Prijavite se na radionice u okviru 6. Međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik

Prijavite se na radionice u okviru 6. Međunarodne konferencije (Grafički) Dizajn

Prijavite se na jednu od sedam mentorskih radionica u okviru 6. Međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – Zakletva, koja će se održati od 28. do 31. marta 2018. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6).

 

 

Studentske radionice će se odvijati u prostorijama Fakulteta za medije i komunikacije (FMK) (Karađorđeva 65).

Sedam mentorskih radionica predstavljaju platformu za rad, istraživanje i eksperimentisanje. Kroz susret profesionalaca i studenata razmenjuju se znanja, kulturne vrednosti, ideje o dizajnu i vizuelnim komunikacijama kao i o promenama koje su nužne u odnosu na savremeni sistem obrazovanja. Broj mesta je ograničen na 10 učesnika po radionici.

Učesnici će biti izabrani na osnovu redosleda prijava i obavešteni do 23. marta 2018.


4. Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – Obuka, 2013, Radionica Slavimira Stojanovića.
 

 

MENTORI RADIONICA:

Slavimir Stojanović, Sanja Stojkov, Mane Radmanović, Damir Bralić i Lana Grahek, Bratislav Milenković, Niko Mihaljević, Miloš Ćosović Desko.

Prijavu za učešće možete skinuti na ovom linku

Informacije i prijave na ngo.blokovi@gmail.com

KOTIZACIJA:

• Konferencija 1.200,00 RSD (SRB), 10€ region
• Konferencija + Radionice 2.000,00 RSD / 15€ za regionalne učesnike

Plaćanje se vrši uplatom na račun: 3401100436121 / svrha uplate: učešće na konferenciji - primalac: NVO Blokovi, Vlajkovićeva 31 - poziv na broj 01

Popunjene prijave i skeniranu uplatnicu poslati na: ngo.blokovi@gmail.com


OPISI STUDENTSKI RADIONICA! Prijavite se!
 

1— Novac ili sreća? — Mentor Slavimir StojanovićRadionica će se baviti kreiranjem ilustracija ili plakata.

Slavimir Stojanović, beogradski dizajner, kreativni direktor studija Futro Design, osnivač lajfstajl brenda Futro i kreator serije dečijih slikovnica Avanture Singi Lumbe. Dobitnik je preko 300 međunarodnih nagrada i priznanja u domenu advertajzinga i grafičkog dizajna. O njegovom radu pisali su najznačajniji svetski časopisi kao što su Graphis, Print, Communication Arts, Computer Arts, Creative Review i Novum. Njegovi radovi se nalaze u Muzeju Pompidou u Parizu, Muzeju umetnosti i reklame u Hamburgu, Muzeju plakata u Varšavi, Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu. 2015. godine, povodom 30 godina njegovog bavljenja grafičkim dizajnom, održana je retrospektivn izložba u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu pod nazivom Complicate Simply. Redovno izlaže i predaje u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.
 

2 — Design:Ink — Mentor Sanja Stojkov
 

Tetovaža kao logo i telo kao plakat. Radionica će se baviti dizajniranjem ilustracije za tetovažu, igranjem sa motivima i idejom kroz vizuru logoa, kao i njihovim kombinovanjem i primenom.

Sanja Stojkov (Neon) rođena je u Somboru 1991. godine. Završila je osnovne i master studije grafičkog dizajna na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se dizajnom, ilustracijom i tetovira u studiju koji je osnovala zajedno sa prijateljima.
Učestvovala je na raznim festivalima sa oslikavanjem murala, projektima i grupnim izložbama u Srbiji kao i u inostranstvu. Svoju prvu samostalnu izložbu imala je u oktobru 2017 godine u Domu omladine Beograda.
 

3 — "This time it's gonna be better. This time I'll do my best." — Mentor Mane Radmanović
 

"This time it's gonna be better. This time I'll do my best."

Lako je da se zakunem tebi, ali znam sebe. Sebi da se zakunem je najteže. Lako se prevarim, lako sebi oprostim i lako se ponovo zakunem. I onda budem svestan da to sve nema mnogo smisla, da se vrtim u krug kao hrčak na točku. Svaka nova zakletva bude sve bleđa i u senci je prošle, neuspešne. I svaka nova zakletva, iako stara, bude još teža, jer nosi sav onaj teret proteklih, već odavno zakletih.
Mislim da mi je potrebno mesto, neka vrsta oltara i mislim da zaklinjanje treba da dignem na veći nivo - nivo vere, 24/7 mantre i želim da to podelim sa svima vama. 

Mane Radmanović, rođen 1976. godine u Beogradu, je vizuelni umetnik i grafički dizajner. Njegova interesovanja su orijentisana ka vizuelnim umetnostima i eksperimentalnom pristupu u grafičkom dizajnu. Član je fotografskog kolektiva Belgrade Raw i radi kao stručni saradnik na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.
 

4 — Wave the Flag — Mentor Bratislav Milenković
 

Pred različitim izazovima sa kojima se dizajneri danas susreću, oni moraju biti tvrđave čije su zidine sačinjene od vrednosti, misije, kriterijuma i stavova za koje se svaki dan bore. Na radionici Wave the Flag ispitaćemo koje su to vrednosti i kako ih pretočiti u vizuelnu signalizaciju i obeležja.

Bratislav Milenković, ilustrator, diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na smeru Grafika i knjiga. Ilustracijom se aktivno bavi od 2007. godine, a tokom proteklih nekoliko godina, podržan svojim agentima iz Synergy Art, UK, Bratislav se bavi ilustracijom i njenim različitim oblicima radeći za klijente kao što su Coca-Cola, Ray-Ban, The New York Times, The Guardian, Wired, Hyundai, Esquire, GQ, The Washington Post i mnogi drugi.
 

5 — Prva beogradska ekspedicija — Mentor Niko Mihaljević
 

Zadatak nam je u par dana brzo i spontano zabilježiti i arhivirati razne grafičke pojave i artefakte zatečene u beogradskom javnom prostoru, pri čemu ćemo biti fokusirani na amaterski i vernakularni izričaj koji izmiče kategoriji profesionalnog dizajna. Sakupljene materijale ćemo organizirati i prezentirati u obliku kolektivno dizajnirane publikacije isproducirane u lokalnoj fotokopirnici. Djelovat ćemo isključivo na terenu. Potrebno: smartfon sa funkcionalnim fotoaparatom, udobne patike.

Niko Mihaljević je rođen 1985. godine u Splitu. Niko je post-konceptualni umetnik, transmedijski mitograf i dizajner vizuelnih komunikacija. Magistrirao je na Werkplaats Typografie (ArtEZ Institute of the Arts) u Arnhemu, Holandija. Njegovi umetnički radovi su metafizičke spekulacije o svakodnevici, sa naglaskom na zvuku i jeziku, a referišu na popularnu kulturu, filozofiju i avangardnu tradiciju; najčešće su to konceptualne zvučne instalacije i performansi, video, tekst i umetničke publikacije. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2016 (Young Visual Artists Awards). U području vizuelnih komunikacija proučava i dokumentuje vernakularni amaterski grafički dizajn i tipografiju ("Veliki izbor talijanskih hlača: Zagrebački A4 dizajn ulice", 2016.). Redovno izlaže u Hrvatskoj i inostranstvu (Galerija Forum, Zagreb; Institut za savremenu umetnost, Zagreb; Muzej savremene umetnosti, Zagreb; Tallinn Art Hall, Tallinn, Estonija; De Ateliers, Amsterdam, Nizozemska; javni prostor, itd.) Osnivač je inicijative zabeleženog zvuka Alluvial Gold i komponuje ezoterične recitale za sintesajzer kao Soft Temple II. Radi kao samostalni dizajner i kao docent na odseku Medijskog dizajna na Univerzitetu Sjever.
 

6 — Glič je poruka — Mentor Miloš Ćosović
 

Šta je databending i kakve to ima veze sa našim okruženjem?
Istraživanje se bavi greškom u procesu stvaranja, a cilj je da prizovemo digitalno neočekivano tj. glitch.

Miloš Ćosović – Desko je rođen u Beogradu 1989. godine. Trenutno istražuje glič u svakodnevnom životu. Prošle godine bio je na rezidencijalnom boravku u Marseju.  Povremeno uređuje alternativnu web stranicu sa interaktivnim radovima.
 

7 — EULA — Mentori Damir Bralić i Lana Grahek, asistent Marin Nižić
 

Dobro došli!

Zahvaljujemo na upotrebi naših proizvoda i usluga („Usluga“). Upotrebom naših Usluga prihvaćate ove uvjete. Molimo vas da ih pažljivo pročitate. Naše su usluge veoma raznolike pa se ponekad mogu primjenjivati dodatne odredbe i zahtjevi za proizvod (uključujući dobne zahtjeve). Dodatni uvjeti bit će dostupni u okviru relevantnih Usluga te će biti dijelom vašeg ugovora s nama u slučaju da upotrebljavate te Usluge.
Morate slijediti sva pravila koja su vam dostupna unutar Usluga. Ne zlorabite naše Usluge. Na primjer, ne ometajte naše Usluge niti im pristupajte na načine koji nisu dio našeg sučelja i uputa. Naše Usluge možete upotrebljavati samo u zakonskim okvirima, uključujući primjenjive zakone i pravilnike o nadzoru izvoza i ponovnog izvoza. Možemo vam privremeno obustaviti ili trajno prestati pružati Usluge ako se ne pridržavate naših uvjeta ili pravila ili ako istražujemo nepropisno ponašanje na koje sumnjamo. Usluge neprestano mijenjamo i poboljšavamo. 

Možemo dodati ili ukinuti funkcije ili značajke, a isto tako možemo i privremeno ili trajno obustaviti pružanje cjelokupne Usluge. Vi možete prestati upotrebljavati Uslugu u bilo kojem trenutku, iako će nam biti žao što odlazite.

Naše Usluge pružamo pomoću komercijalno razumnih razina vještine i pažnje te se nadamo da ćete u njima uživati. Postoje određene stvari koje ne obećavamo kad je riječ o našim Uslugama. Ne dajemo nikakva posebna obećanja o uslugama, pored onih izričito navedenih u ovim uvjetima ili dodatnim uvjetima. Na primjer, ne preuzimamo nikakvu obvezu za sadržaj u okviru Usluga, konkretne funkcije dostupne putem Usluga, njihovu pouzdanost, dostupnost ili sposobnost ispunjavanja vaših potreba. Usluge nudimo „kao takve“.
Prema pravu nekih država predviđena su određena prešutna jamstva, poput odgovornosti za materijalne i pravne nedostatke. Isključujemo sva jamstva u mjeri dopuštenoj zakonom. Isključujemo sva jamstva u mjeri dopuštenoj zakonom.

Doc. Damir Bralić deluje u području istraživanja kultura s ciljem oblikovanja funkcionalnih kulturnih okvira i identitetskih sistema. Od 2006. godine, predavao je na Studiju dizajna u Zagrebu, Odseku za dizajn vizuelnih komunikacija Umetničke akademije u Splitu, Odseku za Medijski dizajn Univerziteta Sjever u Koprivnici kao i na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Kroz te institucije u hrvatski obrazovni sistem pionirski uvodi kolegijume i piše programe iz područja Informacionog dizajna koji stavljaju strogi naglasak na sveobuhvatno shvaćenu efikasnost proizvoda dizajna s obzirom na najšire potrebe korisnika.

Lana Grahek je rođena 1989. godine u Zagrebu, gde trenutno živi i radi kao freelance grafička dizajnerka. Diplomirala je 2016. godine sa radom Eksperimentalno izdavaštvo: Transfer iz digitalnog u štampani medij — lične arhive kod mentora prof. Ivana Doroghyja i asistenta Tomislava Vlainića, na Studiju dizajna u Zagrebu. Stalna je saradnica Kulture promene i Teatra &TD Studentskog centra Univerziteta u Zagrebu, i uglavnom deluje na području nezavisne kulture i izdavaštva.

 

 

Fotografija Slavimira Stojanovića: Dalibor Stanković
Fotografija Sanje Stojkov: Nemanja Knežević
Fotografija Maneta Radmanovića: Mirjana Vrbaški
Fotografija Bratislava Milenkovića: Milena Savić
Fotografija Miloša Deska Ćosovića: Kristina Pavlak
Fotografija Damira Bralića: Marina Paulenka
Fotografija Lane Grahek: Borko Vukosav
 

 

 

 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services