliteta, što utiče na intezitet komunikacije kompleksne prostorne prirode arhitekture i posetilaca.


Danska


Izložba poziva na emotivni i intelektualni angažman mnogih koji dolaze na Bijenale kako bi bolje razumeli arhitekturu, stimulisali diskusiju o osnovnim arhitektonskim vrednostima i proslavili dokazani trajni doprinos arhitekture čovečanstvu.


Australija


Na primer kada je Jørn Utzon osmišljavao betonsko, pločasto sedište na ulazu u Can Lis, Majorka, koje je savršeno oblikovao po ljudskoj meri, u isto vreme je pružio arhitektonski gest dobrodošlice u ovaj prostor.


Kosovo
 

Svako ima pravo da arhitekturom poboljša kvalitet života. Uloga arhitekture je da pruži utočište našim telima i nas duhovno podigne i učini da se lepo osećamo. Lepa fasada koja oblikuje uličnu stranu daje osećaj zadovoljstva prolaznicima, čak i ako nikad ne uđu u tu zgradu.


Emirates


Takođe, pogled na uređeno dvorište kroz kapiju pruža isti osećaj. Treba zaći iza vizuelnog i naglasiti ulogu arhitekture u koreografiji svakodnevnog života. Ako vidimo našu planetu Zemlju kao Klijenta to donosi sa sobom dugoročne odgovornosti. Arhitektura je igra svetlosti, sunca, hlada, meseca, vazduha, vetra, gravitacije i način otkrivanja misterija sveta.


Icefjord Center, Grenland, Dorte Mandrup


Predsednik Paolo Baratta izjavio je da se kao i na predhodnim izdanjima Biennala Architetture, nastavlja istraživanje odnosa arhitekture i civilnog društva. Razor između arhitekture i civilnog društva uzrokovan je sve većim teškoćama u izražavanju sopstvenih potreba i pronalaženju odgovarajućih odgovora, zbog toga je došlo do dramatičnih urbanih zbivanja čija je glavna karakteristika izrazito odsustvo javnih prostora ili haotični rast zanemarinih predgrađa i periferija gradova.


Nemačka, Daniel Libeskind, Projekat Potsdamer Platz 1991


Odsustvo arhitekture čini svet siromašnijim i smanjuje nivo javnog blagostanja postignutog ekonomskim i demografskim kretanjima. Ponovo otkriti arhitekturu znači obnoviti snažnu potrebu za kvalitetnim prostorom u kojem živimo, kao oblikom javnog bogatstva koji treba stalno štititi, obnavljati i stvarati.


Grčka

 

Nagrade 16. međunarodne izložbe arhitekture

Ceremonija dodele nagrada 16. međunarodne izložbe arhitekture održana je u subotu 26. maja 2018. u Ca 'Giustinianu, sedištu La Biennale di Venezia.

Nagrade međunarodnog žirija dodeljene su nacionalinim paviljonima iz sledećih razloga:
Zlatni lav za najbolje nacionalno učešće dodeljen je u Švajcarskoj za ubedljivu arhitektonsku instalaciju koja je vizelno prijemčiva i jednostavna, ali se bavi kritičnim problemima razmera u domaćem prostoru.


Švajcarska

 

Posebna nagrada dodeljena je Velikoj Britaniji za hrabar predlog u kojem se koristi praznina za stvaranje "slobodnog prostora" za događaje i neformalno okupljanje.

Nagrada Zlatni lav za najboljeg učesnika 16. izložbe Freespace dodeljena je arhitekti Eduardu Souto de Moura (Souto Moura-Arquitectos - Porto, Portugal) za preciznost uklapanja dva snimka iz vazduha postojećeg i izgrađenog stanja parcele (farma pretvorena u hotel sa minumumom intervencije), što otkriva suštinski odnos između arhitekture, vremena i mesta. Freespace se ovde pojavljuje bez najave, čist i jednostavan.

Zlatnog Lava za životno delo po preporuci kustosa Ivonne Farrell-a i Shellei McNamara dobio je Kenneth Frampton (Velika Britanija).

Srebrni lav za mlade i perspektivne učesnike dodeljen je Jan de Vilderu, Ingea Vincku, Jo Taillieu (Gent, Belgija), za projekat “slow architecture” u kome se potencira pažljivo planiranje prostora.

Specijalna nagrada dodeljena je učesniku Andri Matin (Džakarta, Indonezija), za instalaciju prefinjene izrade koja pruža okvir za razmišljanje o materijalu i obliku tradicionalnih vernakularnih struktura.


Andri Matin (Džakarta, Indonezija)


Posebne nagrade uručene su Rahulu Mehrotri (RMA - Mumbai, Indija, Boston, SAD) za tri projekta koji se bave problemima intimnosti i empatije i predstavljaju uspešan proces postepene difuzuje društvenih granica i hijerarhija.

Svi učesnici i svaki nacionalni paviljon su pozvani da dovedu u Veneciju svoje Freespace-ove, sa ciljem da se zajedno otkrivaju raznolikost, specifičnost i kontinuitet u arhitekturi zasnovanoj na ljudima, mestu, vremenu, istoriji, kako bi održali kulturu i relevantnost arhitekture na ovoj dinamičnoj planeti.

"Društvo sjajno napreduje kada starci sade drveće, a znaju da u njihovoj senci nikada neće sedeti" - Grčka poslovica.


Srbiju predstavlja rešenje „Slobodna škola je slobodni prostor“ na čelu sa Brankom Stanojevićem inspirisano liberalnom, letnjom školom koju je 10 godina vodio čuveni profesor Bogdan Bogdanović u skromnoj seoskoj kući nadomak Beograda.


Hrvatski paviljon nazvan je "Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti" autora Alise Andrašek, Vlatke Horvat, Brune Juričića i Maje Kuzmanović. To je instalacija koja prelazi granice arhitekture, umetnosti i robotike. 

 
Tekst: Ana Mikic D’Apuzzo
Fotografije: Nicola D’Apuzzo

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services