Radionica ''Overbooking the City'' u Dubrovniku

overbooking the city, dubrovnik, dbv

Poziv za učešće na međunarodnoj radionici ''Overbooking the City'' - intenzivni sedmodnevni program koji uključuje timski rad učesnika, terensko istraživanje i predavanja otvorena za javnost.

 

 

Radionica ''Overbooking the City'' održava se od 20. do 26. avgusta u Dubrovniku u organizaciji udruženja Urban Transcripts (London) u partnerstvu sa udruženjem PLACA – kolektiv za istraživanja o prostoru (Dubrovnik) i uz potporu Društva arhitekata Dubrovnik, Grada Dubrovnika i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije (Sveučilište u Splitu).

/UT17_Dubrovnik_

Dubrovnik nazivan 'biserom Mediterana', je prestižna turistička destinacija na popisu svetske baštine UNESCO-a. Površina od samo 0.18 kilometara kvadratnih, ugošćava 2 miliona posetioca godišnje. U odnosu posetioca prema površini istorijskog jezgra, to je 5 puta više nego u Veneciji. Iako se takva eksplozija turizma često smatra pozitivnim, čak i poželjnim fenomenom, postavlja se pitanje kako ta disproporcionalnost utiče na grad koji doživljava intenzivne promene u urbanoj dinamici i odumiranje nekad vitalnih delova grada.

Istovremeno, Dubrovnik baštini specifične urbane i arhitektonske modele i tipološke obrasce koji se mogu iščitati i kao univerzalni, prisutni kroz istorijski i savremeni sloj evropskog grada. Stoga su takvi, kontekstualno specifični, obrasci uzeti kao uzorci za osmišljavanje novih univerzalnijih modela, lako primenjivih u nekom drugom gradu sličnih obeležja. Time želimo da istražimo kako se negativni fenomeni turizma mogu preusmeriti da postanu novi pozitivni pokretači revitalizacije grada. Cilj radionice je da pažljivo balansira između teorijskog okvira i operativnog nivoa zbog moguće ekstrapolacije dobijenih modela u drugi kontekst, ali i njihove lokalne razrade i primene.

Intenzivni sedmodnevni program radionice uključuje timski rad učesnika, terensko istraživanje i predavanja otvorena za javnost. Svaka grupa će imati 7-9 učesnika i dva mentora, jednog lokalnog i jednog gostujućeg, kombinujući tako međunarodno iskustvo i metodologiju rada sa lokalnim poznavanjem konteksta. Odabrana područja u gradu istraživaće se kroz sedam tema s ciljem donošenja zaključaka u obliku arhitektonsko-urbanističkih projekata. Rezultati radionice biće prezentovani javnosti u prisustvu gostujućih kritičara.

PRIJAVE
Radionica je otvorena za studente viših godina studija i mlade profesionalce iz područja arhitekture, urbanizma i srodnih struka.

Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju i jedan rad/projekat u pdf formatu, sa spiskom tema (poređane redosledom prema sopstvenom interesovanju) na overbookingthecity@urbantranscripts.org. Spisak tema možete pronaći ovde u sekciji Units.

Rane prijave, do 14. jula 2017.
€ 270 bez uključenog smjštaja, 
€ 500 sa uključenim smeštajem (na pešačkoj udaljenosti od starog grada). Prijave nakon 14. jula 2017.
 € 400 bez uključenog smeštaja, 
€ 650 sa uključenim smeštajem (na pešačkoj udaljenosti od starog grada).

ROK ZA PRIJAVE
4. avgust 2017. (ili ranije, ukoliko su sva mesta popunjena)

Više informacija možete pronaći ovde, a sva pitanja nam pošaljite na mail.
 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services