ALUiBAUCI


Podna lampa DREKAVAC, Anđela Brajović


Nastup diplomaca Akademije lepih umetnosti iz Beograda na Milanskoj nedelji dizajna koja se održala od 9. do 14. aprila! 

Studenti IV godine Akademije lepih umetnosti u Beogradu su se predstavili diplomskom kolekcijom "ALUiBAUCI" koja je inspirisana slovenskom mitologijom, pričama i osećajima koje ona izaziva. Koordinator ovog projekta bila je Vesna Pejović. Naziv izložbe je potekao od zbirke priča Ale i Bauci, sa izvrtanjem reči tako da asocira na skraćeni naziv obrazovne ustanove učesnika - ALU. Ideja je bila da se kroz jasne koncepte prenese doživljaj, atmosfera i specifičnost teme, a da je dobijeni odgovor u formi funkcionalnog komada nameštaja.

Pripremila: Vesna Pejović
 

Milano Design Week, 2013, mmm kad sve saberem i oduzmem moj 9 izlagački put na raznim Zonama, iduće godine slavim 10 godina minulog rada. I da se po deveti put ponovim, najvažnija stvar oko Milana – ljudi.  April u Milanu sajam nameštaja i nedelja dizajna, idealno mesto gde ćete sresti stare i upoznati nove ljude koji će vam potvrditi da niste ludi, da to što radite, i način na koji radite ima smisla, i da vas ima još. Dobar osećaj, daje snagu da nastavite.

Podna lampa DREKAVAC, Anđela Brajović
 

Ok, ideja mi je bila da napišem tekst najavu pre nego smo otišli u Milano, na žalost PR mi nikad nije bio važniji od rada, te smo poneseni izvođenjem zanemarili reklamu. Te evo sad, vratili smo se, delimično se skinuli sa anfetamina iz Red Bulla koji nam je deljen na sve strane, pa evo par reči. 
 


ALUiBAUCI logo
 

Čitajući tekst Mirka van der Winkela “Building a Design Brend”, esej o usponu ili padu mladih dizajnera, ili wanabe dizajnera, (koji uzgred svako ko planira da se bavi dizajnom, posebno product i dizajnom nameštaja treba da čita jednom mesečno) ima jedan super pasus koji priča o sveprisutnoj neverovatnosti: Svi mladi dizajneri iako dolaze iz celog sveta iz potpuno različitih milja i društava, verujući da su novi i neponovljivi, izlože radove koji izgledaju kao da su svi oni išli u isti razred Eindhoven akademije. Poražavajuće. Gde mu tu dođe lični pečat?


Detalji: ČUVARKUĆA, DREKAVAC i ČUMA
 

Volim da mislim da za lični pečat, mora da postoji koncept sa kontekstom, idejom i pričom iza radova, takođe volim da verujem da je taj entuzijazam i duh ove godine diplomcima ALU doneo besplatan izlagački prostor. I naravno dobra godina DesignersBlocka koji su to mogli sebi da priušte, a i ovaj ovde docent ranijom saradnjom možda zaslužio bonuse.


DesignersBlock izložbena postavka ALUiBAUCI
 

Dopalo se ljudima. I koncept i kontekst.


Detalji: BAUK, BELOCRNOBOG, BES


Diplomska izložba 4 godine studenta Akademije Lepih Umetnosti iz Beograda, odsek enterijer, predmet dizajn nameštaja.


Detalji: MORA, UTVARA, UROK


Bilo bi dobro da sad istresem konkretne cifre koliko je para utrošeno da se 6 studenata, tj 9 radova izloži na Zona Tortoni Milanske nedelje dizajna, prototipova, ne crteža, realnih, možda ne tako perfektno izvedenih, ali funkcionalnih 1:1 komada nameštaja, svaki sa pričom i svi uvezani u jednu priču ALUiBAUCI. Svakako ne milioni.

Fotelja BAUK, Vladimir Stajić
 

To želim da naglasim jer stalno (goodinama!!!) slušam kako bi neko nešto al ne može jer nema novca. Cvrc. Imati ideju, dobru volju sve drugo se “izakcija”.
Hvala Drvoartu, Arts&Crafts-u, Tatjani +, Metal Kovinu, FerShop-u, Tapetariji Savčić, KAKO.KO design studiju, i SIEPA-i, jer je njhova dobra volja i razumevanje omogućila ovim diplomcima da, ne, ne, nije najvažnije to što su izlagali u Milanu, to je najnevažnije, šargarepa.

Najvažnije je: proveli su vreme da smisle koncepte prema zadatom kontekstu, da ulože vreme i osmisle komade, zatim da prođu proces od ideje do realizacije, i nadam se, shvate da nemaju pojma da rade razradu, da tek treba da uče, da ne budu samoubeđeni, nabeđeni i veliki, već da ih tek čeka vreme da učenja od svih onih divnih ljudi, majstora koji znaju svašta samo ih osmehom treba privoleti na saradnju… čestitam položili ste…skoro, ipak ćete imati ispit.

Studenti diplomci koji su učestvovali u ovom projektu su: Ana Žuvela (sto i čiviluk BELOBOG-CRNOBOG),

Sto i čiviluk BELOCRNOBOG, Ana Žuvela
 

Anđela Brajović sa čivilukom ČUMA i podnom lampom DREKAVAC (na naslovnoj fotografiji),


Čiviluk ČUMA, Anđela Brajović


Ivana Vukićević sa policom ČUVARKUĆA,


Polica ČUVARKUĆA, Ivana Vukićević
 

Marinka Tanasković sa kolevkom i stolicom UROK,


Kolevka i stolica UROK, Marinka Tanasković


Tatjana Vorotović sa ležaljkom MORA,

i podnom lampom BES,

Vladimir Stajić sa foteljom BAUK

Fotelja BAUK, Vladimir Stajić
 

i lusterom UTVARA.


Luster UTVARA, Vladimir Stajić

 

One koje zanima koncept i detalji izložbe nek bace oko na facebook page.

Diplomsku izložbu studenata IV godine dizajna Akademije lepih umetnosti, beogradska publika će imati priliku da vidi u prostorijama Akademije lepih umetnosti od 22. aprila.

 


 

 


 


Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services