Valentina i Karanfil

Prva prodavnica bean-to-bar čokolada u Beogradu, Valentina i karanfil.

Pored Kalemegdana u Gospodar Jevremovoj ulici otvorila se prva prodavnica bean-to-bar čokolada u Beogradu.

 

Odluka da se otvori radnja sa veoma posebnima čokoladama i ambijentom je bila iznenadna i doneta je tokom jednog dugačkog obilaska Latinske Amerike.

 

 

Osnivači Valentine i karanfil su bili inspirisani različitima ukusima, mirisima, bojama i teksturama zemlje drevnih indijanaca i iskoristili su taj utisak kao okvir za ideju da se Beogradu predstave prave bean-to-bar čokolade sa različitih kontinenta.

Za sada je u Valentini i karanfil predstavljeno više od 50 različitih kombinacija zanatskih čokolada svetski poznatih brendova.

Koncept prodavnice prati i mali bar sa vrlo svedenom i pažljivo probranom ponudom pića - od prave tople čokolade i vrućeg kakaa koje nas odmah vraćaju u detinjstvo, do portugalskog Porta i šljivovice iz Čačka.

Za arhetiktonski deo projekta su odgovorni Milica Maksimović i Aleksa Bijelović iz studija Petokraka.

U prostoru koji je u stvari prizemlje starinske stambene zgrade sa početka 20. veka sačuvan je originalni izlog i tavanica.

Svi ostali elementi dizajna su vrlo svedeni kako se ne bi raspršili sa autentičnima elementima i pejzažem spolja.

Pustinja Latinske Amerike se manifestuje u intenzivnom koloritu koji pravi napetost između klasicističke zgrade i jednostavnih linija u enterijeru.

Komadi nameštaja su birani i dizajnirani tako da čine “rasparenu” celinu. Takva je drvena klupa koja liči na crkveni mobilijar u paru sa stolovima dizajniranim posebno za ovaj lokal u boji rđe.

U prizemlju je zadržan ogoljen cementni pod sa svim nepravilnostima i flekama odnosno tragovima prethodnih korisnika.

Na galeriji su podovi obojeni u belo - ovde se prostor za posetioce lokala pretvara u otvoreni radni prostor koji gleda prema unutrašnjem dvorištu.

Do gornjeg nivoa vode uske bele stepenice.

Vizuelni identitet Valentine i karanfil je stvoren u prostorijama dizajnerskog studija Metaklinika.

Jednostavna tipografija i igra slovima podržavaju ideju personalnog pristupa u stvaranju. 

Bean-to-bar čokolada je vrlo “personal” proizvod u koji ljudi ulažu puno mašte i posvećenosti.

Svaki proizvođač ima poseban pristup i svačiji manifest se razlikuje.

Valentina i Karanfil na Instagaramu.

Valentina i Karanfil Facebook.

 

Fotografije: Višnja Jovanović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text