Grad Rijeka | Javni poziv za produkciju umetničkih radova u zajednici

Javni poziv za produkciju umetničkih radova u zajednici | Nevidljive prepreke –

Grad Rijeka | Javni poziv za produkciju umetničkih radova u zajednici, sa temom "Nevidljive prepreke – vidljivi pomaci".

 

 

 

 

 

Inicijativa Građani svom gradu objavljuje Poziv za produkciju umetničkih radova koji će se pod temom "Nevidljive prepreke – vidljivi pomaci" ostvariti u saradnji sa zajednicom na području centra Sušaka u Rijeci.

Izabrani radovi će biti izvedeni u periodu od aprila do novembra 2018. godine, a zajednički će biti predstavljeni u novembru 2018. godine u sklopu druge edicije festivala "Misliti zajednicu".

Građanke svom gradu (GSG) naziv je nove riječke inicijative u čijem razvoju učestvuju brojni akteri i akterke s riječke kulturno-umetničke scene, koja kroz svoje delovanje i kroz pokrenute programe propituje ideju zajedništva i participacije. Otelovljenje te ideje je i sama lokacija na kojoj se inicijativa nalazi, Križanićeva ulica na Sušaku, na svom početku i kraju obeležena spomen pločom Građani svom gradu / Rijeka 1983.
Ploča govori o dobrovoljnom angažmanu građana i građanki u izgradnji zajedničkog dobra, a njena poruka postaje vodilja inicijative.

S prvim javnim pozivom za produkciju umetničkih radova u zajednici koji se geografski fokusira na lokalitet centra Sušaka, GSG želi da nastavi i ojača svoje delovanje u svom neposrednom okruženju, i da pokuša da odgovori na neke od specifičnih potreba zajednica koje u njemu privremeno ili stalno borave.

Lokalitet centra Sušaka smatra se širim centrom današnje Rijeke.

Stariji stanovnici pamte ga kao frekventan i sadržajima ispunjen centar predratnog grada Sušaka. S gusto izgrađenim stambenim (uglavnom istorijskim) višespratnicama i ulicama koje su ujedno istočni i severni prilaz samom centru, i dan danas ostavlja utisak dinamične zone grada. Ipak, reč je o kvartu s manje boravišnih i društvenih sadržaja nego što bi moglo da se očekuje s obzirom na blizinu centra grada i istorisjku važnost.

Sadržaji koji definišu njegov dnevni ritam su osnovna i srednje škole, Zavod za zapošljavanje, dva gradska hotela (Kontinental i Neboder), Hrvatski kulturni dom na Sušaku, poneki restoran i poneka prodavnica. Mesto dnevnog druženja i noćnog života je legendarno okupljalište mladih na Kontu, tradicija već generacijama mladih Riječana. U slučaju kiše druženje se premešta u natkrivenu Križanićevu ulicu u neposrednoj blizini. Osim Konta, uz Rječinu niču i brojni klubovi i kafići koji su centar alternativnog života Riječanki/a. Širim kvartom, (što možda i nije kontradiktorno), ipak preovlađuju prazni poslovni prostori, devastirane fasade i neiskorišćene javne površine. Da li je tome doprinela politika upravljanja poslovnim prostorima, nepostojanje privatne inicijative, opšti standard grada, generacijski presek stanovništva, iskidane socijalne veze i zaboravljene navike, logika urbanističkog planiranja, dinamika svakodnevnice … ili sve pomalo, ostaje za analizu i neko buduće sociološko istraživanje.

U memoriji grada ovo područje je bilo važno u ključnim fazama njegovog istorijskog razvoja i urbanističkog rasta: od prvih pristaništa na obali Rječine pri njenom ušću (ilirsko i antičko doba), do novih identiteta Rijeke obeleženih izgradnjama važnih ulica (tri istorijski gledano važne ulice – Karolina, Lujzijana i Dorothea, spajaju se upravo u ovom kvartu), industrijskim razvojem (mlinovi na Rječini, prve manufakture i zatim industrijska postrojenja uz reku); Trsatskim stubama koje iz ovog dela grada vode ka najstarijem marijanskom svetištu na Trsatu; ili podelom grada ucrtavanjem državne granice između dveju kraljevina tokom međuratnog perioda. Na mestu granice danas je most posleratnog objedinjenja grada u jednu urbanu i administrativnu celinu.
Tako intrigantna istorijska slojevitost i izazovno stanje njegove savremenosti podsticajno je za kreativno čitanje Sušaka i njegovih stambenih, radnih i tranzitnih zajednica.

Zajednica koje se na Sušaku zadržavaju kratko ili u njemu borave mnogo... u njemu rade, odmaraju se, zabavljaju, ili kroz njega tek prolaze jedva ostavljajući traga. Tema konkursa "Nevidljive prepreke – vidljivi pomaci" otvara se tek kao podsticaj za moguće interpretacije/intervencije/akcije na relaciji: vidljivo-nevidljivo, privatno - javno, centar-periferija itd.

GSG poziva autorke, autore i umetničke kolektive da predlože rad koji će se odvijati u bliskoj saradnji s nekom od sušačkih “zajednica”, bila to jedna od najvidljivijih zajednica poput mladih na Kontu ili neke puno skrivenije zajednice koje se svojevoljno ili prisilno izmiču pogledu javnosti. Očekuju se oni predlozi koji su ili dobro upoznati s lokalnim kontekstom ili predlagače/ice koji/e u svom dosadašnjem radu imaju veliko iskustvo rada sa zajednicama pa to iskustvo žele i mogu da prenesu na lokalitet Sušaka.

Napomene za predlagače

1. Poziv se upućuje pojedincima i kolektivima koji deluju u širem području umetnosti i kulture, dok se podstiču prijave predlagača koji mogu direktno komunicirati sa zajednicom bez potrebe za prevođenjem.
2. Na konkurs se može prijaviti jedan predlog za produkciju novog rada u bilo kojem mediju.
3. Prijavnicu za konkurs možete preuzeti na ovom linku.
4. Osim ispunjene prijavnice koja uključuje podatke o predlagateljici/predlagaču -kolektivu, predloženom radu, vremenčuskom okviru i troškovniku za realizaciju projekta, poželjna je dodatna dokumentacija (skica, foto i video zapis itd.) koja može omogućiti uvid u predloženi rad.
5. Autorski honorar po projektu iznosi 3.500,00 kn.
6. Produkcija projekta može da iznosi do 7.000,00 kn, dok će radna grupa za razmatranje prijava u izuzetnom slučaju da odabere rad za čiju je produkciju potrebno više sredstava (U slučaju veće grupe autora/ica, ako se rad sprovodi u zajednici te je za njegovo ostvarenje nužan duži boravak od dve nedelje za autora/icu u Rijeci... ).
7. GSG pokriva troškove puta i smeštaja autora/ice, osigurava radni prostor, tehničku i produkcijsku podršku.
8. Za potrebe istraživanja/pripreme moguća je rezidencija u Rijeci u prethodno dogovorenim terminima u trajanju do dva tjedna.
9. Prijave se šalju elektronskim putem na adresu info@gsg.hr s naznakom "Za javni poziv".
10. Za sva dodatna pitanja vezana uz prijavu pišite na info@gsg.hr s naznakom "Javni poziv – upit".

Poziv je otvoren do 20. marta 2018. godine.

Kriterijum za odabir radova

1. Uključivanje neke zajednice sa Sušaka
2. Uvažavanje lokalnih specifičnosti
3. Relevantnost u odnosu na temu konkursa
4. Relevantnost za lokalnu zajednicu
5. Naglasak na procesu s nekim oblikom javne prezentacije
6. Potencijal za kontinuitet nakon realizacije rada

Osim navedenih kriterijuma, na odabir finalnih radova uticaće i međusobni odnos pristiglih predloga u sadržajnom smislu. Broj odabranih radova zavisiće od produkcijskih, tehničkih i ljudskih resursa.

Prijave će razmatrati peteročlana radna grupa:

Selma Banich (umetnica), Dragan Protić (grupa Škart), Jolanda Todorović (istoričarka umetnosti i koordinatorkaa projekta Kortil uživo), Iva Kovač (umetnica i koordinatorka GSG-a), Milijana Babić (umetnica i koordinatorka GSG-a).

Odluka o odabranim predlozima biće donešena do 10. aprila 2018. godine, a predlagači će biti lično kontaktirani putem e-maila.

Rad inicijative Građanke svom gradu podržava kanadska fondacija Musagetes i riječki Muzej moderne i savremene umjetnosti.

 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services