Otvoren poziv za učestvovanje na 10. međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida

Otvoren poziv za učestvovanje na 10. međunarodnom festivalu fotografije Organ Vi

Međunarodni festival fotografije Organ Vida objavio je javni poziv za učestvovanje umetnika na jubilarnom, 10. izdanju Organa Vida.

Ovogodišnja tema je "Uključene, aktivne, svesne — Ženske perspektive danas". Konkurs je otvoren do 15. juna!

 

 

 

Ovogodišnji žiri čine respektabilne umetnice i kulturne radnice — Arvida Byström (Švedska), Fiona Rogers (Velika Britanija), Laia Abril (Španija), Nina Berman (SAD), Tomoko Sawada (Japan) i Katalin Ladik (Mađarska).


Novost ovogodišnjeg izdanje je da se se prijavljivanje na konkurs vrši isključivo preko platforme Picter. Prijavu na Javni poziv možete pronaći na ovom linku. 

Međunarodni fotografski festival ORGAN VIDA poziva umetnike iz celog sveta koji rade u mediju fotografije i/ili u njenom proširenom obliku, kroz video i zvuk, instalaciju, i kolaž i čiji radovi odgovaraju zadatoj temi ovogodišnjeg festivala "Uključene, Aktivne, Svesne — Ženske perspektive danas" najkasnije do 15. juna 2018. godine.

Odabrani umetnici će svoje radove izložiti na glavnoj izložbi tokom jubilarnog 10. ORGAN VIDA — Međunarodnog festivala fotografije koja će biti postavljena u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu (MSU) od 12. do 30. septembra 2018. godine.

Uključene, aktivne, svjesne — Ženske perspektive danas

U vrijeme post kapitalističkih globalnih previranja, tehnološkog napretka, jačanja desnice, pritiska religija koje nanovo ograničavaju ženska prava te privida demokratičnog društva 21. stoljeća susrećemo se sa situacijom u kojoj se davno izborena prava žena moraju nanovo zadobivati. Smatramo kako u jeku inicijativa kao što je #metoo, free the nipple, the future is female te fenomena kao što je ženski pogled potrebno preispitati aktualnu ulogu fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustva, objedniti, ali i suprotstaviti različite generacijske i kulturne perspektive te kritički preispitati kako digitalna kultura transformira feministički pristup slici.

Zašto i kako žene protestiraju i potenciraju promjene? Tko su heroine našeg doba? Na koji način se oblikuju društvene uloge i obrasci ponašanja djevojčica i žena? Kako se djevojke reprezentiraju i samoreprezentiraju putem društvenih mreža i kako možemo promišljati novu tzv. Instagram generaciju umjetnica? Psihoanalitičarka Joanne Riviere još je 1929. godine objavila tekst Womanliness as a masquerade opisujući ženstvenost kao masku u patrijarhalno određenom društvu u kojem je ta maska zapravo inherentni dio ženskog identiteta. Kako konstrukciju ženstvenosti kao maske reflektiramo danas? Kakvu ulogu zauzima vlastito tijelo u kulturi opsjednutoj selfijima? Tko su gledatelji/ice kojima se obraćamo?

Unazad pet godina termin ženski pogled pojavio se kao sveprisutan buzz word u umjetničkom i modnom svijetu. Mnoge mlade umjetnice svjesno su prisvojile termin kao obilježje vlastitog autorskog pristupa, aktivističkog i emancipatorskog angažmana. Ženski pogled postavljen je kao opreka dominantnom, patrijarhalno uspostavljenom muškom pogledu koji objektificira žensko tijelo i utvrđuje žensku pasivnu poziciju. Autorice svjesno zauzimaju aktivne uloge kako bi se artikulirao mogući novi pogled na osobna i direktna ženska iskustva koja do sada nisu bila vidljiva ili su bila očekivano/stereotipno vizualno reprezentirana. Možemo li ženski pogled sagledati kao intergeneracijski fenomen? Je li i kako je komodificiran i upakiran kao aktualni trend?

Članice međunarodnog žirija imat će zadaću procijeniti i odabrati dvadeset umjetničkih radova koji imaju sposobnost postaviti aktualna pitanja na suvremene izazove, problem i perspektive koji se odnose na temu ovog javnog poziva. Osobito će pri odabiru biti naglasak uvažavanju raznolikih stavova, različitih kulturnih i geografskih konteksta koji zajednički u kustoskom konceptu skupne izložbe mogu dati presjek trenutnog stanja i situacije na globalnoj društveno-političkoj i feminističkoj sceni. Pozivamo stoga sve zainteresirane umjetnice i umjetnike koji iskazuju svoj umjetnički rad u mediju fotografije kao takvom ili u proširenom obliku, u mediju video rada ili instalacije da se prijave na ovaj javni poziv i daju odgovor na zadanu temu. 

Tekst javnog poziva potpisuju Marina Paulenka i Lea Vene.

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services