EXCITE 2.0 | Erasmus for Young Entrepreneurs

EXCITE 2.0 | Erasmus for Young Entrepreneurs

Nova Iskra objavljuje drugi otvoreni poziv za studijske boravke za preduzetnike u inostranstvu, u okviru projekta EXCITE 2.0!

Ukoliko ste mladi preduzetnik iz Srbije aktivan u domenu kulturnih i kreativnih industrija, Nova Iskra pruža novu mogućnost za profesionalne boravke u kompanijama iz sedam evropskih zemalja, kroz program Erasmus for Young Entrepreneurs program.

 

 

Prijavite se do kraja decembra ukoliko svoje studijske boravke želite da realizujete u prvoj polovini 2019. godine!

Nova Iskra tokom 2018. i 2019. godine učestvuje u projektu Excite 2.0, programu međunarodne razmene za studijske boravke širom Evrope. Razmene se realizuju putem programa Evropske Unije Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE), i pružaju šansu za još 6 preduzetnika iz Srbije da realizuju studijske boravke i razmene iskustva sa kompanijama i preduzetnicima iz Švedske, Nemačke, Španije, Slovenije, Austrije, Holandije i Slovačke tokom 2019. godine, kao i za 9 srpskih kompanija da ugoste preduzetnike iz ovih zemalja.

Fokus programa EXCITE 2.0 je posebno na domen kulturnih i kreativnih industrija (CCI), sa ciljem razmene znanja i novih preduzetničkih ideja i inovacija, kao i otvaranje šansi na evropskim tržištima čime se omogućavaju internacionalizacija i razvoj poslovanja u ovim sektorima. Partneri iz pomenutih zemalja, obezbeđivaće mesečne stipendije za boravak preduzetnika koji žele da posete drugu evropsku zemlju kako bi učili od iskusnih preduzetnika koji su tamo bazirani.

Uloga Nova Iskre je da bude lokalna tačka koordinacije i podrške posvećenim novim preduzetnicima (pojedincima) i kompanijama domaćinima koji su posebno aktivni u domenu kulturnih i kreativnih industrija, kako bi našli odgovarajuće i komplementarne preduzetnike iz evropskih zemalja sa kojima bi mogli da se povežu. Studijski boravci će biti realizovani do kraja 2019. godine, i u proseku traju 3 meseca.

Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE) je međunarodna razmena koja novim, ambicioznim preduzetnicima (New Entrepreneurs - NE) pruža šansu da uče od iskusnih preduzetnika (Host Entrepreneurs - HE) koji vode mikro i mala preduzeća u partnerskim zemljama. Razmena iskustva se odvija tokom studijskog boravka sa iskusnim preduzetnicima, koji novima pomažu da razviju nove veštine potrebne da bi se vodila mala firma. Domaćini imaju priliku da dobiju novu perspektivu svog posla, kao i priliku za saradnju sa inostranim partnerima i uče o novim tržištima. Boravak novih preduzetnika je delimično finansiran od strane Evropske unije. Od 2009. godine kada je otvoren program, mobilnost preduzetnika je značajno povećana, što ostavlja pozitivan uticaj na evropsku ekonomiju. Istraživanja pokazauju da program razvija preduzetničke sposobnosti učesnika, kao i kompetencije koje su od velike važnosti za njihove novo-uspostavljene biznise.

Svi zainteresovani pojedinci iz Srbije koji su aktivni, ili planiraju da budu aktivni  preduzetnici u domenu kulturnih i kreativnih industrija mogu se prijaviti preko Nove Iskre, i izraziti svoje interesovanje za razmene u prvoj polovini 2019. godine. Takođe, mogu pružiti osnovne informacije i svoj CV putem online formulara koji se nalazi na ovom linku do 31. decembra 2018. godine. Što se ranije kandidati prijave, veće su šanse da im se pronađe odgovarajuća kompanija-domaćin.

Kandidati koji prođu inicijalnu selekciju ulaze u “matchmaking” proces potrage za kompanijama-domaćinima, a od Nove Iskre će dobiti podršku u pripremi zvanične aplikacije koja se podnosi putem EYE portala (što podrazumeva urađeni biznis plan).

Najbitnij uslov je da je kandidata aktivan kao preduzetnik manje od 3 godine. Istovremeno, Nova Iskra je u potrazi za srpskim kompanijama koje su raspoložene da tokom sledeće godine prihvate na studijske boravke preduzetnike iz drugih partnerskih zemalja. Zainteresovane kompanije mogu pisati direktno koordinatoru projekta putem e-maila relja@novaiskra.com.
 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services