Konkurs za učešće na 57. Oktobarskom salonu "Lepota kakofonije"

Konkurs za učešće na 57. Oktobarskom salonu "Lepota kakofonije"

Otvoren je Konkurs za učešće na 57. Oktobarskom salonu "Lepota kakofonije".

 

 

Kustosi 57. Oktobarskog salona su Daniel Kvaran (Francuska) i Gunar B. Kvaran (Island). Konkurs je otvoren do 1. oktobra 2017. godine.

 

 

Otvoren je konkurs za učešće na 57. Oktobarskom salonu koji će se održati na jesen 2018. godine pod nazivom "Lepota kakofonije". Izložba je zasnovana na ideji različitosti.

Ovaj koncept stavlja umetničku scenu u Srbiji u međunarodni kontekst, a u isto vreme, odnosi se na složenu kulturnu i društveno-političku situaciju u regionu. 

Početkom 21. veka, uprkos činjenici da je pojam savremene umetnosti na Zapadu postao univerzalni referentni model, nije se pojavio nijedan zajednički imenitelj. Umetnički svet ima mnogo centara, višeslojne aktivnosti, pluralizam ideja o tome šta je umetnost i šta ona može da bude, i impresivan broj heterogenih umetničkih radova. Izložba Lepota kakofonije odražava bogatstvo sveta. To je pozitivan uslov, koji stvara energiju koja može uključivati nesklad, pa čak i konfliktne ideje i izraze. To podrazumeva koegzistenciju višestrukih identiteta i trajnih relacijskim tokova, prenoseći pojmove mešavine i otvorenosti, i stvaranje smislene priče o umetnosti i kulturi, o socijalnim pitanjima i politici.

Izložba "Lepota kakofonije" će istražiti svetsku umetničku produkciju, tražeći raznolike umetničke poetike i različite generacije živih umetnika. Izložba će okupiti konstelaciju radova koji pokazuju, kroz svoje oblike, strukture materijala, tehnike, uređaje i sadržaj, izuzetno bogatstvo savremenog umetničkog izraza.

Kustosi će pozvati srpske i inostrane umetnike da učestvuju sa postojećim radom ili radom posebno izvedenim za ovu izložbu. Takođe, kustosi će odabrati i radove srpskih umetnika koji budu pristigli na konkurs.

Umetnici koji su završili umetničke akademije i koji su afirmisani kako u Srbiji tako i u inostranstvu mogu da se prijave.

Materijal za konkurs, popunjen na engleskom jeziku on-line treba da sadrži sledeće:

  • Lični podaci: ime i prezime, adresa, imejl adresa i kontakt telefon
  • Profesionalna biografija
  • Kratak opis rada ili projekta koji se predlaže (do 900 reči)
  • Lična fotografija
  • Izbor do 3 rada, u bilo kom mediju, sa fotografijama u jakoj rezoluciji svakog predloženog rada radi što boljeg sagledavanja umetnikovog opusa
  • Okvirna cena produkcije i/ili postprodukcije
  • Umetnici koji predlažu video radove treba da obezbede link za pregled (Vimeo, Youtube …)
  • Ne treba slati originalne radove na konkurs.

Konkurs je dostupan na ovom linku.

Gunnar B. Kvaran je rođen 1955. godine u Rejkjaviku, Island. Doktorirao je 1986. godine na Université de Provence, Aix-en-Provence, Francuska. Kvaran je bio direktor Muzeja Rejkjavik u periodu 1989-1997, a od  1997. do 2001. bio je direktor Muzeja umetnosti Bergen, Norveška. Od 2001. godine je direktor Muzeja savremene umetnosti Astrup Fearnlei, Norveška. Kvaran je bio kustos Bijenala u Lionu u 2013. i jedan od kustosa 2. Moskovskog bijenala savremene umetnosti, 2007. godine. Bio je kustos izložbe ” EVROPA, EVROPA: evropska nova umetnička scena 1. deo (sa Thomas Boutouk i Hans Ulrich Obrist); “Cindi Sherman: Untitled Horrors” (zajedno sa Danijelom Birnbaumom); “Biti u umetnosti je sve što tražimo, U ime umjetnika: američka savremena umjetnost iz kolekcije Astrup Fearnlei”; “Indijski autoput” (zajedno sa Hans Ulrich Obrist i Julia Peiton-Jones); “Andi Varhol bi Andi Varhol” i “China Pover Station” (zajedno sa Hans Ulrich Obrist i Julia Peiton-Jones).

Daniel Kvaran je rođena u Marseju 1956. godine. Nakon studija klasčnih nauka, predavala je francuski jezik na Univerzitetu Rejkjavik, Island. Od 2008. godine kustos je zbirke Ero (Erró) pri Muzeju umetnosti Rejkjavik. Bila je kustos izložbi “Ero, portreti” (2009), “Ero, crtezhi” (2011), “Ero, grafike” (2012), “Stvaranje Ero kolekcije: 1955 – 1964” (2015) i “Ero: više je lepše” (2017). Bila je gostujući kustos retrospektive zbirke Ero u Muzehu savremene umetnosti u Lionu. Bila je stručni savetnik pri realizaciji izložbe kolaža iz Ero zbirke u Odeljenju crteža Muzeja moderne umetnosti u Parizu 2010. godine i izložbe “Ero, portreti i pejzaži”, Širn kunsthale, Frankfurt, 2011. godine. Njeni autorski tekstovi su objavljeni u više kataloga. Objavila je više knjiga o umetnicima uključujući i  Ero, hronologija, život i umetnost (Erró Chronology, his life and art) 2007 – što je referentna monografija. Bila je jedan od urednika kataloga za Lionski bijenale 2013. godine.


 

 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services