DANI ARHITEKTURE SARAJEVO 2018: Poziv na konkurs

DANI ARHITEKTURE 2018: Poziv na konkurs

Poziv za učešće na ovogodišnjem Konkursu Dani Arhitekture Sarajevo (DA2018)

 

Dani arhitekture Sarajevo i ovogodišnji kurator Dinko Peračić pozivaju vas da ponudite svoja rešenja i ideje za jedinstven sarajevski “prostor slobode” - Bob i sankašku stazu na Trebeviću.

 

 

Sarajevo, na mostu ili nad provalijom između zapada i istoka, zanimljivo je mesto za prepoznavanje sve zatvorenije logike oba sveta. Mesto koje još nije do kraja iskontrolisano, u kojem su mogući i drugačiji scenariji. Prostor u kojem možemo zamisliti neke druge budućnosti. Grad koji čeka da iz prave potrebe izraste nova autentična kultura...

Staza za bob i sankanje izgrađena je u okviru priprema za Zimske olimpijske igre koje su se 1984. godine održale u Sarajevu. Planirana je kao deo sportsko - rekreativnog parka na Trebeviću koji će i posle igara privlačiti posetioce na planinu. Nakon Olimpijskih igara, staza je korišćena za takmičenja u sklopu Svetskog kupa. Naknadnom podelom staze na tri dela, koji se mogu nezavisno koristiti, objekat je prilagođen i za potrebe svakodnevnog sankanja.

U toku rata 90 - tih godina staza se našla na prvoj liniji fronta. Ona je znatno oštećena i ostalo je samo betonsko korito. Gotovo dve decenije ovo područje imalo je reputaciju ničije zemlje, ekscesnog prostora izvan nadležnosti. Upravo u ovom kontekstu nastaju alternativni načini korištenja bob staz - najpre iscrtavanje grafita.

Danas je ona popularno mesto šetanja, trčanja, fotografisanja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma. Sve ovo stazu je učinilo neformalnim simbolom postapokaliptičnog stanja i popularnom slikom na društvenim mrežama.

Na taj način, ceo ovaj prostor postepeno se vraćao u svakodnevni život grada. Ovaj povratak svoj vrhunac očekuje 6. aprila ove godine, na dan grada Sarajeva kada je planirano otvaranje trebevićke žičare koja povezuje centar grada sa neposrednom okolinom staze. Bob staza će se ponovo naći u srcu grada!

 

Da li možemo da zamislimo novi život ove infrastrukture? Koji su novi scenariji aktiviranja ovog prostora?

Konkursnim radom treba predložiti zahvat u prostoru koji bob stazi i planini Trebević nudi novi identitet i nove oblike korišćenja, uzimajući u obzir njegovu bogatu prošlost.

Ko može da učestvuje?

Konkurs je međunarodni, anketni, anonimni i jednostepeni. Pravo prijave imaju studenti i mladi profesionalci do 35 godina starosti. Arhitekti, dizajneri, multimedijalni umetnici, fotografi i svi drugi su pozvani na učešće.

Koji su obavezni projektni prilozi?

- Naziv projekta i opis (do 1500 karaktera) .TXT
- Minimalno 3 grafička priloga u .JPG formatu 21x21cm 300dpi (fotomontaža, crteži, kolaži, dijagrami, skice...)
- Animirani .GIF 1000x1000px koji uključuje sve grafičke priloge
- Podaci o autorima (ime i prezime / autorski tim, grad / država, e-mail, kratka biografija do 500 karaktera).TXT
- Važna napomena: grafički prilozi ne smeju sadržavati imena autora.

Do kada se mogu poslati radovi?

Rok za dostavljanje radova je 15. april 2018. godine do 23.59h, na mail: info@daniarhitekture.ba a rezultati će biti objavljeni 25. aprila 2018. godine.

Nagrade?

Svi pristigli radovi biće objavljeni na web stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, i prikazani na izložbi u programu Dana arhitekture 2018. Stručni žiri će odabrati 7 najboljih radova, čiji će autori biti pozvani da učestvuju i prezentuju radove na Danima arhitekture 2018. Svim učesnicima će biti obezbeđen smeštaj u Sarajevu i ulaznice za sve događaje u okviru Dana arhitekture 2018. Nakon prezentacija, stručni žiri i publika će odabrati najbolji rad za koji je osigurana novčana nagrada 300 EUR. Odabrani radovi će potencijalno biti prezentovani u javnim medijima i gradskoj upravi.

Najbolje radove će izabrati stručni žiri koji čine: Dinko Peračić (Hrvatska), Marija Simović (Studio Simović, Srbija), Kenan Vatrenjak (Filter arhitektura, BiH,) Katarina Bošnjak (Lift - prostorne inicijative, BiH)

Podloge za konkurs možete preuzeti na ovom inku.

Ako imate dodatna pitanja vezana za raspis konkursa javite se na info@daniarhitekture.ba

Detaljnije informacije o samom konkursu možete pronaći na ovom linku. 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services