Galerije i muzeji

Beogradske galerije i muzeji
Klasik galerije + 2 nekonvencionalne i 4 muzejske preporuke

Blatobran

Kreativni centar Blatobran je formiran 2007. godine

Kreativni centar Blatobran je formiran 2007. godine kao otvorena platforma za povezivanje umetnika i dizajnera koji koriste prevashodno keramiku ali i druge medije umetničkog izražavanja.

 

 


Umetnici okupljeni oko Blatobrana imaju zajednički cilj da kroz izlagačku delatnost, prezentacije, predavanja i druge forme umetničkog izražavanja edukuju širu publiku i unaprede svest o značaju umetnosti i dizajna u savremenom društvu.

Muzej Zepter

Muzej Zepter Beograd

Muzej Zepter se nalazi u samom centru Beograda u Knez Mihailovoj ulici broj 42.

 

 

Zgrada je projektovana za potrebe Prve hrvatske štedionice a arhitekta je Dionis Sunko.

 

 

Urađena je u stilu secesije, impresivno je lepa sa velikim mermernim holom, prostranim izložbenim salama i dekorativnim  stepeništem koje vodi na gornji nivo muzeja.

Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle nalazi se u Krunskoj ulici br.51 u zgradi koju je 1929. godine projektovao arhitekta Dragiša Brašovan.

 

 

Ovo zdanje svoju sadašnju namenu dobija 1952. godine kada je u njemu osnovan muzej ovog velikog naučnika.

 
Bista Nikole Tesle, Ivan Meštrović, 1952.


Jedini Teslin pravni naslednik njegov sestrić Sava Kosanović po Teslinoj želji svu zaostavštinu prenosi iz Njujorka u Beograd 1951. godine.

Muzej Jovana Cvijića

Muzej Jovana Cvijića

Lokacija : Jelene Ćetković 5, Kopitareva gradina

 Jovan Cvijić ( 1865 - 1927 ), naučnik, geograf, osnivač savremene jugoslovenske geografije. Priznat u svetu. Bavio se geomorfologijom i antropogeografijom Balkana. Multidisciplinarna istraživanja dovode ga do značajnih otkrića koja menjaju već prihvaćene svetske ideje o istoriji Balkana.

Pripremila: Višnja Jovanović

 

Kula Nebojša

Kula Nebojša

Iz ovog objekta ne možete izaći ravnodušni. Spoj istorijskog i savremenog, daje mu vanvremensku dimenziju koja izaziva kako vizuelni tako i emotivno snažan doživljaj.

Kulu Nebojšu moramo posmatrati kao deo kompleksa Beogradske tvrđave.

Salon Muzeja savremene umetnosti

Salon MSUB Saša Reljić

Lokacija: Pariska 14

Jedna od najlepših stambenih zgrada u Beogradu je zgrada u Pariskoj 14, u kojoj se nalazi stalna izložbena galerija Muzeja savremene umetnosti (MSU), delo arhitekte Miroslava Jovanovića.

Fotografije: Saša Reljić

Galerije KCB

Likovna Galerija Kulturnog centra Beograd

Galerije KCB / Galerija Artget i Likovna galerija KCB

Lokacija: Trg Republike 5 i Knez Mihailova 6

Čak dve važne beogradske galerije nalaze se jedna do druge i pripadaju istoj instituciji, Kulturnom Centru Beograda. Velika je verovatnoća da pored njih prolazite makar jednom nedeljno, pa ih posetite, nemojte davati prednost nekoj tamo prodavnici cipela.


Fotografija: Miloš Matović

Galerija Zvono

Galerija Zvono izložba Nikole Pešića

Lokacija: Višnjićeva 5

Galerija Zvono, nedavno je proslavila petnaesti rođendan. Ova beogradska galerija afirmiše mlade umetnike. Ali je vole i oni istaknutiji. Baš je lepo izlagati u Zvonu. Na divnom je mestu, u preslatkoj ulici, malo ispod Višnjićevog pasaža.

Fotografija sa izložbe Nikole Pešića. Foto: Đorđe Popović

Remont galerija

Remont galerija

Lokacija: Makedonska 5/II

Sakrivena između fliperane i mesta gde idete da popravite vaš nelegalno kupljeni, uvezeni ili već nekako nabavljeni iPhone, na drugom spratu poznatog i pomalo propalog „Staklenca“, već punih deset godina živi Nezavisna Umetnička Asocijacija Remont. Da ste stranac što tumara po Beogradu gradu, verovatno ne biste pronašli ovo vrelo umetničkog rada i stvaralaštva, i mnogo biste propustili.

Galerija Grafički kolektiv

galerija grafičkog kolektiva grafički kolektiv jana oršolić

Lokacija: Obilićev venac 27

Grafički Kolektiv (GK) je 2009. godine slavio 60 godina postojanja. Oko njega se godinama okupljala moderna srpska grafika. Grafički dizajneri vole galeriju Grafičkog Kolektiva, što je i logično. Ima nešto magično u onoj lamperiji, a divno je i ispred, kada su neke dobre izložbe i kada su Noći muzeja. Od ne tako lepe 1996. godine, od kada postoji Grifon, konkurs za najbolji grafički dizajn, koji se održava bijenalno, oko Grafičkog Kolektiva intenzivnije počinje da se okuplja i mlađa generacija grafičkih dizajnera, dobrih i uspešnih.

Tip of the day

"If you are not curious, forget it.” 

Achille Castiglioniviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services