Effetto Castiglioni

Izložba Effetto Castiglioni održana je u Milanu između 12. i 24. aprila 2010. godine, u okviru izložbenog prostora kompanije De Padova. Posvećena je radu velikog dizajnera Akilea Kastiljonija (Achillea Castiglioni). Ova izložba je po prvi put predstavila modele izložbi, crteže i arhitektonske projekte ovog velikog majstora.

Sve do danas, njegovih svih 23 rada, nalaze se u studiju Museo Achille Castiglioni kao postavka u okviru muzeja dizajna Triennale, koji će kroz kartonske kutije ispričati priču ovog velikog majstora i prikazati njegov opus u periodu od 1950. do 2000. godine.
Castiglioni ne samo da je međunarodno priznati majstor, već je i tvorac mnogih dela arhitekture, uključujući i privremene strukture mnogobrojnih instalacija za sajmove i izložbe. Njegovi projekti su dokumentovani upravo u ključnom trenutku kreativnog procesa - u obliku modela.

Achille Castiglioni je još u svojim ranim godinama, rame uz rame sa svojim bratom Pier Giacomom, a zatim i uz pomoć svog osoblja strpljivo oblikovao i oživljavao sve svoje kreativne intuicije uz pomoć gipsanih odliva, kartona i različitih vrsta materijala. Na taj način bi testirao funkcionalnu efikasnosti svojih ideja kako bi zaista doživeo svoj "učinak".

Počevši od Gruppo Rionale Fascista, ironično sačinjene od kriški sira, preko RAI putujuće izložbe, Palazzo della Permanente u Milanu, instalacije u okviru izložbe Fernand Léger, pa sve do modela četiri parohije, svi ovi radovi prepričavaju priču o ljubavi prema dizajnu koju Akileov otac Giannino Castiglioni, vajar i slikar realista, prenosi na svog sina.

"Ja uvek počinjem sa idejom - izjavio je Achille Castiglioni već daleke 1980. godine - a onda je menjam i razvijam uz put. Moj rad sadrži dosta maketarstva s obzirom da sam sin vajara. Moj otac je na taj način ostavio veliki trag na mene, radeći rukama, oblikovajući materijale postepeno im dajući željeni oblik."

Među dvadeset tri modela, na Corso Venezia su takođe predstavljene dve takozvane "tajne" makete - radovi bez imena i datuma, čuvani u studiju Achille Castiglioni muzeja dizajna Triennale koje su isčekivanju objašnjenja.
Zamisao je bila da posetioci izložbe pronađu potencijalne tragove koji bi pomogli da se razotkrije tajna - da li se zna ko je poručilac projekta? Da li se neko seća gde, zašto i kad? Koncept se zasnivao na tome da se angažuje publika kako bi se na taj način stvorio novi element interaktivnosti u okviru ove neobične izložbe.


Za kompaniju De Padova, Dizajn_Achille Castiglioni

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services