PDP Konferencija kreativnih medija 2015

PDP_2015_01

U novosadskoj „Kineskoj četvrti“, u periodu od 3. do 6. septembra, održana je PDP konferencija, koja je tematski ispitala granice kreativnosti i okolnosti u kojima se one prevazilaze.

PDP konferencija je održana  sedmi put, međutim, prvi put kao konferencija kreativnih medija. Na taj način proširila je  svoje delovanje na sfere izvan štampe, grafičkog dizajna i fotografije. Predavači, ali i učesnici radionica, su imali izazovan zadatak da odgovore na temu „Lo fidelity, Hi creativity“.

Najava programa Konferencije, propraćena je PechKucha Night sesijom, koju je vodio poznati novosadski dvojac sa radija: Daško i Mlađa (Daško u lajv verziji, dok je Mlađa vršio nadzor sa distance, zbog bolesti). U okviru  jedinstvene japanske tehnike prezentovanja, posetioci su imali priliku da čuju predstavnike coworkinga Pionirska, kompanije za kreiranje video igara Eipix Entertainment, sito štamparije Squeegee, platforme Liceulice…

Pored predavanja, organizovano je više izložbi: izložba izabranih plakata ovogodišnjeg PDP konkursa,  izložba fotografija PDP konkursa organizovana u saradnji sa kolektivom Ulice, izložba fotografija novosadskog fotografa Aleksandra Ramadanovića, izložba studija Propeler i izložba beogradske radionice Urbana make stuff.

PDP_2015_02

PDP_2015_03

PDP_2015_03

Na veliko zadovoljstvo organizatora, učesnika i posetilaca Konferencije, poznata njujorška dizajnerka Lita Sobierajski, oduševila nas je svojom prezentacijom i počastvovala svojim prisustvom. Uz širok osmeh i specifičan humor, govorila je o svom vizuelnom jeziku i ograničenjima sa kojima se ona susreće u svom pokušaju da ostavi trag na kreativnoj mapi sveta. Iskrena i nepretenciozna priča o odrastanju, unutrašnjoj borbi između „sigurnog posla“ i ličnih projekata, držala je pažnju prisutnih do samog kraja. Upečatljiv je bio početak njene prezentacije, u kome je  gledanje dizajn blogova i prelistavanje online portfolija,  uporedila sa pornografijom i posavetovala sve mlade kreativce koji su na početku svoje karijere da manje vremena provode zadavoljavajući se online i da se posvete realnom užitku oblikovanja sopstvenih vizuelnih formi. Takođe, Lita je vodila radionicu „Seeing is believing“ u kojoj su učesnici imali zadatak da realizuju autoportret sa ograničenim resursima, tačnije svaki učesnik je dobio jednu vrstu materijala sa kojom je trebao da se predstavi.

PDP_2015_04

PDP_2015_05

Iz oblasti fotografije, svoj rad su predstavili nekadašnji novinski fotograf Majkl Bauring i beogradski kolektiv Belgrade Raw. Majkl se trudio da uspostavi kontakt sa prisutnima i pozove ih na aktivno učešće u njegovoj prezentaciji, animirajući ih da  diskutuju o nekim od ključnih pitanja sa kojima se bavljenje fotografijom i njena prezentacija danas suočavaju -  intenzivno i nezaobilazno  korišćenje interneta i Instagram platforme.
Momci iz Belgrade Raw-a su, pored predstavljanja svog rada poslednjeg dana konferencije, držali i radionicu na temu „Novi Sad ispod šminke“. Oni se ne boje da prikažu „golu“ istinu prostora za život, ljudskih priča i događaja, ali isto  zahtevaju i od učesnika njihovih radionica.  U zamenu, podelili su svoje veliko iskustvo, posebno ističući da je najbitniji deo koncepta na kome su izgradili svoju malu zajednicu - razmišljanje o prezentaciji fotografija, ne kao pojedinačne scene ili kadra, već naracije sa planskom postavkom fotografija u prostoru, bilo onlilne ili fizički, poprimajući tako karakteristike galerijskog dela.

PDP_2015_06

PDP_2015_07

PDP_2015_08

Slavimir Stojanović nas je, kao i obično, zabavio svojom prezentacijom sa dozom sarkazma i vickastih intelektualnih komentara na svoja dostignuća, dotičući na taj način društveno i političko stanje u kojem se nalazimo. Posebno je istakao da rad grafičkog dizajnera, pored lične ekspresije i stilizacije vizuelnog sadržaja,  podrazumeva i društvenu angažovanost i odgovornost. Naglasio je da je veliki prijatelj konferencije i da rado deli svoja iskustva, ne odbijajući pozive PDP tima. Ponekada učesnike obraduje  svojim posebnim „začinom“ – „break dance performansom“.

PDP_2015_09

Serija prezentacija u petak i u subotu se završila panel diskusijama na temu „Limiti podstiču kreativnost“. Bratislav Milenković, Slavimir Stojanović, Lita Sobierajski, Marina Milanović, Nenad Dickov, Tijana i Mila Popović… ovi kreativni umovi su dobili priliku da se oglase po pitanju ograničenja sa kojima se svakodnevno suočavaju u svom radu, ali i da podele sa publikom svoje muke kako započeti projekat realizovati, kada nema dovoljno sredstava za „idealnu“ realizaciju ili kada oni uopšte ne postoje. 

PDP_2015_10

PDP_2015_11

Nesvakidašnja radionica održala se na temu „Vokovizuel i pisaća mašina“ čiji je idejni tvorac novosadska ilustratorka Marina Milanović. Vokovizuel, poeziju zvučnog i vizuelnog, u ovom slučaju najviše vizuelnog, uz po koji zvuk tipki na pisaćoj mašini, kao što je Vladan Radovanović definiše, može svako sa imalo avangardnog duha da praktikuje. Upravo je to Marina i želela da dočara, originalno  se koristeći pisaćom mašinom i tako biti ispred/iza svog vremena, eksperimentišući sa slovima i oblicima na veoma finoj hartiji.

PDP_2015_13

PDP_2015_14

Ne smemo propustiti da spomenemo i predavanja Marka Radenkovića iz Dizajn Inkubatora Nova Iskra, arhitektice i kustosa Mie David, studia Propeler i Polyhedra, kao i radionicu kompanije Eipix.

PDP_2015_15

PDP_2015_16

PDP_2015_17

PDP_2015_18

PDP_2015_19

Bitno je napomenuti da je i sama konferencija svojim vizuelnim identitetom i promotivnim sredstvima odgovorila na ovu temu i  mogli ste  da vidite zahvalnice oblikovane na drvenoj ploči, ili dobijete pozivnicu štampanu na tkanini.

PDP_2015_20

PDP_2015_21

PDP_2015_22

pripremila: Irma Puškarević

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services