Naučni klub CPN

Naučni klub Centra za promociju nauke u Beogradu.

Naučni klub Centra za promociju nauke u Beogradu je mesto za sve one željne istraživanja. To je mesto za pitanja i saznanja, učenje i druženje, otkrića i radosti.

Centar za promociju nauke i njegovi partneri iz nauke, obrazovanja i medija, iz Evrope i sveta, svakog dana organizuju raznovrsne, svakom dostupne, naučnopopularne programe.

 

Jedan dan u Naučnom klubu počinje interaktivnim dečjim radionicama, za đake i nastavnike, potom se Klub pretvara u okupljalište studenata, studentskih sekcija i organizacija mladih, da bi u popodnevnim satima ugostio polaznike najrazličitijih radionica, obuka i seminara.

Popularni večernji programi predstavljaju naučnike, naučna znanja i otkrića svim građanima, jasno i zanimljivo, kroz originalne sadržaje, interakciju, film, muziku, predavanja i tribine.

Naučni klub se nalazi u Ulici kralja Petra 46, u Beogradu, u zoni koju su obeležile srpska nauka i kultura, stotinak metara od sedišta Srpske akademije nauka i umetnosti, Univerziteta u Beogradu i zgrada više fakulteta, uz Biblioteku grada, Kolarac, Kinoteku i Etnografski muzej, nedaleko od Muzeja Vuka i Dositeja, gde je nastala Velika škola, izvorište moderne srpske države.cpn-naucni-klub-beograd

U vremenima punim sumornih izazova, postfaktualnom dobu, dominaciji stereotipa i degradaciji kulture, Naučni klub Beograd je otvoren kao inovativno mesto gde se na savremen način susreću nauka i građani, znanje i radoznalost, ideja i njena tehnološka primena.

Takav klub nije nastao slučajno i bez plana – on je proizvod potrebe hiljada građana Republike Srbije da bez obzira na prethodno obrazovanje saznaju odgovore koje pruža nauka, da otkriju ono što ne pronalaze u medijima, da upoznaju svet, usavrše se i razumeju moderno doba.cpn-naucni-klub-beograd

Naučni klub je rezultat dugog procesa. Njemu prethodi ambiciozni plan iz 2010. godine da u Bloku 39 na Novom Beogradu Republika Srbija izgradi veliki interaktivni muzej nauke, zbog čega je zakonom prvobitno i osnovan Centar za promociju nauke.

Pokazaće se da Srbija dugo neće dobiti ovu impozantnu građevinu, ali će u saradnji sa građanima, naučnicima, školama i medijima, umesto zgrade sa posadom, dobiti instituciju bez zgrade, ali sa dubokim temeljima.

Uviđajući potrebu da dinamični CPN programi koji pune sale publikom širom Srbije ipak imaju i svoju kuću, skromnu, ali svakom dostupnu, tim Centra je tokom 2014. u eksperimentalnoj fazi pokrenuo Klub u iznajmljenom prostoru u centru Beograda.

Početkom 2016. godine pronađena je i lokacija za trajno stanište Kluba, gde će se, na spratu iznad, smestiti i sedište samog Centra. Istovremeno, ideja se već proširila na 12 gradova Srbije, gde je u saradnji sa lokalnim samoupravama i centrima za stručno usavršavanje CPN pokrenuo 12 naučnih klubova. Na kraju ovog procesa, u Beogradu je otvoren i centar ove mreže – Naučni klub Beograd.

Dobro došli u Naučni klub, ključnu nacionalnu infrastrukturu za promociju nauke, za širenje naučne kulture i jačanje naučne pismenosti u Republici Srbiji. U jedan od elementa naše zajedničke budućnosti.


 

Fotografije: Višnja Jovanović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services