Stockholm 2010

Marimekko

Marimekko je finska kompanija sa sedištem u Helsinkiju, koja postoji od 1951.godine, i koja zahvaljujući kvalitetu i lepoti svojih kolekcija uspeva i dalje da bude savremena, uspešna i popularna. Marimekko je već decenijama svetski poznat i priznat brend čiji se proizvodi mogu pronaći u preko 40 zemalja širom sveta. Njihova „uža“ specijalnost je svakako dizajn i proizvodnja tekstila. Ali oni su pre svega uspešan lajfstajl brend koji se bavi dizajnom, proizvodnjom, prodajom visokokvalitetnih proizvoda od tekstila, odeće, asesoara za enterijer i dekoraciju, ženskih cipela, torbi i dr.

Greta Magnusson Grossman

U Muzeju Arhitekture u Stokholmu (Arkitekturmuseet), tokom trajanja Stockholm Design Week-a, otvorena je izložba o švedsko-američkoj dizajnerki i arhitekti Greti Magnuson Grosman (Greta Magnusson Grossman). Izložba traje od 10.februara do 16.maja 2010.godine. Izložbu je dizajniro TAF i realizovana je u koprodukciji sa R20th Century Gallery iz Njujorka.

Design House Stockholm

Design House Stockholm je vodeći švedski proizvođač savremenog Skandinavskog dizajna. Kompaniju je osnovao Anders Färdig, pasionirani tragač za proizvodima koji bude pažnju, poboljšavaju kvalitet svakodnevnog života, životnog stila, i koji šoping pretvaraju u zabavu. Pod njegovim vođenjem, kompanija je postala leading name i izbila u prvi plan kada je u pitanju Skandinavski dizajn. I zadržava, evo godinama tu poziciju upravo zbog inovativnosti u dizajnu i kvalitetu proizvoda.

Cord Lamp Dizajn_Form Us With Love, Foto_Philip Karlberg

A2 Made in Småland

A2 je relativno mlad švedski brend. A tako mu i izgledaju kolekcije. Mladalački. A2 se bavi proizvodnjom nameštaja i na ovogodišnjem sajmu nameštaja u Stokholmu predstavljene su i prošlogodišnje i nove kolekcije. U pitanju su izuzetno kreativni i posebni komadi nameštaja.
A2 kompaniju je osnovao dizajn studio A2 designers. Sara Larsson je Master Mind ove kompanije, a u realizaciji joj pomažu članovi porodice i vrsne zanatlije iz Småland-a.

Offecct

U Stokholmu smo prisustvovali mnogim predpremijerama, promocijama novih kolekcija raznih evropskih proizvođača koje će s Milanskim sajmom nameštaja doživeti svoje megapremijere. Nismo sigurni da li će i poznata švedska kompanija Offecct nastupati u Milanu, proverićemo. Ali  pažnju su nam svakako privukli njihovi proizvodi. Dovitljivi Šveđani su press materijal delili na predivnim dizajniranim flash memorijama, za koje dizajn potpisuju Claesson Koivisto Rune.


Štand kompanije Offecct na Stokholmskom sajmu nameštaja

Claesson Koivisto Rune

Izložba "Claesson Koivisto Rune. Illuminated by Wästberg", koja je otvorena 10.februara tokom trajanja Stockholm Design Week-a u Muzeju arhitekture u Stokholmu (Arkitekturmuseet), prikazuje 10 izabranih projekata ovog uspešnog arhitektonskog studija. Izložba se sastoji od maketa, fotografija i crteža i traje do 28.marta 2010.godine.


Photo: Ivana Srdanović

Olga Popyrina

Olga Popyrina je trenutno švedski dizajner, ruskog porekla, rođena u Keniji, živela u Rusiji, Americi, i sada Švedskoj. Olga je studirala dizajn i arhitekturu na Academy of Architecture in Moscow. Od 1998. godine, Olga ima svoju kompaniju u Göteborg-u, u okviru koje radi i kao dizajner i kao arhitekta. Sa švedskom kompanijom IKEA sarađuje kao freelance dizajner od 2004. godine.

Ola Folding Table

Ola Folding Table imao je svoju premijeru na Stokholmskom sajmu nameštaja u okviru prateće sajamske izložbe Green House. Autori i dizajneri su Petter&Oscar, tačnije Petter Danielson iz Akka Creatables i Oscar Ternbom.

101% Designed in Brussels

Ovogodišnja selekcija koju čini pet dizajnera iz Brisela i njihova zajednička izložba pod nazivom 101% Designed in Brussels predstavljena je na Stokholmskom sajmu nameštaja. U selekciju su ove godine ušli: Nathalie Dewez, dizajner svetla; Jean-François D’Or | Loudordesign studio, industrijski dizajner; Chevalier Masson, dizajneri tekstila; Hugo Meert, dizajner keramike; Lhoas & Lhoas, arhitekti i dizajneri.

Designboom Mart

U okviru ovogodišnjeg sajma nameštaja u Stokholmu i Stokholmske nedelje dizajna, deo izlagačkog programa je i izložba Designboom Mart koju je organizovala jedna od najpoznatijih svetskih nezavisnih internet "publikacija", web portal designboom. Koncipirana kao prodajna izložba suvenira, ovogodišnji Designboom Mart (inače drugi po redu koji se organizuje u Stokholmu), može se reći da je izneverio mnoga očekivanja.

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services