Prijavi se za UniBZ: Make work work! konferenciju u Bolcanu

unibz, make work work, eko-socijalni, bolcano, disaster

Slobodni univerzitet Bolcana (Free University of Bozen-Bolzano, Italija), u okviru odseka za Eko-socijalni dizajn, organizuje novo izdanje konferencije By Design or by Disaster, pod naslovom Make work work!

U fokusu konferencije su održive prakse koje podrazumevaju kako ekološki, tako i ekonomski aspekt. Konferencija će se održati 10. i 11. marta, učešće je besplatno za studente, a prijave su otvorene do 5. marta.

 

 

Koje su postojeće, a koje prakse u usponu, u oblasti Eko-socijalnog dizajna? Na koji način one podržavaju sredstva za život i ohrabruju tranziciju održivosti? By Design or by Disaster 2017 donosi inspirativne predavače koji će nam pomoći u boljem razumevanju! Primeri najboljih praksi, slučajevi, strategije i načini razvoja, organizacije i održavanja praksi Eko-socijalnog dizajna.

Mi vidimo Eko-socijalni dizajn kao raznovrsni set dizajn praksi i projekata koji žele da doprinesu neophodnim transformacijama unutar odnosa čovek i čovek, čovek i priroda, sa ciljem da se približe bliskoj, otpornoj, jednakoj budućnosti – lokalno i translokalno. Sa druge strane, kao posledica današnje ekonomske i političke stvarnosti, Eko-socijalni projekti najčešće imaju problema da ostvare upravo segment održivosti.

Na konferenciji ćemo istražiti koji činioci i strukture mogu ekonomski da podrže projekte orijentisane ka promeni, kao i dugoročne Eko-socijalne projekte. Želimo da diskutujemo o datoj temi kao uverljivoj i poželjnoj budućnosti, uzimajući u obzir ključne pokretače promene kao što su napredak automatizacije, demografske promene i migracije, unutar perspektive alternativnih programa napretka kao što su post-growth i Eko-socijalna tranzicija.

Aspekti
alternativne i prakse u usponu, saradnja, partnerstvo, organizacija, menadžment, poslovni modeli, društvene zadruge, socijalno preduzetništvo, finansiranje, prikupljanje sredstava, strukture podrške, novi institucionalni aranžmani i savezi, alternativne ekonomije, zajedništvo, diversifikacija i strategija mešovitih prihoda, umrežavanje, promocija, usuđivanje, pokušaji i greške

Publika
studenti dizajna, dizajn praktikanti, dizajn istraživači, akademici sa fokusom na pitanju održivosti, socijalni preduzetnici, aktivisti, građani zainteresovani za održivost

Kotizacija
Obuhvata 2 dana konferencije i karticu za menzu tokom pauze

studenti: besplatno
ekipa sa pristojnom zaradom: 90€

Smeštaj
Dajemo preporuke, poređane po ceni (od najniže do najviših). Kako biste ostvarili popust, napomenite da učestvujete na konferenciji.

Predavači

 • Brave New Alps (IT,  Rovereto / VB Lids)
  Unutar svoje prakse, Bjanka Elxenbaumer i Fabio Franc (Bianca Elzenbaumer, Fabio Franz), bave se duhom zajedništva i alternativnom kulturom ekonomije.
   
 • Studio Polpo (VB, Šefild)
  Kristina Čeruli i Džulija Udal (Cristina Cerulli, Julia Udall), pokazaće ekonomske povezanosti između posla i univerziteta, naručenih radova i stipendija. Njihov studio u Šefildu stoji iza relevantnih eko-socijalnih inicijativa (mešanih ekonomija, struktura podrške za svršene studente) koje inspirišu i studente i profesore.
   
 • Raumlabor (NE, Berlin)
  Ovu mrežu čini 9 arhitekata i nekoliko stalnih ili povremenih saradnika, koji su deo brojnih društveno angažovanih disciplina, uglavnom u Berlinu. Tokom godina, razvili su načine korišćenja sredstava koji im omogućavaju da ostvare dugoročne održive projekte.
   
 • Isacco Chiaf (IT, Torino)
  Finansira svoj rad u okviru društveno-politčki angažovanog vizuelnog novinarstva, putem sredstava različitih fondacija i kooperacija sa novinskim izdavačima. Govoriće o potencijalnom riziku ovih aranžmana.
   
 • Friederike Habermann (DE):
  Friderike Haberman je nezavisna ekonomistkinja i istoričarka iz Nemačke. Istražuje fenomen “post growth” alternativnih ekonomija i kulture, kao i sadašnjost i budućnost eko-socijalnog rada.
   
 • Armin Bernhard (IT, Obervinschgau) i partneri udruženja Bürgerbeteiligungsgenossenschaft Mals cooperativa di communità, za održivi razvoj iz Obervinšgaua, udaljenom naselju Južnog Tirola, istražuju alternativne pravce razvoja, i osnovali su građansku zadrugu za inkubaciju i podršku eko-socijalnim preduzećima. Armin je takođe istrživač pri institutu Sophia, koji se bavi preduzetničkim zadrugama i socijalnim inovacijama.

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text