Laufer || Eugster Belgrade

Galerija Laufer || Eugster Belgrade, Dunavska BB

Galerija Laufer || Eugster Belgradenalazi se u uzbudljivom industrijskom prostoru – stovarištu u pojasu stare beogradske luke, u Dunavskoj BB.

 

 

 


Njeni osnivači su dvojica Švajcaraca koji žive i rade u Beogradu – pisac i publicista David Laufer i proizvođač umetničkih radova sa bogatim internacionalnim iskustvom, Jan Eugster.

„Posle dve uspešno realizovane izložbe u rezidenciji švajcarske ambasade u Beogradu i velikog interesovanja koje su pobudile u stručnoj i široj javnosti, odlučili smo da odemo korak dalje i napravimo prostor u kome će se kontinuirano dešavati izložbe. Na to nas je podstakla zajednička težnja da pomognemo definisanju i marketiranju regionalne scene savremene umetnosti“, poručuju osnivači.

„Beograd je središte regiona koji se brzo menja, a vreme u kome živimo je posebno stimulativano za mlade umetnike, koji se suočavaju sa neophodnošću da kroz svoj rad utiču na promene u društvu, bez obzira na to koje je njihovo sredstvo umetničkog izraza. Intenzitet političkih i društvenih tema u regionu podstiče formiranje zajedničkih tema i načina izraza. Zahvaljujući tehnologiji, umetnici su postali svesni evolucije svetske scene, a naša ideja je da njihovo stvaralaštvo predstavimo kako domaćoj, tako i međunarodnoj publici.“

Na projektu galerije Laufer || Eugster Belgrade, u bliskom razgovoru sa njenim osnivačima, radili su mladi stručnjaci iz „TEN Zurich“, arhitektonske asocijacije sa sedištem u Cirihu, koju vodi grupa arhitekata, istrazivača i pisaca sa vodećih međunarodnih akademskih institucija. Grupa projektanata odgovornih za koncept i izvođenje novog savremenog prostora za umetnost u Beogradu su Nemanja Zimonjić ETH MSc (Švajcarska), Ognjen Krašna i Miloš Paunović (Srbija).

Godine 2016. osnovali su asocijaciju pod nazivom T E N koja je smeštena u Cirihu. Do te ideje su došli nakon susreta na studijama arhitekture na ETH Zurich-u, prestižnom svetskom univerzitetu i centru znanja i istraživanja u tehničkim naukama u Evropi.

Članovi ove asocijacije potiču iz raznih zemalja, Francuske, Srbije, Australije, Hrvatske, Nemacke i Švajcarske. Približno su istih godina, a njihova naučna pozadina i sfere interesovanja su u rasponu od teritorijalnih i urbanih studija, projektovanja, istorije, pa do digitalne fabrikacije. Ovaj mladi tim je formiran kroz želju da zajedno, ali i samostalno razvijaju arhitektonski jezik koji pripada jednoj generaciji. Njihov format je asocijacija, koji im ostavlja slobodu u biranju kao i stvaranju projekata na različitim teritorijama.

Slobodno se može reći da su neka forma Biroa za istraživanje arhitekture.

Jedna od njihovih motivacija je da razvijaju projekte kroz vreme i razgovor sa privatnim licima, institucijama, vladinim i nevladinim organizacijama, ali i sami. Ideja počiva na tome da je arhitektama potreban razgovor sa svetom i sredinom u kojoj se nalaze, razgovor sa kulturom u kojoj deluju ali i vreme da razumeju uslove koje nasleđuju i na koje mogu direktno da utiču.

Galerija u Beogradu je za njih, pre svega razgovor sa osnivačima koji traje, jedna razmena ideja koja obuhvata razgovore o ekonomiji, kulturi, o mestu ali i motivima i ambicijama. Zainteresovao ih je kontekst Luke Beograd i njeno prisustvo u kontekstu Južnoistočne Evrope.

Sa Davidom i Janom su usko sarađivali, razmenjivali ideje i predloge kako bi dostigli vrednosti koje su zajedno postavili u datim okvirima. Namera je bila ostati skroman i osetljiv prema zatečenom. Vrednosti koje su ih vodile u projektovanju su osećaj za mesto i prikladnost; mogućnost da taj prostor ostane i postane svoj kroz suptilnu arhitektonsku intervenciju.

Njih je interesovala “običnost” okruženja, prisutna u okolnim skladištima i radnicima koji su svakodnevno prisutni, anonimni ali ipak presudni za jednu produkciju koja se nalazi iza naše svakodnevnice. Na isti način su posmatrali prostor za umetnost: anonimnim detaljima i preciznožću pre svega, preobrazili su skladište u savremen prostor za izlaganje umetnosti.

Umetnost je moguće istovremeno izlagati ali i skladištiti u prostoru, što je karakter ove galerije. Prostorne mogućnosti za izložbu su otvorene, uz jasno definisane zidove koji unose jezik arhitekture kroz pojam lakog i teškog, istovremeno nadograđujući na “arheologiji” mesta. Konstruktivna rešenja i strukturalni problemi zatečenog prostora su izloženi svesno, kako bi se pokazao dodir starog i novog. Arhitektonsko rešenje prema nasleđenom ostaje skromno i graciozno, jer su tragovi sačuvani, tumačeni poput vrednosti koja dozvoljava razgovor sredine, kroz graditeljstvo koja je u samoj suštini naše kulture.

Galerija savremene umetnosti Laufer || Eugster Belgrade otvorena je 5. maja izložbom fotografija "Demons" Vladimira Milivojevića Bugija (Boogie).

 

Fotografije:  Višnja Jovanović

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services