How Work Works

nova-iskra-HWW

Krajem septembra, Beograd je ugostio prvi veliku evropsku konferenciju kreativnih habova pod naslovom How Work Works.

Domaćin dvodnevnog foruma koji je održan u Bitef teatru, Jugoslovenskoj kinoteci i na drugim lokacijama, bila je Nova IskraHow Work Works forum je bio prvi u nizu od tri konferecije koje su deo projekta European Creative Hubs Network.

U Beogradu se okupilo više od 150 predstavnika kreativnih habova iz cele Evrope, uključujući više od 100 organizacija, sa idejom da se istraže promene u okvirima paradigme rada, iz vizure kreativnih centara i coworking prostora. Ideja je bila da se kreira otvoreni prostor za umrežavanje, istraživanje, promišaljenje i razmenu znanja i iskustava, na nekoliko lokacija tokom tri dana, 22-24. septembra.

nova-iskra-HWW

European Creative Hubs Network (ECHN) je projekat sufinansiran od strane Evropske komisije, a koji vodi British Council izajedno sa partnerima: Bios iz Grčke, Addict iz Portugala, betahaus iz Nemačke, Nova Iskra iz Srbije, Creative Edinburgh iz Velike Britanije, Factoria Cultural iz Španije, i European Business Network (EBN) iz Belgije.

nova-iskra-HWW

nova-iskra-HWW

Cilj foruma bio je da doprinese budućnosti evropske mreže kreativnih habova kroz prikazivanje različitosti unutar ekosistema habova, kao i da demonstrira bogatstvo, raznolikost i važnost ovog okruženja, imajući u vidu da ove organizacije igraju ključnu ulogu u pružanju podrške mladim preduzetnicima, kreativnim profesionalcima i frilenserima – širom kontinenta, ali i van granica EU.

nova-iskra-HWW

nova-iskra-HWW

Forum je okupio je ukupno od 180 delegata iz 32 zemlje, i time obuhvatio celu Evropu, kao i predstavnike organizacija iz Maroka i Tunisa. Glavni program foruma je bio podeljen u tri pod-teme koje su okosnica svakog kreativnog haba - prostor, zajednica i poslovni modeli.

nova-iskra-HWW

nova-iskra-HWW

nova-iskra-HWW

Uvodna predavanja održali su predstavnici vodećih evropskih neformalnih edukativnih platformi – Hyperisland i Fabrica u Bitef Teatru.
Celo predavanje priznatog dizajnera i umetničkog direktora Sama Barona koji je predstavio Fabrica centar možete pogledati u videu:

Pre njega, konferenciju je otvorio predavanje Jona Barnesa, koji je bio aktivan kao jedan od menadžera u okviru platforme Hyperisland, vodeće evropske neformalne obrazovne institucije, a svoje predavanje posvetio je “transformativnim organizacijama”:

Pogledajte fotografije sa prvog dana konferencije!

Program drugog dana konferencije je održan u multifunkcionalnoj zgradi Jugoslovenske kinoteke. Pored prezentacija studija slučaja i pratećih panel diskusija, ovaj deo programa pružio je i inspirativne uvide kroz predavanja, vredne 1-na-1 konsultacije sa ekspertima kao i mogućnost da se učesnici bolje upoznaju i razmene svoja iskustva kroz neformalne susrete.

nova-iskra-HWW

nova-iskra-HWW

nova-iskra-HWW

Intenzivan, celodnevni programi je završen inspiritivnim i spekulativnim predavanjem profesora Jovana Čekića sa Fakulteta za medije i komunikacije, koji je govorio o mestu kreativnosti u stalno-menjajućem savremenom svetu, svetu radikalnih promena. Celokupno predavanje (na engleskom jeziku) možete pogledati u videu:

Nakon regularnog programa, tokom večeri je organizovana poseta tri najaktivnija haba u srpskoj prestonici – ImpactHUB Belgrade, Startit Centar i Nova Iskra. Više od 80 gostiju se pridružilo šetnji, i upoznalo se sa radom beogradskih habova.

Pogledajte fotografije sa drugog dana konferencije!

nova-iskra-HWW

nova-iskra-HWW

Završnu subotnju sesiju prezentovali su partneri projekta ECHN, kao i predstavnici fondacije Hivos, fokusirajući se na naredne korake projekta i predstojeće aktivnosti. Svi habovi su pozvani da se pridruže budućoj mreži i da se registruju putem sajta.

Program konferencije je zaokružen sa interakctivnom radionicom Paula Bourna, koja je bila jednako zabavna, interaktivna i pronicljiva, i na plastičan način je, kroz interaktivne pozorišne vežbe koje su uključile sve prisutne, prikazala način na koji funkcioniše komunikacija i dinamika rada timova. Celokupni snimak ove akcije pogledajte u videu:

Podstaknuti ovim iskustvom, gosti su se pridružili organizovanoj poseti Muzeju Macura, gde su imali prilike da u neformalnom i inspirativnom okruženju razgovaraju o potencijalnim saradnjama i razmene utiske uživajući u domaćoj hrani i pogledu na Dunav.

Pogledajte fotografije sa trećeg dana konferencije!

Pored bogatog trodnevnog programa, Nova Iskra je producirala i prateću publikaciju How Work Works: An inventory of events, kolekciju šest kritičkih tekstova koji u fokus stavljaju paradigme rada i kreativnosti u svetlu savremenih promena. Ovo specijalno izdanje prati nastanak i evoluciju co-workinga, i naglašava kreativnost kao osnovni faktor za napredno razmišljanje i poslovanje. Knjigu možete preuzeti klikom na ovaj link.

nova-iskra-HWW

nova-iskra-HWW

Naredni European Creative Hub Forum biće održan od 26 - 28. januara 2017, u Atini, a organizovaće ga organizacije Bios/Romantso. Drugi po redu forum pod nazivom "syn-" biće fokusiran na temu “rasta”.

Na samom kraju pogledajte kratki film koji na najbolji način sumira atmosferu konferencije koja je u Beograd dovela najpoznatjie evropske coworking prostore, habove i organizacije aktivne u polju kreativne produkcije.

Forum#1 - How work works - European Creative Hubs Network from European Creative Hubs Network on Vimeo.

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services