EXCITE 2.0

EXCITE 2.0

Nova Iskra najavljuje EXCITE 2.0 - program studijskih boravaka za preduzetnike u sedam evropskih zemalja!

Ukoliko ste mladi preduzetnik iz Srbije aktivan u domenu kulturnih i kreativnih industrija, Nova Iskra pruža novu mogućnost za profesionalne boravke u kompanijama iz sedam evropskih zemalja, kroz program Erasmus for Young Entrepreneurs program.

 

 

Nova Iskra najavljuje svoje učešće u projektu Excite 2.0 project, programu međunarodne razmene za studijske boravke širom Evrope.

Razmene se realizuju putem programa Evropske Unije Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE), i pružiće šansu za 9 preduzetnika iz Srbije da realizuju studijske boravke i razmene iskustva sa kompanijama i preduzetnicima iz Švedske, Nemačke, Španije, Slovenije, Austrije, Holandije i Slovačke, kao i za 9 sprskih kompanija da ugoste preduzetnike iz ovih zemalja.

Prijavite se za ovogodišnji ciklus do 8. juna!

Fokus programa EXCITE 2.0 je posebno na domen kulturnih i kreativnih industrija (CCI), sa ciljem razmene znanja i novih preduzetničkih ideja i inovacija, kao i otvaranje šansi na evropskim tržištima čime se omogućavaju internacionalizacija i razvoj poslovanja u ovim sektorima.

Partneri koji su bazirani u pomenutim zemljama obezbeđivaće mesečne stipendije za boravak preduzetnika koji žele da posete drugu evropsku zemlju kako bi učili od iskusnih preduzetnika koji su tamo bazirani.

Uloga Nova Iskre je da bude lokalna tačka koordinacije i podrške posvećenim novim preduzetnicima (pojedincima) i kompanijama domaćinima koji su posebno aktivni u domenu kulturnih i kreativnih industrija, kako bi našli odgovarajuće i komplementarne preduzetnike iz evropskih zemalja sa kojima bi mogli da se povežu. Studijski boravci će biti realizovani do kraja 2019. godine.


Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE) je međunarodna razmena koja novim, ambicioznim preduzetnicima (New Entrepreneurs - NE) pruža šansu da uče od iskusnih preduzetnika (Host Entrepreneurs - HE) koji vode mikro i mala preduzeća u partnerskim zemljama.

Razmena iskustva se odvija tokom studijskog boravka sa iskusnim preduzetnicima, koji novima pomažu da razviju nove veštine potrebne da bi se vodila mala firma. Domaćini imaju priliku da dobiju novu perspektivu svog posla, kao i priliku za saradnju sa inostranim partnerima i uče o novim tržištima. Boravak novih preduzetnika je delimično finansiran od strane Evropske unije.

Svi zainteresovani pojedinci iz Srbije koji su aktivni, ili planiraju da budu aktivni kao preduzetnici u domenu kulturnih i kreativnih industrija mogu se sada prijaviti putem Nove Iskre, i izraziti svoje interesovanje za razmene u 2018. godini, kao i da pruže osnovne informacije i CV putem online formulara do 8. juna.

Kandidati koji prođu inicijalnu selekciju i “matchmaking” proces sa ostalim partnerima, dobiće podršku u pripremi zvanične aplikacije koja se podnosi putem EYE portala.

Od 2009. godine kada je otvoren program, mobilnost preduzetnika je značajno povećana, što ostavlja pozitivan uticaj na evropsku ekonomiju. Istraživanja pokazauju da program razvija preduzetničke sposobnosti učesnika, kao i kompetencije koje su od velike važnosti za njihove novo-uspostavljene biznise. 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services