Radionica tradicionalnog švedskog tkanja Emelie Röndhal u Novoj Iskri

Radionica tradicionalnog švedskog tkanja Emelie Röndhal u Novoj Iskri

Ovogodišnja gošća rezidencijalnog programa za dizajnere "Dizajner u rezidenturi", koji realizuju Nova Iskra i IASPIS, je Emelie Röndhal, koja će 2. i 3. novembra održati radionicu "RYA", što je ujedno i naziv specifične tehnike tkanja sa kojom radi.

 

 

Prijavljivanje je obavezno, a kapaciteti ograničeni na samo 20 učesnika.

U pitanju je svojevrsni nastavak projekta koji je ove godine realizovala na 4. Istanbulskom dizajn bijenalu.

U saradnji sa Švedskim institutom, Nova Iskra od 2014. godine učestvuje u kreiranju platforme Create In Residence, čiji je sastavni deo program DESIGNER IN RESIDENCE. Iz godine u godinu, programu se priključuju nove organizacije, pa su saradnje razvijene i sa Slovačkom, Nemačkom i Francuskom. Ovogodišnji učesnici program su Karkatag kolektiv iz Srbije, koji će tokom novembra boraviti u Marseju, Charlotte de Sedouy koja će u isto vreme biti u Beogradu, kao i Emelie Röndhal.Emelie Röndhal trenutno pohađa doktorske studije iz domena zanata Akademiji za dizajn i zanate (HDK) u Geteborgu, Švedska. Studirala je i dve godine tradicionalnog (švedskog) tkanja u dve različite “narodne srednje škole”, skandinavske institucije za obrazovanje odraslih koje su priprea za višu zanatsku edukaciju. Trenutno učestvuje na četvrtom Istanbulskom bienalu dizajna kroz projekat prave saradnje sa učesnicima iz celog sveta – Google weaving stop-time.

Google Weaving Stop-time je online projekat umetničkog tkanja u kojem tkači i tkalje iz čitavog sveta dele iskustvo tkanja, sa fokusom na "ghiordes" veza (turski vez ili ria vez).

Svi učesnici u projektu su napravili barem jednu tapiseriju, zasnovanu na tumačenju slike preuzete sa interneta koristeći reči "textile labor Turkey" u Google pretrazi slika. Sve tapiserije su izložene zajedno, na neki način imitirajući algoritam google pretrage. Izložba je trenutno postavljena u Istanbulu, u sklopu 4. Istanbulskog bienala dizajna.

Svi zainteresovani za učešće u radionici moraju se prijaviti najkasnije do četvrtka, 1. novembra u 12 časova, putem onlajn formulara na ovom linku.

Kapaciteti su ograničeni na 20 učesnika, koji će do kraja istog dana dobiti obaveštenje da li će moći da učesvuju u radionici ili ne, dok će oni koji su pozvani da budu učesnici dobiti instrukcije za plaćanje kotizacije u iznosu od 3.000 RSD. Kotizacija pokriva troškove radionice i materijala - drvenog razboja (format a3) i vune. Svi učesnici će zadržati rad koji budu realizovali tokom radionice. O lokaciji održavanja radionice odabrani učesnici biće obavešteni nakon što uplate kotizaciju.

Emelie će Röndhal tokom novembra meseca takođe realizovati izložbu u galeriji Transformart u Beogradu, čije otvaranje je najavljeno za 10. novembar u 19 h. Izložba će biti otvorena do 20. novembra. Radionica i dvomesečni boravak Emelie Röndhal u Beogradu realizuju se uz podršku IASPIS-a.

 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services