Designer in Residence 2018

Nova Iskra objavljuje ovogodišnji otvoren poziv za Designer in Residence program

Dizajner u rezidenturi 2018!

Nova Iskra objavljuje ovogodišnji otvoren poziv za Designer in Residence program - jednomesečni rezidencijalni boravak u Francuskoj, namenjen dizajnerima, umetnicima i drugim autorima koji su aktivni u domenu digitalne umetnosti i dizajna interakcije.

 

 

Konkurs je otvoren do 8. jula 2018. godine.

Nova Iskra najavljuje ovogodišnji Designer in Residence KONKURS za jednomesečni rezidencijalni boravak u Marseju tokom novembra, za autore aktivne u domenu digitalnih umetnosti i dizajna interakcije. Konkurs je otvoren do 8. jula.

Razmena autora odvija se kroz platformu CREATE IN RESIDENCE, multidisciplinarni međunarodni program koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom, festivalom Krokodil i nizom partnerskih organizacija.

Ove godine, među partnerima su ponovo i najveća švedska organizacija za podršku umetničke produkcije IASPIS, Francuski institut u Srbiji i Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije, te AMI / Dynamo i LFO/ZINC makerlab iz Marseja i Goethe Institut u Beogradu, kao i EUNIC mreža u Srbiji.

Tokom proteklih godina, platforma DinR proširila je svoje delovanje sa Švedske i na druge zemlje, pa tako Nova Iskra objavljuje otvoreni poziv za jednomesečni rezidencijalni boravak u Marseju.

Ovogodišnji boravak u Marseju fokusiran je na domen digitalne umetnosti i dizajna interakcije.

Gostujućeg autora iz Srbije će u periodu od 7. novembra do 7. decembra 2018. godine podržati dve lokalne organizacije, obe locirane u kreativnom centru Friche la Belle de Mai – DYNAMO inkubator i LFO/ZINC makerspace.

Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa. Od 2014. godine, kroz program je prošlo više od 35 autora.

Pored toga, rezident iz Srbije će imati prilike da se predstavi u okviru program bijenala Chroniques koje se tokom novembra odvija u Marseju i i gradu Aix-en-Provence, u okviru koga će biti predstavljene izložbe, audio-vizuelni nastupi, instalacije u javnom prostoru, konferencijski programi i prateći sajam. Koncept programa i dalje ostaje “open-end”, što znači da se od učesnika ne očekuje da svoju ideju u celini realizuju ili završe tokom svog boravka, već samo da vreme provedeno na rezidenciji iskoriste za razvoj projekata iz ovog domena.

Troškovi puta, smeštaja i stipendije biće pokriveni, a autori će biti u obavezi da se uključe u programe lokalnih organizacija tokom svog boravka, kroz javne prezentacije, učešće i organizaciju radionica i, u ovom slučaju, uključivanje u program bijenala Chroniques.

Svi autori zainteresovani da se prijave, treba da popune online formular na ovom linku, najkasnije do 8. jula u ponoć.

Pored popunjavanja formulara, potrebno je poslati svoj CV i portfolio e-mailom na adresu relja@novaiskra.com.

Samo kompletne prijave sa pratećom dokumentacijom će ući u razmatranje. 

Rezidencijalni boravak srpskog autora u Marseju će biti realizovan u novembru 2018. godine, dok će istovremeno Nova Iskra u Beogradu ugostiti po jednog dizajnera iz Švedske i Francuske, nakon gostovanja Andrea Pahla iz Nemačke tokom maja meseca.

 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services