Radionica "Kako je radio Radio SKC?"

tacka komunikacije, kako je radio skc

Tačka komunikacije vas poziva da se prijavite na radionicu prikupljanja usmene istorije pod nazivom "Kako je radio Radio SKC?", koja će se održavati tokom maja i juna meseca 2017. godine.

 

 

 

Početkom dvehiljaditih u Beogradu, postojao je radio Studentskog kulturnog centra, čiji program su tada slušali svi koji su pratili alternativnu muzičku i umetničku scenu i od radija očekivali eksperiment. Kao jedan od prvih radija zajednice (community radio) doneo je nešto novo i osvežavajuće u izrazu i načinu realizacije programa čija se programska šema formirala prema osećaju i u odnosu na živost ovog perioda nadolazećih promena.

Radionica Usmena istorija – Radio SKC primenjujući poznate i istražujući nove metodologije prikupljanja usmene istorije, pravi audio dokument o fenomenu koji je bio posledica različitih društvenih, političkih, tehnoloških i drugih okolnosti na samom početku procesa nikad završene turbulentne tranzicije s kraja devedesetih.

Učešće je besplatno i otvoreno za sve zainteresovane, a poziv je prvenstveno namenjen studentima, istraživačima i praktičarima u oblasti društvenih nauka i umetnosti (antropologija, etnologija, novinarstvo, književnost, audio i radio produkcija...).

Proces rada tokom radionice
Metodologija usmene istorije podrazumeva terensko beleženje ličnih izvora najčešće sećanja, uspomena, doživljanja iskustva pojedinaca koji su neposredno učestovovali u nekom događaju ili fenomenu. Ovaj metod koji beleži takozvanu istoriju odozdo – (bottom up) pristup, veoma je bitan i prisutan u manje istraženim aspektima istorije svakodnevice ili društvene istorije, kao što su sport, slobodno vreme, stilovi života, obrazovanje, istorija ugroženih socijalnih grupa, itd. Tokom pet dana radionice učesnici zajedno s mentorima uže formiraju teme istraživanja, kreiraju intrevjue, sprovode intervjue i analiziraju prikupljene materijale. Kroz procese obrade i interpretacije sadržaja, učesnici radionice imaju zadatak da osmisle i interpretativne formate koji će rezultirati kreiranjem radijskog dokumentarca namenjenog emitovanju na internet platformi Radioaparat.com
Interdisciplinarni radionički proces učesnicima omogućava savladavanje tehnika intervjua, upoznavanje s metodama prikupljanja i obrade sadržaja kroz audio arhiviranje, kao i istraživanje na terenu i rad sa zajednicom.
 
Prijavljivanje i termini radionice
Termini održavanja radionice obuhvataju tri radna vikenda u Beogradu, tokom maja i juna: 20.05 i 21.05; 27.05 i 28.05; 03.06. i 04.06.
Svi zainteresovani mogu da se prijave na info@tackakomunikacije do 17. maja u ponoć, slanjem do 100 reči o sebi i motivima prijavljivanja. Predviđeni broj učesnika na radionici je 15, a prednost će imati prvoprijavljeni.

O facilitatorima
Vladimir Radinović, rođen je u Beogradu 1984. godine. Odrastao slušajući SKC radio, gde se prvi put i praktično upoznaje sa procesom stvaranja radio programa. Posvećen društvenom radiju i novim radijskim tehnologijama kao i novim modelima za arhiviranja audio materijala. Zajedno sa Tačkom Komunikacije pokreće jedan od prvih projekata u Beogradu koji za cilj imaju očuvanje govornog kulturnog nasleđa grada - Zvučnu Mapu Beograda.

Andrija Stojanović je osnivač i programski direktor organizacije Tačka komunikacije u okviru koje se od 2011. godine bavi se osmišljavanjem i produkcijom projekata iz oblasti kulturnog nasleđa, društvene istorije i novih medija.

Radionicu realizuje Tačka komunikacije, kao deo šireg projekta Društveni atlas grada.

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services