Square Nine Hotel

Square Nine Hotel Belgrade

Kada je 2011. godine otvoren na adresi Studentski trg br.9, Square Nine Hotel je postao svojevrstan toponim ovog dela grada.


 

 

 

 

Pored već postojećih i važnih odrednica - Studentski park, Beogradska filharmonija, Etnografski muzej..., Square Nine ubrzo postaje nova, prirodno se uklopivši u društvo "poznatih", kao novo beogradsko mesto susreta.

Danas, nakon 7 godina uspešnog poslovanja, brojnih nagrada i nebrojeno zadovoljnih klijenata, Square Nine Hotel predstavlja asamblaž iskustava, bilo da ste gost hotela ili posetilac, pasionirani gastronom ili poštovalac mid-century modernizma, ljubitelj dobrih koktela i pića, vrhunske kafe ili spa i wellness užitaka koje nudi ovaj hotel.

Prepoznatljive i upečatljive fasade, sjajnog enterijera, besprekorne usluge i gostoprimstva, s ogromnom pažnjom usmerenom na detalje, Square Nine Hotel je ubrzo postao mesto gde se svraća na izvrsnu hranu, i o njoj posle priča...Od ovog leta, ima još više razloga za to, o čemu ćemo malo niže u postu.

Čistog i sofisticiranog arhitektonskog izraza, sa fasadom na kojoj je intervenisao renomirani brazilski arhitekta Isaj Vinfeld (Isay Weinfeld), i dizajnom enterijera koji takođe potpisuje, ova zgrada je od nedavno uvrštena u izbor za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina. Ovo takmičenje organizuje portal Gradnja.rs a stručni žiri je odabrao 20 zgrada izgrađenih u našoj prestonici, za koje možete glasati na ovom linku.  

Koncept Square Nine-a nastao je iz želje vlasnika da njihov budući hotel bude deo identiteta grada, luksuzan i impresivan, ali u duhu Beograda i okruženja. U porodici Kostić, sama ideja o otvaranju hotela razvijala se 20 godina. Nakon punih pet godina izgradnje, hotel je otvoren pre sedam godina. Oni su u tom smislu bili neka vrsta vizionara koji su prepoznali trenutak kada je Beograd bio spreman na nešto sasvim novo, jer su u poslednje dve decenije u Beograd sukcesivno stizali veliki hoteli međunarodnih hotelskih lanaca, koji nisu toliko obraćali pažnju na arhitekturu grada i okoline u koju su smeštani, često odvojeni od šarma grada i njegovog identiteta. 

Imajući preciznu viziju kako bi njihov hotel trebalo da izgleda na toj lokaciji, braća Kostić su zamislili savremenu građevinu koja se dobro uklapa i integriše u okviru celine Studentskog trga, Vasine i Uzun Mirkove ulice, koja poštuje nasleđe i zatečene stilove, koja se uklapa kako u koloritu, tako i poštovanjem visina okolnih zgrada. 

Unutrašnjost hotela je za njegove goste i posetioce jedinstvena dizajnerska priča, koju je uspešno kreirao brazilski dizajner i arhitekta Vinfeld, ali podržana i ispraćena jasnom vizijom vlasnika hotela SQ9. Beskompromisno su insistirali na kombinaciji ultimativnog luksuza sa udobnošću poznatog i bliskog...Tako je nastao unikatan gradski hotel sa pet zvezdica, u kojem se najveći broj gostiju oseća kao kod kuće.

U dizajnu enterijera primat se daje materijalima poput kamena, bronze, kože, drveta u svetlijoj i tamnijoj nijansi, i njihovim kombinacijama, što rezultira prijatnim ambijentom i elegantnom atmosferom. Gotovo sva drvenarija je rađena u Brazilu, a nameštaj pažljivo sakupljan tokom perioda od dve godine, uglavnom u Londonu i Njujorku. U Square Nine-u se tako nalazi fantastična selekcija originalnog vintage nameštaja iz sredine prošloga veka, (tzv. Mid-century modern). 

Komadi skandinavskog ali i američkog dizajnerskog nasleđa iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina, predstavljaju pažljivo biranu selekciju mobilijara originalnih komada nameštaja s polovine prošlog veka, koji su prikupljani na raznim aukcijama i u tematskim prodavnicama.

Na ovom mestu u centru Beograda, možete da se sretnete sa sofama i stolicama koje su 40-ih godina dizajnirali Bruno Matson (Bruno Mathsson) švedski dizajner nameštaja i arhitekta, i Fin Jul (Finn Juhl) danski arhitekta, dizajner enterijera i nameštaja. Brunovo delo inspirisano je kombinacijom modernizma i švedskog zanata i tradicije, a najčešća fascinacija su mu bile stolice - njihova funkcija i dizajn, a Fin Jul je 40-ih godina bio jedna od vodećih figura tzv. pokreta Danish design, nastalog pod uticajem Bauhaus škole. Zatim, tu su stolice i stolovi koje su dizajnirali Ole Vanšer (Ole Wanscher), Hans Vegner, (Hans Jørgensen Wegner), Arne Jakobsen (Arne Jacobsen) i Kare Klint (Kaare Klint).

Barske stolice u lobby baru hotela, dizajnirao je Arne Vodder, danski dizajner nameštaja, često opisivan kao autor jednostavnog i umerenog manira u dizajnu, koji kreira komade od prirodnih materijala, obično ružinog drveta (palisandera) ili tikovine, a koji su mu se činili najpogodnijim zbog nedostatka oštrih ivica.

U lobby baru hotela čeka Vas takođe i širok spektar finih alkoholna pića, vina, koktela, japanskog piva, od kojih se mnoga mogu probati samo u Square Nine-u. Naša preporuka je koktel "Aged Negroni", natočen direktno iz hrastovog bureta! Sa ovim koktelom se kombinuje dehidrirano citrusno voće (na fotografiji iznad - Aged Negroni sa 14h dehidriranom pomorandžom koja je tretirana u dehidratoru na 70 stepeni). 

Ako biste krenuli u obilazak hotela, naišli biste na 45 komfornih soba i apartmana, Spa & wellness centar sa 18m dugačkim, prirodno osvetljenim bazenom sa 0.5 % saliniteta i bez hlora; japansku ofuro kadu, parno kupatilo i saunu. Zatim, tu su konferencijska sala, luksuzan Lobby bar i restorani The Square i Ebisu (na poslednjem spratu hotela sa predivnom terasom) u koji mogu da svrate i oni koji nisu gosti hotela. U periodu toplih meseci, restoran The Square radi i na otvorenom - prelepoj pjaceti hotela sa puno zelenila.

Ikonični dizajnerski komadi najfinijeg skandinavskog ali i američkog dizajna kojim obiluje hotel Square Nine pažljivo su raspoređeni po celom hotelu - sobama za goste, na međuspratovima, a ponajviše na prizemlju u lobby baru, lounge-u, i restoranu. Ovako fina zbirka golica maštu, i poziva vas da otkrijete svaki objekat unutar hotela, da se uverite u eleganciju jednostavnog, izvrstan ukus i udobnost svakog pojedinačnog komada. 

The Wing Chair danskog dizajnera Mogensena (Børge Mogensen) nalazi se u Executive i Presidential apartmanima. Udobna kožna fotelja sa pripadajućim tabureom dizajnirana je 1963. godine. Njen tvorac, Børge Mogensen, bio je jedan od osnivača minimalističkog pravca danskog dizajna pod nazivom Danish Modern. Proizvođač: Fredericia Furniture, Danska. 

Model 45 je naziv fotelje - lagane stolice, koju je 1945. godine dizajnirao Finn Juhl. Tzv. tip stolice Easy chair realizovan je od tikovine sa tapacirungom i jastukom od zelene vune. Proizvođač: Onecollection, Danska. U Square Nine hotelu nalazi se u Executive apartmanu. 

Hans Jørgensen Wegner (1914-2007) je bio svetski poznat danski dizajner nameštaja čiji je stil bio često opisan kao "organska funkcionalnost". U SQ9 hotelu - u JuniorJunior Deluxe apartmanima, nalaze se njegove lounge stolice u koži, model AP20, dizajnirane 1954. godine. Proizvođač: A.P. Stolen, Danska.

Svaki detalj je na svom mestu s razlogom, a mnogi su specijalno osmišljeni i kreirani kako bi se izašlo u susret potrebama gostiju hotela. 

Ljubazno i profesionalno osoblje vam je uvek na raspolaganju.

Za trening duha i tela, osim bazena, ali u njegovoj blizini, takođe u zoni relaksacije, nalazi se i fitnes sala sa teretanom opremljena Technogym mašinama.

Svim gostima su na raspolaganju lični treneri. 

Tu su i dve sobe za masažu i tursko kupatilo.

Bazen, iako se nalazi dva nivoa ispod zemlje ima prirodno osvetljenje.

Spa & wellness centar je jedinstven prostor za uživanje, koji možete koristiti čak i kada niste gost hotela, na dnevnom nivou ili na bazi godišnje članarine. 

Dve sobe za masaže i tretmane pružaju idealno okruženje za opuštanje, uz umirujuću muziku, profesionalne terapeute i veliki izbor tretmana lica i tela, kao i brojnih masaža. 

Square Nine Hotel smo bolje upoznali zahvaljujući pozivu da budemo njihovi gosti početkom juna ove godine, a prilikom predstavljanja novog degustacionog jelovnika (Tasting Menu za leto 2018), u restoranu The Square.

Nova, fantastična jela pripremao nam je prvi čovek kuhinje SQ9 hotela, novi kulinarski direktor, gospodin Ajk Cimer (Eyck Zimmer).

Ajk je prvi šef kuhinje s Mišelinovom zvezdicom u Srbiji. Radio je po celom svetu, od Londona, Berlina, Hong Konga, do restorana i hotela u Švajcarskoj i Portugalu. Navešćemo neka mesta na kojima je sticao dragoceno iskustvo - Palasthotel u Berlinu;  Grand Regina Hotel u švajcarskom Grindelwaldu; The Dorchester, The Berkeley Hotel i The Ritz u Londonu...Dobitnik je brojnih kulinarskih prestižnih nagrada. Francuska vlada mu je dodelila 2014. godine nagradu Merite Agricole za doprinos francuskoj gastronomiji. U svoju rodnu Nemačku i grad Berlin se vraća 2014. godine, gde postaje kulinarski direktor Andel’s Hotela u Berlinu, i gde je u svom sky restoranu iste godine osvojio Michelin zvezdicu.

Ajkove inspirativne zabeleške možete pratiti i na njegovom Instagram profilu born_to_cook_no_plan_b.

On opisuje svoj stil kuvanja kao - autentičan, kosmopolitski i posvećen isključivo ukusu.

„Moj stil kuvanja je kao Beograd...Beograd je autentičan!“ - Ajk Cimer.

Ovom prilikom vam predstavljamo deo specijaliteta sa novog degustacionog jelovnika koji je u SQ9 hotelu postavio berlinski maestro Ajk Cimer, a koji smo imali priliku da probamo. 

Srpski „OREO“
Crne masline i kozji sir – ajvar – mikro bilje

Prefinjen zalogaj za početak gastronomske avanture Ajka Cimera.

Takođe, tu je i jedno spektakularno predjelo sa A la carte menija - Losos Gravlax.

Kombinovan sa sokom od krastavca, hrskavim kaprom, hlebom od semena bundeve i dodatkom senfa i mirođije, ovaj spektakularan "šot" raznih ukusa služi se u prelepim Seletti posudicama.

Jaje u jajetu
Hrskavo preperličje jaje sa pilećom koricom – velute od graška

Iako meni predstavlja internacionalnu kuhinju, prilagođen je našem tržištu. Svi sastojci su sveži i potiču iz Srbije i zemalja regiona.

Brancin
Čips od krompira – fondan od šargarepe – kleka – sos od crvenog vina

Kao omaž svom mentoru Polu Bokusu (Paul Bocuse), Ajk je brancinu dodao “krljušt” od krompira, fondan od šargarepe, kleku i sos od crvenog vina.

Desert “Summer Surprise”

Lagani mango jogurt krem serviran sa badem čokoladnim mrvicama, snegom od mlečne čokolade i mango krispom.

“Važna je hrana koja ima funkciju. Na sadržaj menija uticala su brojna putovanja od Nemačke, Velike Britanije i Švajcarske do Hongkonga. Ovde, u Srbiji, iznova sam našao svoju kreativnost”, rekao je Cimer prezentujući novi meni.

 

Fotografije: Vladimir Miladinović Piki
Fotografija hotela: Square Nine Hotel Belgrade
Fotografija kolača: Filip Miljuš

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services