Salon Muzeja savremene umetnosti

Salon MSUB Saša Reljić

Lokacija: Pariska 14

Jedna od najlepših stambenih zgrada u Beogradu je zgrada u Pariskoj 14, u kojoj se nalazi stalna izložbena galerija Muzeja savremene umetnosti (MSU), delo arhitekte Miroslava Jovanovića.

Fotografije: Saša Reljić

Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu počeo je s radom 1961.godine, četiri godine pre nego što je otvoren sam MSU na Ušću. Zvao se Moderna galerija. Bila je to prva beogradska galerija koja je imala stalni program i jasno definisanu koncepciju. Izlagačka praksa Salona oduvek je bila okrenuta ka mlađim umetnicima i najaktuelnijim umetničkim tendencijama, kao i predstavljanju značajnih inostranih umetnika. Gotovo svi najznačajniji vizuelni umetnici iz bivše Jugoslavije i Srbije imali su priliku da se u Salonu MSU samostalnom izložbom predstave beogradskoj publici.Koncepcija Salona i dalje se zasniva na predstavljanju najaktuelnijih tendencija u vizuelnoj umetnosti, pre svega kroz samostalne izložbe najznačajnijih savremenih umetnika iz zemlje i inostranstva, ali i kroz organizovanje prezentacija, tribina i predavanja. Salon je otvoren i za tematske izložbe kustosa koji se bave savremenim tendencijama i koji u ovom prostoru imaju mogućnost da realizuju svoje projekte. Na ovaj način Salon zadržava ulogu najprestižnijeg galerijskog prostora u Beogradu, istovremeno se uspešno pozicionirajući na regionalnoj i evropskoj mapi galerija savremene umetnosti. Radno vreme Salona: svakog dana od 12-20h, osim utorkom.

Danas, Salon ne izgleda onako kako bismo voleli. Umesto fine tanke i čvrste bravarije u beloj ili crnoj boji, na najlepšoj stambenoj zgradi, sa najznačajnijom galerijom u Beogradu, ugrađena je bela i ružna PVC stolarija. Designed apeluje na grad Beograd da učini nešto! Salon MSU je renomirana beogradska galerija savremene umetnosti, i u skladu s tim treba i da izgleda. Unapred hvala!

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services