Penthausi na Donjem Dorćolu

Projekat nadogradnje Dorćol

Predstavljamo projekat nadogradnje objekta na Donjem Dorćolu, kojim su formirana dva dupleksa - penthausa! 

Autori projekta su Ela Nešić, d.i.a. i Danilo Nedeljković, d.i.a. 

 

 

 

Intervencijom na postojećem objektu formirana su dva dupleksa - penthausa ukupne površine 250 m2.

Ulična fasada objekta koji je bio predmet nadgradnje izgrađena je u duhu akademizma, a novoizgrađeni volumen se oblikovno i materijalizacijski diferencira u odnosu na postojeći deo i rešen je kroz autorski izraz u savremenom duhu i uz upotrebu savremenih materijala.

Staklena opna ulične fasade novog dela, ima uporište u funkcionalnim razlozima-odnosno uvođenju dnevne svetlosti u projektovane prostore, jer je objekat zbog izražene severne orijentacije, izdužene forme na parceli i slepih bočnih zidova, uobičajenih za kompaktni gradski blok, limitiran po pitanju prijema prirodnog svetla.

Uvođenjem staklene zid zavese na uličnu fasadu postignut je princip brisanja granica enterijera i eksterijera, kao i utisak dematerijalizacije i lakoće nadzidanih etaža i najzad ostvaren prostor koji deluje mnogo svetlije i optimističnije u odnosu na donje klasično građene etaže.

Akcenti na fasadi u žutom bojenom staklu uvedeni su radi oživljavanja staklene površine novog volumena, ali i praćenja pojedinih elemenata stare fasade. Reflektovanje uličnog zelenila na novoj fasadi stvara različite vizuelne efekte, koji se smenjuju zavisno od doba godine i vremenskih uslova.

Dodatni kvalitet prostoru pružaju zenitalni prodori svetla ostvareni kroz krovne prozore, koje preko staklenog poda gornjeg nivoa dopire i do donjeg, i vizuelno povećava volumen prostora.

Enterijer prostora je zamišljen kao multinamenski, koji trenutno ima poslovnu namenu, ali poseduje takvu organizaciju da bi se lako mogao transformisati u klasični stambeni prostor.

Donji nivoi dupleksa su tekući prostori, a u dnu svakog od njih je smeštena kao koloritno prostorni akcenat „plava kapsula“ sa servisnim funkcijama. 

Gornji nivoi su organizovani kao intimniji prostor, sa više soba koje su preko hodnika povezani sa prostranom uličnom terasom.

Godina projektovanja je 2016. dok je projekat realizovan 2018. godine.

Fotografije: Relja Ivanić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text