KC GRAD

kc grad ljudmila stratimirović dejan ubović

Ljudmila Stratimirović
ART DIREKTOR KULTURNOG FRONTA I EVROPSKOG CENTRA ZA KULTURU I DEBATU GRAD

Dejan Ubović
DIREKTOR KULTURNOG FRONTA I EVROPSKOG CENTRA ZA KULTURU I DEBATU GRAD

Fotografije: Ana Kostić                                                                                                                                                             

1. KC GRAD JE ZA KRATKO VREME POSTAO VAŽNO MESTO U GRADU? SADA KADA SE KAŽE ŠTA IMA U GRADU, MISLI SE NA KC GRAD. VAMA SU I PROSTORIJETU. KAKO IZGLEDA RADITI U GRADU?

Ljudmila: Grad smo zvanično otvorili u aprilu ove godine. Drago nam je da je posećeno, s obzirom da je novo mesto i da se nalazi u delu grada koji je pomalo zapostavljen. Srećni smo što nas publika nepogrešivo pronađe. Mada nas posećuju i kada nemamo program. Od pre par nedelja svi i radimo u Gradu. Lično mi jako prija ta atmosfera, svi smo u istoj prostoriji, sedimo za velikim stolom, a svako radi svoj deo posla. Kreativno je i divna nam je ekipa saradnika.

Dejan: Raditi u Gradu izgleda kao raditi u nekom mini gradu, tj. na mestu gde svaki dan dolaze razni zanimljivi ljudi i to iz raznih razloga. Uglavnom sa novim idejama za neke lepe stvari. Kada je tema bila naziv kulturnog centra, samo od sebe je došlo da je pojam Grad jedini koji bi obuhvatio ono čime će se „puniti“ ova stara zgrada.

2. KOLIKO JE ZA VAS VAŽNO DA PROSTOR U KOME RADITE IMA VEZE SA VAMA, DA STE UTICALI NA NJEGOVO FORMIRANJE, NA TO KAKO IZGLEDA I KAKVU ENERGIJU IMA?

Ljudmila: Situacija je bila takva da smo u sređivanju prostora učestvovali i više nego što
neko drugi čini. Upoznali smo ga kad je drugačije izgledao i bio vrlo zapušten. Još uvek nije
potpuno sređen, ali svaki dan ponešto završimo. Važno mi je da se svi dobro osećaju u njemu, i da obezbedimo uslove za normalan rad. Verovatno svako ima drugačiju viziju kad je u pitanju radni prostor, ali moramo i da se pomirimo sa izvesnim kompromisima i probamo da ga sredimo kako bi bio funkcionalan za razne potrebe. Prostor ima i lični pečat jer smo ga sami osmislili
i većinu stvari sami uradili.

Dejan: Ja imam veoma različite, ali vrlo pozitivne emocije u vezi sa
ovim prostorom. S jedne strane je to nešto tradicionalno, gde si svestan da se nalaziš u sred Sava Ma(ha)le i da je tu neki aktivni život postojao još pre nekih 150 godina. Tada je to bio centar Beograda. Suprotno tome, mi se u istom prostoru bavimo stvarima koje su savremene, npr. nova elektronska muzika, dizajn, itd. Taj spoj upravo čini da se u ovom prostoru, bar ja, osećam vrlo komforno.

3. U KOJOJ MERI SE VAŠ RADNI PROSTOR MENJA U SKLADU SA ONIM ŠTO RADITE?

Ljudmila: Jedan deo posla vezan za Grad i Kulturni Front obavljam u Gradu pa se trudim da ne menjam ambijent i da ne remetim red. Drugi deo, koji ima veze sa mojim umetničkim radom, obavljam kod kuće, u studiju, i tamo se ambijent menja u odnosu na ono šta pravim, koji materijal koristim i o kojoj se količini radi. Prostor je nekada skoro neprepoznatljiv od količine proba i delova nečega.

Dejan: Pa ne baš, bar ne sa nekom namerom tipa „mi ćemo sad da se bavimo tim i tim, pa ćemo da prefarbamo zidove u tu i tu boju“. Sve to nekako dolazi samo od sebe.

4. DA LI VIŠE VOLITE DA PUNITE PROSTOR ILI DA RAŠČIŠĆAVATE?

Ljudmila: Uglavnom volim da dovlačim stvari, ali imam često i faze velikog spremanja. U Gradu ne možemo da držimo stvari koje nam smetaju. Tamo često pravimo takva spremanja.

Dejan: Lično, da raščišćavam, ali to je već par godina polu-nemoguća misija. Ako živiš u okruženju umetnosti i umetnika, priliv je nezaustavljiv.

5. ŽIVITE U DIVNOM AMBIJENTU. DA LI JE PREDNOST TO ŠTO VAM POSAO OMOGUĆAVA DA RADITE OD KUĆE?

Ljudmila: Mi smo dugo radili od kuće i to je vrlo zgodno s jedne strane, ali opet nemaš baš neku
radnu naviku. Nemaš radno vreme, pa radiš i danju i noću. Sada radimo uglavnom u Gradu, bar Dejan, a ja pola vremena u Gradu, pola kod kuće.

Dejan: Da. Ta prednost je generalno poslednjih par godina postala prednost velikog broja ljudi. U principu, ako se baviš ovim poslom možeš da radiš odakle god i kad god (manje više). Mada, biti s ljudima je ipak nezamenjivo.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text