Salone del Mobile. Milano 2014

Od 8. do 13. aprila ove godine, u Milanu je održan 53. Internacionalni Salon nameštaja i prateće opreme (Salone Internazionale del Mobile - i Saloni), najveća svetska smotra dizajna nameštaja i opreme za uređenje enterijera.

Fiera Milano-Rho svakog aprila postaje mesto susreta proizvođača, dizajnera, kupaca i svih onih zaljubljenika u dobar dizajn, koji sa svih strana sveta pohrle kako bi bili deo ove najznačajnije svetske izložbe dizajna nameštaja.

Ovogodišnje izdanje, 53 po redu na površini od preko 200.000m2, ugostilo je više od 2.400 izlagača sa svih krajeva sveta. Veličina i snaga ovih manifestacija nalazi svoju publiku među ljudima najrazličitijih profesija i interesovanja, među kojima je najviše poslovnih ljudi, dizajnera, novinara, arhitekata...

Koliki je značaj ovog sektora privrede govori podatak da je u 2013. godini izvoz dizajniranog nameštaja Made in Italy iznosio oko 10,8 milijardi evra što je za 2,5% veći rast nego prethodne godine.  

Za pune 53 godine postojanja ove najveće svetske dizajnerske manifestacije broj posetilaca se od početnih 12.000, koliko ih je posetilo sajam 1961. godine, popeo na neverovatnih 357,212 posetilaca koliko ih je protutnjalo sajmom ovog aprila.

Organizator Salona je kompanija Cosmit spa (Comitato Organizzatore del Salone del Mobile Italiano), koja je osnovana 1961. godine, zahvaljujući viziji i entizijazmu male grupe proizvođača nameštaja, koji su bili pokretačka snaga trgovinskog udruženja FederlegnoArredo. Salone, kao sredstvo za promovisanje izvoza italijanskog nameštaja, ubrzo je postao najveći, žudno očekivani događaj u svetu nameštaja. 

Milanski sajam (Fiera Milano) smešten je u spektakularnom sajamskom kompleksu koji je dizajnirao Masimilijano Fuksas (Massimiliano Fuksas), a nalazi se na granici gradića Rho i Pero pokraj Milana. Novi sajamski kompleks otvoren je 2005. godine a investicija je iznosila €755 miliona. 

Fuksasov kompleks se sastoji od osam paviljona - hala sa ukupnom površinom od 345,000 m2 (zatvorenog prostora) i 60,000 m2 outdoor prostora, čineći ga najvećim takvim centrom na svetu.

Salone Internazionale del Mobile (i Saloni) - (International Furniture Exhibition) je glavna manifestacija u okviru Milanske nedelje dizajna, oko koje se sve vrti, a koja obuhvata nekoliko izlagačkih segmenta. Kao dodatak Salonu, kompanija Cosmit organizuje svake godine Međunarodnu izložbu opreme i asesoara Salone Internazionale del Complemento d`Arredo (International Furnishing Accessories Exhibition) koja se održava od 1989. godine kao sastavni deo Salona, a koja je posvećena svetu opremanja, pribora i asesoara, od objekata, ukrasa i dekoracije do tkanina i materijala, u najširem spektru stilova, od klasičnog do modernog dizajna. Zatim, tu su i velike komplementarne bijenalne sajamske manifestacije poput Izložbe rasvete - EuroLuce (International Lighting Exhibition) i bijenalne Međunarodne izložbe kancelarijskog nameštaja - SaloneUfficio (International Biennial Workspace Exhibition), ili Izložbe kuhinja, kuhinjske opreme i pribora, EuroCucina (International Kitchen Furniture Exhibition), kao i tehnologije za kuhinje FTK (Technology For the Kitchen) i Međunarodne izložbe kupatila SaloneBagno - Salone Internazionale del Bagno (International Bathroom Exhibition), koje se na svake dve godine smenjuju. 

Ove godine na displeju su bili EuroCucina, FTK Technology For the Kitchen i SaloneBagno.

2005. godine Cosmit je osnovao iSaloni WorldWide, sajamsku manifestaciju koja se svakog oktobra održava u Moskvi.

U moru komercijalnih sajamskih manifestacija, jedan od najzanimljivijh segmenata Milanskog salona nameštaja je SaloneSatellite, smotra mladih talenata koju je 1998 godine osnovala Marva Griffin. SaloneSatellite predstavlja odskočnu dasku za mlade dizajnere ali i značajan događaj za sve proizvođače koji traže nove talente.

SaloneSatellite je u potpunosti posvećen mladim dizajnerima, koji imaju priliku da pokažu svoja ostvarenja i privole neke od čelnika kompanija da se zainteresuju za njihov dizajn. Za sve njih ovo je neverovatna prilika da se predstave svetskoj javnosti, i da poput mnogih danas poznatih svetskih dizajnera koji su počeli svoj put na tom istom mestu, ostvare neke od svojih snova.

Mnogi od komada predstavljeni kao prototipovi na četrnaest prethodnih izdanja su otišli ​​u proizvodnju, a mnogi od dizajnera učesnika su postali važne ličnosti u svetu dizajna. Svake godine oko 700 mladih dizajnera i studenata najprestižnijih dizajnerskih škola i univerziteta izlažu i razmenjuju ideje u ovom jedinstvenom izlogu. Njihovi proizvodi se ocenjuju od strane prestižne komisije sačinjene od međunarodnih stručnjaka iz sveta dizajna, arhitekture i medija. Ove godine SaloneSatellite je održan u paviljonima 13 i 15, a potka manifestacije je "Design, innovation & craftmanship".


Dossofiorito Livia Rossi and Gianluca Giabardo, The Phytophiler, a project of care and exchange, within beauty, SaloneSatellite 2014.
 

Predstavljamo vam sneak peek kroz sajamske hale, sa osvrtom na moderan dizajn, i izlagače koji su napravili iskorak u sajamskom izlaganju, a od kojih se to svake godine i očekuje jer su u pitanju velike kompanije koje u svom portfoliju imaju najveće dizajnerske zvezde.

Prešli smo kilometre sajamskog prostora, a najviše iznenađenja pronašli smo u halama 6, 8, 10, 12, 20 i 16, gde se nalazio sam Crème de la crème savremenog dizajna nameštaja.

1. Vitra

Na prelepom Vitrinom štandu susreli smo se sa mnogim Vitrinim dizajn klasicima, poput Landi Chair by Hans Coray, Aluminium Chairs EA 101–104 by Charles&Ray Eames, i brojnih reedicija by Alexander Girard. Takođe, prikazani su i novi proizvodi sledećih dizajnera: Edward Barber & Jay Osgerby, Hella Jongerius, Jasper Morrison, Michel Charlot, Ronan & Erwan Bouroullec.

2. Cassina

Cassinin štand nas je očarao sa instalacijom japanskog arhitekte Soua Fujimotoa. Na štandu se čulo cvrkutanje ptica, a sam štand je zamišljen kao šuma sa puno drveća između kojih su postavljeni skupoceni i predivni komadi nameštaja sa potpisom Cassina.

3. Arper

Arperov štand i prateći materijali dizajnirao je njujorški multidisciplinarni studio 2x4. Drveni paneli, pregrađeni transparentnim materijalima, u valerima žute, narandžaste, zelene boje, čine da se osećate kao u filmu "Engleski pacijent". Kompletan utisak stičete tek kada pogledate materijale, kataloge i brošure, koje su sa božanstvenim ilustracijama zaokružili naše impresije Arperovog nastupa u Milanu. 

Na štandu su predstavljeni i novi komadi nameštaja sa potpisom dizajnera Moline, a u pitanju su Sofa Zinta i stolice Colina.

4. Moroso

Moroso kao i svake godine, očarava. Ne znamo da li tome možemo da zahvalimo čarobnom svetu Patricie Urkuiole čiji crteži uvek budu tako uspešno pretočeni u delo, i čiji komadi prosto oplemenjuju svaki prostor, ili kreativnom timu kompanije Moroso koji joj svaki put omogući da nas obori sa nogu, poverivši joj art i kreativnu direkciju svog sajamskog nastupa u Milanu.


Benjamin Hubert, Shell Collection


Moroso je predstavio dosta noviteta na Salonu, od kojih izdvajamo kolekciju Shell Benjamina Huberta, kao i Schelmann Library kolekciju dizajnera Joerga Schellmanna.


Joerg Schellmann, Schelmann Library


5. Scavolini

U okviru EuroCucina izložbe, svakako je najveći hit bio štand kompanije Scavolini, na kojem je domaćin bio i Ora Ito kao autor nove kolekcije Foodshelf za ovu kompaniju, a mi izdvajamo kuhinju Ki, za koju dizajn potpisuje spektakularni japanski dizajner Oki Sato poznatiji kao Nendo.


Ki, Nendo

Dodajemo da je Scavolini u saradnji sa kompanijom Diesel predstavio koncept Diesel Social Kitchen kao produžetak Dizel filozofije primenjene na kućnu kolekciju, pod nazivom “Premium Casual Living”, gde kuhinja dobija energiju svojstvenu okupljanjima i zabavama. Rezultat je kuhinja koja kombinuje modernost i udobnost, radni prostor sa segmentom za zabavu i prijatelje.


Levo, Diesel Social Kitchen. Desno, Ki by Nendo
 

U okviru Salona održana je i nesvakidašnja izložba "Dove vivono gli architetti"  (“Where Architects Live”)8 arhitekata, 8 kuća, 8 priča. Izložba je dnevnik istraživanja i ulazak u privatne prostore osam arhitekata među kojima su: Shigeru Ban, Mario Bellini, David Chipperfield, Massimiliano i Doriana Fuksas, Zaha Hadid, Marcio Kogan, Daniel Libeskind i Studio Mumbai/Bijoy Jain.

Claudio Luti, predsednik Salona izjavio je povodom ovogodišnjeg izdanja: “Naš cilj je bio da ovo bude najbolji salon nameštaja na svetu, a rezultati su daleko premašili naša očekivanja. Kupci, novinari, dizajneri, svi su videli iz prve ruke koliko je superioran i kreativan naš proizvodni lanac, prepoznajući vrednost Made in Italy proizvodnje i globalni značaj Salona. Ovo izdanje je proba za Expo 2015 koji se održava u maju sledeće godine. Sve sugeriše da će to biti ogroman događaj koji će pokazati svetu šta su Milano i Italija u stanju da ostvare. Mi se već pripremamo za sledeći veliki Salon".


Više fotografija sa Salona nameštaja u Milanu možete pogledati na ovom i ovom linku.

Pripremila: Valentina Ćuk
Fotografije: Miloš Matović

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 


 


 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services