Regionalni konkurs za izložbu plakata "POMERANJA / SHIFTINGS"

Regionalni konkurs za izložbu plakata "POMERANJA / SHIFTINGS"

FLUID dizajn forum i NVU FLUX objavljuju regionalni Konkurs za mlade dizajnere: izložba plakata na temu "POMERANJA / SHIFTINGS".

 

Rok za prijavu je 8. mart 2019. godine do 23:59h. Prijava je besplatna. Prijavni formular je dostupan online.

 

 

Pravo učešća imaju mladi (do 35 godina) grafički dizajneri, studenti dizajna i arhitekture, vizuelni umetnici, fotografi, arhitekte...iz regiona (Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Bosna i hercegovina, Srbija, Kosovo, Makedonija, Albanija).

Svaki učesnik ili grupa može da prijavi maksimum 3 plakata ili jednu seriju plakata.

Prijavom na ovaj konkurs, prihvatate da FLUID dizajn forum i NVU FLUX mogu da koriste vaše plakate u promotivne svrhe.

Autorima prva tri selektovana plakata biće ponuđeno da u okviru FLUID dizajn foruma #08/2020 realizuju zajedničku izložbu plakata ili prezentaciju.

Žiri: Mirko Ilić (SAD), Borut Vild (RS), Dejan Kršić (HR), Ana Matić (CG), Nikola Bada Radonjić (CG).

Svakodnevne promene neprestano ubrzavajućeg sveta reflektuju se na sve aspekte naših života. Informacije se smenjuju brže nego što se mogu percipirati. Jutrošnja novost je popodne već zastarela. Utemeljeni društveni dogovori se preispituju na svim nivoima. Do juče podrazumevane slobode i vrednosti treba ponovo braniti i osvajati. Postalo je jasno da je obećanje tržišno globalizovane utopije iznevereno, da računi za neodgovorni odnos prema prirodi sve brže dolaze na naplatu, a da je liberalni kapitalistički raj za većinu ljudi, u stvari, pakao. Svetu je potrebno spašavanje i neprestano se traže, i nude, kandidati za taj veliki poduhvat.

Bilo da se radi o političkoj, ekonomskoj i kulturnoj sferi ili svakodnevnim životnim problemima, ove dramatične promene nameću nove izazove. Dizajn kao disciplina može doprineti iznalaženju stvarnih, održivih odgovora na ove izazove upotrebom metodologija iz svog domena. Logika rešavanja ovih savremenih problema upravo je bliska dizajnerskim (procesnim) algoritmima za koje se vezuju dizajnerske veštine i kompetencije: analitičnost, sposobnost sinteze, fleksibilnost, pragmatizam, kreativnost i ekonomičnost između ostalih. Rešavanju ovih problema dizajn takođe doprinosi kroz dizajnersku praksu koja podrazumeva sklonost za saradnju, međusobno poštovanje saradnika i veru u snagu malih ali suštinskih pomeranja (shiftings) koja vremenom i u sinergiji mogu dati velike rezultate.

Izvesno je da superheroji koji će spasiti svet neće doći iz vladajuće sistemske paradigme. Ali, mogu li doći iz sfere dizajna?

Više na: www.fluid-forum.me/Shiftings.pdf

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services