Zlatno pero na Fakultetu primenjenih umetnosti, dan 2

Posle veoma uspešnog prvog dana razgovora i susreta na Fakultetu primenjenih umetnosti koji su se ove godine prvi put bili osmišljeni i realizovani kao prateći program međunarodnog bijenala ilustracije Zlatno pero, održan je i drugi susret, 6. decembra.

Na ovim nedeljnim susretima jos jednom se okupio veliki broj zainteresovanih, mahom studenata.

Imali su prilike da iz više uglova čuju priče o korelaciji ilustracije i njenog konačnog oblika u komercijalnoj upotrebi.

Prvi razgovor su vodili Dušan Pavlić, ilustrator i dugogodisnji umetnički direktor u izdavačkoj kući Kreativni centar i Olivera Batajić Sretenović koja je posle mnogo godina samostalnog rada i intenzivne saradnje sa istom izdavačkom kućom, nedavno postala nastavnik na predmetu Grafika knjige na FPU. Prolazeći kroz izbor sopstvenih radova govorili su o ličnim težnjama da lično prepletu sa komercijalnim i o preprekama na koje se u kreiranju za izdavaštvo nailazi.

Puna teorijska sala ugostila je na mestu predavača tog dana trećeg bivšeg studenta FPU, ilustratora Bratislava Milenkovića, koji je mladim autorima dao praktične savete o građenju svog mesta u svetu ilustracije na globalnom tržištu.

Zatim je Slobodan Jovanović, vlasnik i kreativni direktor brending studija Coba&associates, predstavio ulogu ilustracije kroz više studija slučaja iz lične poslovne prakse, naglašavajući i ilustrativnu ulogu tipografije i letteringa.

Posle predavanja gosti predavači su u ličnom kontaktu sa posetiocima gledali i komentarisali radove zainteresovanih. Mnogima je ovo bio ključni deo tog dana susreta ZPnaFPU i nešto što se pokazalo kao izuzetno potrebno.

Susreti Zlatno pero na Fakultetu primenjenih umetnosti ispunili su očekivano - pokazali su da je struci neohodan kontakt ove vrste, da je potrebno razgovarati o malim i velikim temama u oblasti ilustracije. Okupljanje ilustratora generisalo je, čini se, energiju koja će delovati kao punjač kreativnih baterija do nekog narednog sličnog susreta.

Lepoj atmosferi doprineo je i topao doček koji su gostima priredili prijatelji iz Pržionice i Fini, sa njihovom poznato dobrom kafom, briošima i makaronima.

Susrete i razgovore Zlatno pero na FPU je organizovala Jana Oršolić, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i član Saveta Zlatnog pera.

Fotografije: Jelena Žigić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services