Zlatno pero na Fakultetu primenjenih umetnosti

U okviru pratećih programa izložbe Zlatno pero, na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (Karađorđeva 15), u nedelju 29. novembra je sa velikim uspehom održan niz predavanja i tribina, posvećeni igrama i autorskim projektima u sferi ilustracije.

Najpre je sa početkom u 12 časova održan razgovor pod naslovom „Ilustracija u svetu video igara: nova granica“, koju je osmislio i vodio Pavle Zelić, pisac, strip scenarista i teoretičar, sa gostima iz vodećih kompanija koje se bave produkcijom kompjuterskih igara u Srbiji, ali sa velikim uspehom nastupaju upravo na svetskom tržištu.

U ime kompanije Eipix Entertainment, u panelu je učestvovao Ivan Francuski, HR menadžer, takođe i ilustrator, kompaniju Noredus je predstavljao Ivan Ćirović - game artist, dok je Mad Head Games bio zastupljen kroz učešće Aleksandra Zolotića, koji radi kao 2D artist, ali je i ilustrator i strip umetnik.

U uvodnom izlaganju Pavla Zelića, prikazan je razvoj video igara, od rudimentarne grafike u arkadnim igrama i na konzolama 1970-ih i 80-ih, do vizuelno spektakularnih rešenja koja dominiraju danas. Takođe je postavljeno pitanje da li je u pitanju nova vrsta umetnosti, što je već više puta potvrđeno u svetu, kako kroz velike izložbe, specijalizovane muzeje, nagrade i priznanja pa čak i kroz sudske presude. Učesnici tribine su pre svega predstavili svoje kompanije, njihov razvoj, kapacitete i planove, a zatim govorili i o vrlo praktičnim stvarima kao što je proces razvoja igara, kompetencije koje su potrebne vizuelnim umetnicima koji planiraju da se bave ovim poslom, i važnosti koju naša industrija ima u širim okvirima. Za kraj, prikazani su i promo filmovi kompanija Nordeus i Eipix Entertainment. Prepuna sala sa preko šezdeset zainteresovanih, pre svega mladih ljudi odnosno studenata je pomno pratila izlaganja da bi se potom razvila plodna diskusija, koja se nastavila i u pauzi, kada su posetioci mogli da se i lično upoznaju sa panelistima, i dobiju kontakte i druge korisne informacije.

U drugom predavanju, koje je nosilo naziv „Saradnja scenariste i strip crtača: od ideje do (devete) umetnosti“, Pavle Zelić i Dragan Paunović, strip umetnik i ilustrator su predstavili kako izgleda rad na stripu, sa akcentom na serijal „Družina Dardaneli“ (System comics, 2011, 2015.) koji obojica potpisuju. Još jednom je Zelić u uvodnom delu predstavio istoriju razvoja jedne nove umetnosti, ovog puta stripa, sa fokusom na kreativnom i praktičnom radu na scenariu, da bi se zatim kroz konkretne primere ilustrovane prezentacijom pokazale sve faze saradnje dva autora stripa, i na zabavan način približio ovaj kreativni postupak slušaocima, da bi se konačno i ekskluzivno prikazale i table iz još neobjavljenog drugog albuma „Družine Dardaneli“. I ovoga puta, kao uostalom do kraja svih predavanja, bilo je puno zainteresovanih koji su pratili izlaganje, a naročitu pažnju je izazvao projekat „Lana Tafi“, edukativni strip o falsifikovanim lekovima, scenariste Pavla Zelića, čiji je crtač, Boris Nenezić takođe prisustvovao tribini, a u pauzi je sam strip i podeljen svim prisutnima.



Sledeće predavanje, naslovljeno „Kad ilustracija oživi“ su održali Rastko Ćirić, ilustrator, muzičar i profesor ilustracije i animacije na FPU, i Igor Kordej, slavni strip umetnik, koji su predstavili multimedijalni projekat „The Rubber Soul Project“, koji je nedavno kompletiran luksuznim izdanjem svih materijala nastalih u višedecenijskom radu na stvaranju jedne alternativnoistorijske postmoderne kompilacije umetničkih dela na temu izmišljenih pesama Bitlsa. Prikazan je spot za pesmu „India“ i mnogi drugi vizuelni materijali vezani za projekat, i pojašnjena njegova geneza i konačno kompletiranje.

Poslednje izlaganje dana je bilo posvećeno nagrađenim filmovima sa festivala Balkanima 2015, o čemu je govorila Iva Ćirić, animator. Ovaj čuveni festival animiranog filma je predstavljen izborom pet najboljih crtanih filmova u Evropi u poslednjih godinu dana a ovom prilikom je razgovarano i o statusu animacije danas.

U zaključku se može sa sigurnošću reći da je prvi dan pratećih programa Zlatnog pera na FPU održan sa velikim uspehom, i da su raznorodni sadržaji kako privukli publiku ali i održali im pažnju i interesovanje tokom celog dana predstavljajući intrigantne teme kroz nastupe eminentnih panelista i predavača.

FPS se zahvaljuje prijateljima iz Pržionice za mali alhemičarski pit stop u kom su posetiocima pripremali svežu kafu.

Pozivaju se svi zainteresovani da dođu u nedelju, 6. decembra u zgradu Fakulteta primenjenih umetnosti u Karađorđevoj 15, od 12 do 16h, gde ih očekuju razgovori sa zajedničkom temom "Komercijalni život ilustracije".

Na sledećim razgovorima učestvuju Dušan Pavlić, Olivera Batajić Sretenović, Bratislav Milenković i Slobodan Jovanović. Posle prezentacija i razgovora sledi gledanje portfolija. Detaljan program pronađite na ovom linku.  

Susrete i razgovore Zlatno pero na FPU je organizovala Jana Oršolić, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i član Saveta Zlatnog pera.

Pripremio: Pavle Zelić
Fotografije: Dragana Stojiljković

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services