Henkel.Art Award 2010

Henkel Art.Award

Kompanija Henkel za centralno-istočnu Evropu deveti put je objavila poziv za učešće na konkursu za Henkel Art.Award, jedinstvenu nagradu za promociju umetnosti regiona centralne i istočne Evrope i centralne Azije.

Pozivaju se umetnici iz 31 zemlje da prijave svoje umetničke radove za nagradu koja iznosi 7000 evra.

Muzej moderne umetnosti (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig) - MUMOK i Henkel Art.Award. ove godine pobedniku nude organizovanje izložbe u matičnoj zemlji umetnika, kao i i samostalnu izložbe u MUMOK-u u Beču.

Henkel Art.Award. 2010 raspisuje se u nekoliko kategorija: slikarstvu, crtežu, fotografiji, video radovima i instalaciji i fokusira se na priznavanje istaknutih i inovativnih umetničkih radova.

Poziv važi za umetnike koji nisu stariji od 40 godina.

Podatke (ime i prezime, datum i mesto rođenja, adresu, telefon i e-mail), radnu biografiju i opis umetničke karijere (na engleskom ili nemačkom jeziku), kao i radove (5 do 10 radova - nastalih nakon 2007. godine), treba poslati do 10. juna 2010.

Radove treba slati u formi fotografije, foldera i/ili umetničkog kataloga (maksimalne veličine A3), slajdova i DVD, video radova i instalacija.

Originale radova ne treba slati.

Koristiti isključivo video DVD (maksimalno vreme trajanja prezentacije-10 minuta).

Takođe, radovi ne smeju biti ni u kakvoj vezi sa kompanijom Henkel ili njenim proizvodima.

Tri najbolja rada će biti poslata u Beč i ući će u konkurenciju za Henkel Art.Award. 2010, zajedno sa radovima umetnika iz 31 zemlje centralne i istočne Evrope.

U okviru konkursa Henkel Art.Award biće dodeljena i promotivna nagrada za mlade talente do 35 godina iz centralne i istočne Evrope u iznosu od 2.000 evra.

Materijal za prijavu obuhvata: Radnu biografiju i opis umetničke karijere (na nemačkom jeziku), starosna granica je: 35, 5-10 reprodukcija umetničkih radova, bez originala.

Radove slati u formi fotografije, foldera i/ili umetničkog kataloga (maksimalne veličine A3), slajdova i DVD, video radova i instalacija. Koristiti isključivo video DVD (maksimalno vreme trajanja prezentacije-10 minuta) na adresu : KulturKontakt Austria, Cultural promotion and sponsoring Universitätsstraße 5, A-1010 Vienna, Austria.

Pobednik se bira među učesnicima programa Artists-in-Residence. Ovaj program podržava organizacija KulturKontakt Austria, a podrazumeva tromesečnu stipendiju u Beču umetnicima iz srednje i istočne Evrope i uključuje atelje, smeštaj, mesečnu stipendiju od 1000 evra, osiguranje i prezentaciju umetnikovog rada na kraju boravka u austrijskoj prestonici.

Umetnici iz Srbije i ostalih zemalja jugo-istočne Evrope svoje radove za učešće na konkursu za ovaj program šalju direktno u Beč, gde će međunarodni žiri izabrati pet finalista.

U septembru će se sastati renomirani međunarodni žiri koji će pregledati sve prijave i nominovati pet finalista u nadmetanju za glavnu nagradu.

Svečana dodela nagrada biće održana u novembru 2010. u Beču.

Međunarodni stručni žiri prošle godine izabrao je pet finalista od ukupno 838 pristiglih umetničkih radova.

Prijave i radove za Henkel Art.Award treba slati u predstavništva Henkela u svojoj zemlji, pa je tako za državljane Srbije i Crne Gore adresa: Henkel Srbija d.o.o. (za Henkel Art Award), Bulevar oslobođenja 383, 11040 Beograd.

Za državljane Hrvatske adresa je Henkel Croatia d.o.o. Budmanijeva 1 HR-10 000 Zagreb.

Informacije o Henkel Art.Award. kao i prijava na konkurs se mogu naći na: http://artaward.henkel.at

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text