Artist in Residence | Tvrđava Španjola

Artist in Residence | Tvrđava Španjola

U okviru programa aktivacije prostora tvrđave Španjola u Herceg Novom, otvoren je poziv za prijavu umetnika na prvi deo programa koji će biti organizovan od 19. do 26. maja 2018. godine.

Španjola je napuštena tvrđava koju grupa entuzijasta, aktivista iz Herceg Novog i ostatka Crne Gore pokušava da revitalizuje.

 


Prijave za umetnike su otvorene do 6. aprila 2018. godine.

Ukoliko ste u mogućnosti, širite što više ovu vest na socijalnim mrežama kako bi napušten prostor Španjole bar privremeno mogao postati svojevrsna rezidencija umetnosti!

ŠPANJOLA 018

Poziv umetnicima za učestvovanje u programu “Artist in Residence” kojim se želi dati nova namena tvrđavi Španjola – rezidencija umetnosti.

O PROGRAMU

Tim Španjole i ove godine nastavlja da revitalizuje tvrđavu kroz program aktivacije i festivalske sadržaje na kuli.
Prethodne dve godine prostor tvrđave je značajnije uređen, a program koji je organizovan dosegao je reginalni i internacionalni okvir sa velikim brojem internacionalnih učesnika i posetioca.

“ARTIST IN RESIDENCE” I “4CIRCLE”

Ove godine program aktivacije je podeljen na dva dela:

Prvi deo zove se “Artist in Residence” i tiče se ovog poziva, a ima za cilj da okupi umetnike iz regiona koji će boraviti na tvrđavi u eko kampu, obilaziti grad i okruženje, slušati zanimljiva predavanja, učestvovati u pravljenju sopstvenih ručkova na radionici kuvanja na tvrđavi i biti deo radnog tima koji će kroz svoju umetničku intervenciju
uticati da Španjola zavredi naziv Rezidencije Umetnosti u Herceg Novom 2018. godine. 


Drugi deo se zove “4 Circle” i program se sastoji od audio vizuelnog programa na tvrđavi Španjola i u starom gradu, na kojem će nastupati umetnici iz sveta na temu “Objekat” koja je i ovogodišnja tema programa aktivacije. Ovaj deo programa sastoji se od vizuelnih projekcija i muzičkih nastupa na tvrđavi u periodu od 2 dana, kao i 3D mapping projekcije koja će se održati u starom gradu na fasadi crkve Sv. Jeronima.

POZIV ZA “ARTIST IN RESIDENCE”

Pozivaju se svi afirmisani i neafirmisani umetnici iz Crne Gore i regiona da se prijave i postanu potencijalni realizatori krajnjeg lica Španjole za 2018. godinu.

KADA I KAKO

Učesnici će kroz 7 dana boravka u eko kampu na tvrđavi od 19. do 26. maja, imati prilike da posete razne delove grada i okruženja, da se upoznaju sa održivim načinima gradnje i ekološkim pristupima, sa sistemima utvrđenja u Boki Kotorskoj i da osmisle koncept svog umetničkog izraza kojim žele da oplemene tvrđavu koristeći se pre svega principima efemerne arhitekture i prostorne instalacije.

Tema ovogodišnjeg programa aktivacije tvrđave je “Objekat” / “Object”
Rešenja mogu biti i funkcionalna, ali je više data prednost izražajnim rešenjima, koja uz pomoć manjeg budžeta, žele da ostave utisak na posetioce, i utisak odnosa umetnika prema napuštenom prostoru tvrđave.

Svoja rešenja umetnici će započeti konceptualnim osmišljanjem tokom poslednjih par dana boravka na tvrđavi, a onda će po povratku kućama da pripreme detaljan plan i budžet realizacije kako bi se ova resenja izvela u periodu od 23. do 30. juna 2018. godine, kada bi grupa opet boravila na tvrđavi radi izvođenja.

SADRŽAJ PRIJAVE

Prilikom prijave učesnici su obavezni da pošalju:
• 3-5 radova/projekata u sopstvenom maniru, poželjno vezanih za aktivaciju napuštenih objekata / kulturnog nasleđa, u JPG ili PDF formatu
• Motivaciono pismo, do 500 reči, zbog čega zele da postanu deo ovog programa
• Kratku biografiju sa ličnim podacima

ROK PRIJAVE

Prijave najkasnije poslati do 6. aprila 2018. godine, na email adresu: lily@sinergija.me pod nazivom: ARTIST IN RESIDENCE (bilo kakav drugi naziv neće biti uvažen).

ODABIR I BROJ UČESNIKA

Tim Španjole izabraće 10 učesnika ovog programa koji će se podeliti u timove u toku boravka na tvrđavi. Učesnici će biti selektovani do 13. aprila 2018. godine nakon čega će biti kontaktirani radi detaljnijeg plana o dolasku na tvrđavu.

REALIZACIJA

Nakon osmišljavanja ideje tokom boravka na tvrđavi i po povratku kućama biti u mogućnosti i da realizuju svoju zamisao u periodu od 23. do 30. juna 2018. godine tokom novog boravka na tvrđavi radi izvođenja.

OBAVEZE ORGANIZATORA

Tim Španjola obezbeđuje:
• Smestaj u eko kampu na tvrđavi u toku ovog projekta i kasnije realizacije radova u junu mesecu (kamp, kuhinja, toaleti, tuševi)
• Fakultativne izlete, obilaske i obroke
• Prezentacije i predavanja na razne teme usko vezane za temu “Objekat” i program “Artist in Residence”
• Materijal potreban za ovaj kao i potrebe izvođenja projekata u junu mesecu

OBAVEZE IZABRANIH UČESNIKA

Po odabiru učesnici su dužni:
• Ućesnici snose troškove prevoza do Herceg Novog i nazad
• Po mogužnosti doneti sopstvenu kamp opremu
• Učesnici treba da plate simboličnu participaciju u iznosu od 100 eura.

VIŠE PODATAKA

O dosadašnjem delu realizacije programa aktivacije tvrđave Španjola možete saznati na Facebook stranici kao i iz videa koji predstavlja prošlogodisnji realizovani program aktivacije ŠPANJOLA 017

SPANJOLA 017 festival from Vuk Cvoro on Vimeo.

.

Više o programu aktivnosti za učesnike rezidencijalnog programa “ARTIST IN RESIDENCE” pogledajte na ovom linku. 

 

Još jednom otvaramo vrata tvrđave i pozivamo vas da nam se kroz sopstvenu ekspresiju priključite u ideji da umjetnost preuzme i zaposjedne ono što je nekada bila fortifikaciona arhitektura i da ona postane “naše oružje” za borbu protiv privatizacije kulturnog nasljeđa. Zabavićemo se dok ujedno pokazujemo da smo ozbiljni u svojoj namjeri ostvarenja ciljeva i obezbijeđivanja svijetle budužnosti Španjole.

Vidimo se na tvrđavi sa 4 kule!

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services