Waterliving Workshop 2015

U Beogradu je od 9. do 17. maja, u organizaciji Fakulteta za umetnost i dizajn Megatrend, održana peta po redu internacionalna arhitektonska radionica pod nazivom „Waterliving”.

Na radionici je učestvovalo 25 studenata italijanskog Univerziteta Politecnico di Milano i 12 studenata beogradskih univerziteta (Megatrend, BU, Union).

Tokom 7 dana pred studentima je bio izazov kreiranja inovativnih rešenja, koja bi kroz ujedinjenje arhitektonskih i humanističkih elemenata projektovanja, trebalo da ukažu na nove mogućnosti korišćenja prirodnih potencijala Beograda.

Tema ovogodišnje radionice bile su rečne marine.

Ovaj vid međunarodne saradnje prilika je da se studenti Beograda upoznaju sa inovativnim idejama mladih ljudi koji dolaze iz svetske prestonice dizajna.

S druge strane, naši studenti upoznali su kolege iz inostranstva sa specifičnostima priobalja i životom na reci karakterističnim za Beograd.

Kroz grupni rad oni su nastojali da odgovore na potrebu beograđana za stvaranjem funkcionalnih rečnih marina, koje bi bile ne samo mesta za vezivanje čamaca, već i prostori koji omogućavaju stanovnicima grada niz aktivnosti vezanih za vodu.Studenti iz Milana započeli su obilazak beogradskih reka na Gemax marini, a nakon toga prisustvovali su arhitektonskim šetnjama u organizaciji Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA).

Kao uvod u rad na projektu, profesori sa Fakulteta za umetnost i dizajn, Arhitektonskog Fakulteta i Fakulteta za graditeljski manadžment, održali su predavanja na temu života na reci i arhitektonske prakse u zoni priobalja.

Predavači iz Urbanističkog zavoda Beograda su prikazali su studentima neke od do sada realizovanih projekata revitalizacije rečnih obala, dok je svoje iskustvo u konstruisanju sojenica na adi Međici predstavio čuveni arhitekta starije generacije, prof. Peđa Ristić.

Rad na projektima odvijao se u Beton hali (Comunale) i u Mikser house-u.

Ideator i mentor radionice je arhitekta Ivan Mangov, profesor FUD-a. Industrijski dizajneri Milan Jovanović i Marko Cvetković, takođe profesori FUD-a, su kao mentori usmeravali razvoj idejnih rešenja konceptualnih projekata, dok su arhitekte Armen Đorđević i Andrej Žilić bili zaduženi za analizu i usavršavanje predloženih tehničkih rešenja.

Profesori Marco Grassi i Raffaella Colombo su učestvovali ispred Univerziteta Politecnico di Milano.U subotu 16. maja učesnici radionice prikazali su svoja rešenja u Domu omladine, čime je zatvoren petogodišnji ciklus radionica "Waterliving".

Rezultati petogodišnjeg ciklusa biće predstavljeni sredinom leta u sveobuhvatnoj publikaciji.

IZBOR RADOVA:

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services