Nova sezona radionica DUBOREZA!

Nova sezona radionica DUBOREZA!

Prijavite se na novu sezonu radionica DUBOREZA!

 

Radionica Duboreza postoji već 6 godina u Centru za kulturu "Vlada Divljan" (Mitropolita Petra 8). Trajanje jednog časa je 1,5 sat. Nastala je sa željom da svi ljubitelji drveta lako savladaju osnove duboreza.

 

 

 

Bilo da duborezom želite da se bavite iz hobija ili kao dodatnim umetničkim zanatom, ova kreativna radionica pruža mogućnost da ovladate osnovnim tehnikama duboreza, uz veliki akcenat na praktičnom radu.

Prograd radionice duboreza je koncipiran tako da je akcenat na praktičnom radu i izradi uzoraka od najjednostavnijih geometrijskih, postepeno do komplikovanijih crteža. Razlog za to je stara tehnika koja je na neki način zanemarena ali nedovoljno zastupljena i izučavana kod nas na školama i univerzitetima.

Sve informacije se usmeno prenose polaznicima, a odnose se na stilove, tehnologiju pripreme drveta, crteže, drvo kao materijal, finalnu obradu.

Što se tiče samog načina rada, sav potreban materijal je obezbeđen, a podrazumeva dleta, čekić, stege i drvene medijume određenih dimenzija, u zavisnosti od zadatka.

Časovi su koncipirani tako da se prvo savladava plitki reljef, zatim napredniji ornamenti i reljefni naglašeniji oblici i na kraju trodimenzionalni komadi. Pre svega se osmišljava i izrađuje crtež. Zatim se crtež aplicira na drveni komad, te se uči način i postupnost usecanja, grubog i finog oslobađanja, vađenje viška materijala.

Uz sve te praktične radove i angažman, polaznici dobijaju osnovne usmene informacije o svakom segmentu, a ima ih ukupno šest. Svaki segment podrazumeva jedan mesec, tj. četiri (4) časa. Plan rada podrazumeva i praktičan zadatak za svaki segment, postupno od najjednostavnijih prema slozenijim crtežima.

1. Osnovne karakteristike i upoznavanje drveta kao materijala. Pravac obrade površina
2. Podela na meke i tvrde vrste drveta
3. Vrste, oblici, nazivi i podela dleta. Pomoćni alati..
4. Sušenje drveta i priprema za rad, kao i oštrenje dleta
5. Stilovi i crteži, i praktični primeri za to
6. Finalna obrada, i zaštitni premazi za drvo

Idejni tvorac radionice Duboreza i predavač na kursu je Nina Nikolić, član dizajn sekcije ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije nameštaja i malih upotrebnih predmeta.

Trajanje mesečne radionice duboreza je mesec dana (4 nedelje), a tempo rada je jednom nedeljno dvočas, tj. po 1,5 sat subotom i nedeljom. Optimalni osnovni kurs je 6-8 meseci, u zavisnosti od kapciteta polaznika.

Način rada je prilagođen individualnim mogućnostima polaznika, bez insistiranja na brzini izrade, a praktikuje se rad u manjim grupama. Bilo kakvo predznanje nije neophodno. 

Lokacija: Centar za kulturu ,,Vlada Divljan”, Mitropolita Petra 8 (u okviru Kancelarije za mlade - Palilula)

Sve dodatne informacije o radionici možete dobiti na telefon: +381605587997

 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services