Novi ciklus programa IZ DOBRIH RAZLOGA | Poziv za autorke i autore

Novi ciklus programa IZ DOBRIH RAZLOGA | Poziv za autorke i autore

Liceulice u saradnji sa MDRI-S (Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom), četvrtu godinu za redom, kroz program IZ DOBRIH RAZLOGA, poziva dizajnere i kreativce vešte u vizualizaciji podataka da se jave na otvoreni poziv za izradu plakata na temu POSLOVNA SPOSOBNOST - NAŠE PRAVO!

 

 

 

Zašto IZ DOBRIH RAZLOGA? 

Ovaj program pokrenut je u okviru platforme Liceulice s idejom društvenog angažovanja zajednice dizajenera, likovnih i vizuelnih umetnika koji bi svojim radom dali doprinos vidljivosti tema važnih za položaj marginalizovanih grupa i pojedinaca.

Ilustracijom podataka koji govore o uslovima života najugroženijih ili obaspravljenih, kreira se prostor za probleme nevidljive za mejnstrim medije i ujedno se obraća široj zajednici. Mi govorimo u ime onih čiji se glas ne čuje.

Šta je Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S)?

MDRI-S je u potpunosti posvećena zaštiti i promociji ljudskih prava osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama te ostvarenju njihove pune uključenosti i učešća u društvu. Posebnu pažnju posvećuju deci i odraslim osobama koje se nalaze pod rizikom ili već borave u institucijama socijalne zaštite i psihijatrijskim bolnicama, s obzirom da oni čine najugroženiju i najmarginalizovaniju grupu. MDRI-S se svakodnevno bori za postizanje pune socijalne uključenosti osoba sa intelektualnim i mentalnim invaliditetom uz puno poštovanje njihovog života i dostojanstva.

Zašto ova tema?

Poslovna sposobnost je mogućnost osobe da bude prepoznata u okviru pravnog sistema. Osoba postaje poslovno sposobna kada napuni osamnaest godina. Poslovna sposobnost je pravni koncept i predstavlja svojstvo osobe da svojom vlastitom aktivnošću, odnosno izražavanjem volje, stiče prava i obaveze. Osoba koja je poslovno sposobna može sklapati ugovore, dati pristanak na lečenje, donositi odluke o tome gde će živeti, raspolagati svojom imovinom, podnositi tužbe i žalbe, sklapati brak, donositi odluke o priznanju majčinstva ili očinstva, podizati decu, birati na parlamentarnim, predsedničkim, lokalnim izborima ili glasati na referendumu, podizati kredite, odnosno preduzimati sve pravne radnje koje odrasla osoba može preduzeti u svom svakodnevnom životu. Bez poslovne sposobnosti pojedinac ne može samostalno da upravlja svojim životom. Samostalno upravljanje podrazumeva donošenje odluka o raznim pitanjima u svakodnevnom životu kojima, svojim potpisom, dajemo pravnu snagu. Međutim, poslovna sposobnost znači mnogo više od donošenja odluka ona nam omogućava da imamo kontrolu nad svojim životom i da ga možemo planirati. Dakle, gubitak poslovne sposobnosti podrazumeva i gubitak kontrole nad sopstvenim životom. Ako nam se oduzme mogućnost da donosimo odluke i dobre, kao i loše kako možemo naučiti da preuzimamo odgovornost za vlastiti izbor?

Kome je poziv namenjen?

Svima onima koji žele da daju svoj doprinos u borbi za bolji položaj osoba sa invaliditetom, vešti su u nekoj od tehnika izrade plakata i žele da nauče više o vizualizaciji podataka. Za sve prijavljene biće organizovana i jednodnevna radionica za detaljnije upoznavanje s odabranom temom, potrebama i problemima ove društvene grupe i značaju dizjna i ilustracije u kontekstu društvene odgovornosti.Tehnička specifikacija poziva

Prijave su otvorene do 29. septembra, a učesnici bi trebalo da pošalju osnovne podatke o sebi i razlog zašto žele da budu deo programa Iz dobrih razloga, na adresu izdobrihrazloga@gmail.com.

Radovi nastali kroz ovaj proces biće štampani kao deo javne izložbe koja će biti organizovana u oktobru 2017. godine. Za više informacija budite slobodni da pišete na istu adresu.

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text