Muzej Jovana Cvijića

Muzej Jovana Cvijića

Lokacija : Jelene Ćetković 5, Kopitareva gradina

 Jovan Cvijić ( 1865 - 1927 ), naučnik, geograf, osnivač savremene jugoslovenske geografije. Priznat u svetu. Bavio se geomorfologijom i antropogeografijom Balkana. Multidisciplinarna istraživanja dovode ga do značajnih otkrića koja menjaju već prihvaćene svetske ideje o istoriji Balkana.

Pripremila: Višnja Jovanović

 

Kapitalno delo je Balkansko poluostrvo izdato u Parizu 1918 godine. Ovo delo je bilo značajno kada se na Versajskoj konferenciji posle I svetskog rata odlučivalo o raspodeli teritorija.

Radio je na terenu 42 godine i bio je prvi rektor Beogradskog univerziteta. Muzej je otvoren za publiku 1968. godine u kući u kojoj je naučnik živeo.Enterijer kuće je 1908. godine uradio Dragutin Inkiostri Medenjak ( 1860 - 1942 ), firentinski đak, slikar i primenjeni umetnik.Oslikao je zidove u al secco tehnici, za plastične elemente u dekoraciji koristio je motive flore i faune.

Svi delovi nameštaja inspirisani su nacionalnim motivima iako prate aktuelni stil secesije.Najznačajniji njegovi radovi su Kolarčeva sala, Narodno pozorište, sala Narodne banke, Ministarstvo prosvete i mnoge privatne kuće.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services