Aleksandra Dević

Izlagačka sezona 2017. godine, Velike galerije KC Grada otvorena je izložbom mlade slikarke iz Subotice, Aleksandre Dević pod nazivom Zagrljaj. Aleksandra je završila Akademiju u Novom Sadu, smer novih likovnih medija. Izlagala je grupno i samostalno, ali je takođe uradila i ilustraciju knjige ''Ukleta kuca na brdu'' za izdavačku kuću Orfelin. 2015. godine i učestvovala na land art projektu "Panonski put umetnosti".


Koncept izložbe Zagrljaj, angažovan je i tretira temu nasilja kroz jednu paradoksalnu i simboličku prizmu. Postavili smo par pitanja autorki, kako bismo saznali nešto više o njenom stvaralčkom procesu, težnjama ali i mišljenju o trenutnom stanju na umetničkoj sceni Srbije. Podsećamo vas da je izložba otvorena do 29. januara.


Razgovarao: Aleksandar Stojanović
Fotografije: Neda Mojsilović
 

aleksandra-devic

Nasilje, bilo u porodici, na sportskim terenima ili ono vršnjačko, predstavlja gorući problem u društvu. Da li imaš posebne motive zbog kojih si bazirala svoju postavku na istraživanju nasilja i šta si saznala tokom tog procesa istraživanja?

U našem društvu ono je uglavnom neozbiljno shvaćeno ili senzacionalizovano te sam kao problem sebi postavila da pokušam da prikazem temu na drugi način, ličniji.
Istraživanje kao takvo, bavilo se u jednu ruku psihologijom i sociologijom, u drugu ruku ličnom percepcijom. Kao neku vrstu zaključka, navela bih da on zapravo ne postoji. Sama pojava je previse lična i relativna da bi se tako usko definisala, što joj nikako ne smanjuje značaj. Štaviše, postavlja sve više i više pitanja.

aleksandra-devic-

aleksandra-devic-

Izabrala si balon kao simbol nasilja. Faktički, on predstavlja označitelja samog nasilnika. Time si kreirala izvestan paradoks na slikama. Kako je do toga došlo?

Način osmišljavanja teme trajao je nekoliko meseci. No, u suštini započelo je preispitivanjem granice između prijatnosti i neprijatnosti. Kada draž prestaje biti prijatna i postaje biti bolna ili slično.. Time je logično došlo do ove teme, verovatno inicirano spoljnim faktorima, s obzirom da je to itekako prisutna pojava u društvu, na koju treba obratiti pažnju.

aleksandra-devic-

Da li je ova serija koju si nam predstavila u galeriji sada zaokružena i gotova, ili je ovo samo etapa u širem istraživanju ove problematike? Da li već imaš u glavi buduće slike i kako one izgledaju?

Serija koju sam predstavila trenutno je zaokružena, no nije isključeno da ću joj se vratiti. Generalno, verujem da neka strana zajednička za moje stvaralaštvo jeste relativnost percepcije, uglavnom na psihološkoj bazi.

Sledeća serija je donekle započeta. Ona se bazira više na likovnom istraživanju nego na nekom konkretnom konceptu. Okvirno, bavi se idejama Frojda i njegovog istraživanja.
Verujem da će buduće serije biti znatno drugačije, bar vizuelno.

aleksandra-devic-

Kad smo kod budućnosti, kakvi su tvoji planovi?

Planovi su mi svakako da nastavim aktivno da stvaram kao i da nastavim da se bavim teškim ličnim i univerzalnim pitanjima, te pokušam da podignem svest i empatiju društva prema tim pojavama. Ovo stvaranje nije obavezno u vidu slike, no smatram da je to neki način izražavanja koji ima puno potencijala i kojim ću se baviti još dugo.

aleksandra-devic-

Šta misliš o umetničkoj sceni naše zemlje, koji su ključni problemi koji tebe okupiraju? Šta ti smeta, a šta bi izdvojila kao prednost? Kako sebe vidiš na toj sceni?

Svakako postoje galerije koje se orijentišu samo ka ostvarenim umetnicima, ali ima dovoljno mesta i prilike za svakoga ko se bar malo potrudi. Lično sam zadovoljna i smatram da, ukoliko je neko ozbiljan, ima sasvim korektnu mogućnost da se pokaže. Dodala bih možda opasku da postoji dobra produkcija dela, no često su medijski slabo ili nikako propraćena.

Smatram da sam na toj sceni dobila divnu priliku da se pokažem iako nemam dugu istoriju samostalnog izlaganja, samim time sam zaključila da je scena sasvim zdrava.

aleksandra-devic-

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Facebook komentari


Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text