Marimekko

Marimekko je finska kompanija sa sedištem u Helsinkiju, koja postoji od 1951.godine, i koja zahvaljujući kvalitetu i lepoti svojih kolekcija uspeva i dalje da bude savremena, uspešna i popularna. Marimekko je već decenijama svetski poznat i priznat brend čiji se proizvodi mogu pronaći u preko 40 zemalja širom sveta. Njihova „uža“ specijalnost je svakako dizajn i proizvodnja tekstila. Ali oni su pre svega uspešan lajfstajl brend koji se bavi dizajnom, proizvodnjom, prodajom visokokvalitetnih proizvoda od tekstila, odeće, asesoara za enterijer i dekoraciju, ženskih cipela, torbi i dr.

Osnovali su je 1951. godine Armi i Viljo Ratia, kada je Armi (jedna od najpoznatijih ženskih preduzetnica u Finskoj) pozvala neke svoje prijatelje umetnike da primene svoj dizajn na tekstil.
Da bi dalje pokazali kako se platno može koristiti, oni su dizajnirali i prodavali malu kolekciju jednostavnih haljina koje su bile proizvedene od tog platna. Pokrenuli su clothing-fabric proizvodnju u nekoj finskoj fabrici i tako je Marimekko istorija počela.Najviše ih je naravno proslavila Jacqueline Kennedy koja je za predsedničku kampanju svog supruga 1960.godine kupila osam Marimekko haljina u kojima je paradirala tokom kampanje.
Onda ih je poznati čikaški brend Crate&Barrel promovisao po Americi tako što je u svojim radnjama širom Amerike prodavao njihov tekstil, a prepoznatljive Marimekko paterne često koristio u svojim izlozima.Devedesetih je brend proslavila i serija Sex and the City, u čijoj je drugoj sezoni Carrie Bradshaw nosila Marimekko bikini i haljinu, da bi se kasnije pojavljivao u mnogim kadrovima ove poznate serije, na zavesama, stolnjacima...


Marimekko, Stockholm, Norrmalmstorg 4

Nešto od prolećne kolekcije za ovu godinu, imali smo prilike da vidimo boraveći u Stokholmu, a odlazak u Marimekko store, nekoliko puta, bila je svojevrsna terapija. Njihov moto je da za neki deo svake kolekcije ponavljaju u korišćenju svoje klasik prepoznatljive paterne sa novim sezonskim dizajnom i motivima.

Marimekko, Stockholm, Norrmalmstorg 4

Posle ovog kratkog upoznavanja sa istorijom Marimekko classic-modern brenda za lepši život, predstavljamo vam novitete njihove Spring / Summer kolekcije za 2010. godinu, koje smo odabralii.


Patern Rasymatto, Dizajn_Maija Louekari
Samu-Jussi-Koski_Spring-2010

Patern Kevätjuhla, Dizajn_Miina Äkkijyrkkä
Mika Piirainen Summer 2010

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services