Boomerang

Boomerang

Boomerang je nov i mlad brend ručno oslikanih bumeranga, izvedenih u ograničenim serijama koji su pokrenuli Sofija Gavrilović (slikarka) i Velimir Andrejević (grafički dizajner) iz Novog Sada.

 

 

 

The Returning of the Boomerang (Short stories & Flying objects)

Zaokupljeni pojmom povratka/vraćanja, uloga junaka ovih priča i modela za dizajnirane leteće objekte dodeljena je bumerangu, koji je svojim osobinama zaslužio status simbola u ovoj oblasti. On je neizbežan. On je uporan. On se uvek vrati.

Svaki bumerang ima svoje ime i neku tematsku povezanost sa nekom od poznatih priča o povratku (Robinzon Kruso, Odisej...), ali i pojmove poput lastavice, pisma, kamikaze itd...

Komad bumeranga koji se nalazi unutar kutije, izrađen je od drveta baltičke breze, ručno iskonstruisanih i obrađenih kosina, poštujući načela aerodinamike koja mu daju neophodne karakteristike koje rezultiraju njegovim povratkom.

Kreativni dvojac koji čine Sofija Gavrilović (slikarka) i Velimir Andrejević (grafički dizajner) inicijalno su započeli sa projektom Boomerang još 2013. godine kada su ispoljili svoje prve ideje kroz ilustrovane, vrlo kratke priče i gifove sa bumerangom u glavnoj ulozi.

Prema rečima autora, cilj im je bio da se pored bavljenja suvoparnih dizajnerskih poslova održi duh i kontinuitet ličnog izraza.

Kako ste došli na ideju da revitalizujete ovaj po malo zaboravljeni "objekat"

Sofija & Velimir: Objekat (bumerang) je došao kao logično proširenje medija. Prvobitno samo kao oblik (silueta), a kasnije i kao predmet koji uz dodatnu obradu zaista ima potencijal da vrši svoju primarnu ulogu.

Naime, kada smo rešili da deo ilustracija prenesemo na drveni predmet u obliku bumeranga, nismo mogli, a da ne probamo da ga iskonstruišemo tako da se zaista vrati. Time što smo u čitav koncept uvrstili fizičke karakteristike objekta, celina je dobila dodatni značaj i primenu.

Prvobitne ilustracije za svaki model je uradio Velimir, a kasnije kada su počeli da izvode objekte (bumerange), dizajn pakovanja i prateće sadržaje, efektivno su bili uključeni zajedno u svim procesima uz povremene konsultacije ljudi stučnih u oblastima tehnologije obrade drveta, izrade ambalže itd.

Potka cele priče je zaokupljenost pojmom povratka - vraćanja. Recite nam nešto više o ovoj kontekstualizaciji vašeg projekta.

Sofija & Velimir: Ako bi želeli da jednim simbolom označimo termin povratak/vraćanje, onda je to u našem slučaju svakako bumerang.

Dugim radom na zajedničku temu nismo mogli a da ne priznamo da smo duboko zašli u analizu te tematike. Pojam povratka/vraćanja nam se učinio kao dovoljno širok, čak i neiscrpan za razmišljanje, a opet svakodnevan i sveopšti.

Zamisao je da svaki model obrađuje određen slučaj povratka. Vizuelni sadržaj određenog modela, pored samog bumeranga prati ime prikazano kroz logotip, kratka priča ili izjava i pripadajuća ilustracija u namenski kreiranom pakovanju (kutiji).

Kome je namenjen, kako doći do njega, i kakvi su dalji planovi?

Sofija & Velimir: Kako on nije isključivo sportski rekvizit a ni stereotip australijskog suvenira, teško da ga možemo svrstati u neku kategoriju. Naš bumerang je namenjen svima. Pristupivši sa više apekata želeli smo da svako u njemu može naći nešto sebi blisko.

Pakovanje smo dizajnirali kako bi bumerang mogao biti postavljen na zid u vidu slike/objekta, a da se ipak po potrebi jednostavno vadi/vraća u kutiju a da je ne oštećuje.

Priliku da dođu do bumeranga, prvi će imati posetioci ovogodišnjeg Mikser bazara. Nakon toga svi zainteresovani mogu da ih pronađu na Facebook-u a kasnije i na zvaničnom sajtu  boomerangstories.com

Inicijalna serija (kolekcija) biće proširena novim modelima, kao i modelima u ograničenim serijama.

Recite nam nešto oko same realizacije tj. izrade Boomeranga, kako to radite, ko vam radi, jel imate neke planove za veću proizvodnju, izvoz možda....

Sofija & Velimir: Kao nama najpogodniji materijal za izradu bumeranga, a prisutan na našem tržištu pokazala se baltička breza. Sam oblik se iseca mašinski a dalji proces, preuzimamo na sebe i izvodimo ga kompletno manuelno. 

Proces dalje izrade podrazumeva pripremu drveta, obradu kosina i ivica brušenjem, testiranje a zatim oslikavanje prema zadatoj skici.

Proces izrade, obzirom da je u najvećoj meri manuelan diktira diniamiku proizvodnje (ako bi uopšte to mogli tako da nazovemo). Plan jeste svakako da ostvarimo saradnju sa koncept storovima i kreativcima u zemlji kao i van granica.

Boomerang na Facebook-u.

Boomerang na Instagram-u.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text