“7 veličanstvenih” i program "Finska u fokusu" u Dvorani KCB

7 VELIČANSTVENIH i program FINSKA U FOKUSU u Dvorani KCB-a

Revijalni program "Finska u fokusu" - Bioskop "7 veličanstvenih" (iz antologije modernog dugometražnog dokumentarnog filma), biće održan u Dvorani kulturnog centra Beograda, 13. i 14. oktobra!

 

 

Po drugi put, Bioskop “7 veličanstvenih” predstavlja zadivljujuća ostvarenja modernog dokumentarizma, od kojih većina pripada antologiji nastaloj tokom trinaest festivalskih godina.

I ovoga puta, biće prikazano pet nezaboravnih filmova koji su promenili kulturnu scenu Evrope.

Od početka XXI veka vrlo posebno mesto na evropskoj dokumetarističkoj sceni zauzima Finska, i to je razlog zašto je odabrana tema "Finska u fokusu", program vrhunskih dokumentaraca, originalnih i neobičnih autorskih postupaka. Drugi važan razlog je posebna veza beogradske publike i filmova koji donose atmosferu i mentalitet dalekog severa, a izuzetno komuniciraju sa nama.


Mika Ronkainen


Već od prve godine Festivala “7 veličanstvenih”, film “Urlači” postao je jedan od legendarnih hitova. Autor priče o otkačenom muškom horu, Mika Ronkainen, jedan od najznačajnijih na evropskoj sceni, dolazi kao specijalni gost ove manifestacije, a donosi i dramatično raspevani road movie “Finska krv, švedsko srce”.


Program na izvestan način predstavlja i brendove Finske i upravo počinje jednim od najčuvenijih - poetskom pričom o saunama kao prostoru za jedinstvenu životnu komunikaciju -“Para života”, a završava se fantastičnim prizorima od nordijskog leda do vrele Afrike u kojima pratimo i kod nas dobro poznatog avangardnog muzičara Kima Pohjonena “Soundbreaker”. Uz to i film Juke Karkaienena simboličnog naziva “Dnevna soba nacije”.

Finska u fokusu je program za prave posvećenike najboljih od najboljih dokumentarca Evrope.


PROGRAM „FINSKA U FOKUSU”

Petak, 13. oktobar

19:00 svečano otvaranje

"PARA ŽIVOTA" (MIESTEN VUORO)
Finska 2010.
84 minuta
scenario i režija: Jonas Berghol i Mika Hotakainen

Sauna, kao jedan od najpoznatijih simbola Finske, privukao je dvojicu sjajnih dokumentarista da zarone svojom kamerom u „Paru života“ i otkriju šta se dešava u dubini tog prostora topline i bliskosti. U ovom filmu goli finski muškarci govore direktno iz srca i dok se kupaju u znoju i pari, podjednako fizički i mentalno, otkrivaju tajne, traume, snove duboko sakrivene pred svetom. Film nas vodi kroz celu Finsku i uvodi nas u mnogo različitih sauna u kojima ljudi različitih godina pričaju dirljive priče o ljubavi, rođenju, prijateljstvu, o uzletima i o tragedijama – o životu. Vizuelno jednostavno koncipiran, ovaj izuzetni dokumentarac nam prikazuje neposredne i retke lepote pejzaža, sauna i muškaraca gotovo magičnim kadrovima. „Para života“ otkriva ogoljenu dušu učesnika na izuzetno poetičan način. Nominovan za Nagradu evropske akademije 2010, najbolji finski dokumentarni film 2011, finski kandidat za Oskara 2011.


21:00

"URLAČI" (HUUTAJAT)
Finska 2003.
76 minuta
scenario i režija: Mika Ronkainen

Kultni finski dokumentarac o horu “Mieskuoro Huutajat” i o njihovom autoritarnom dirigentu Petriju Sirviju. Finska reč “huutaa” znači sve što čovek može da uradi glasno: da urla, vrišti, klikće, viče, zavija ili se smeje grohotom. Ali najviše od svega to je način da se izraze najličnije, spontane, nekontrolisane i nesputane emocije. Ovo je film o moći i suprotstavljanju stereotipima, o beskompromisnosti i o čvrstom verovanju u sopstvenu umetnost. Proslavljeni repertoar “Urlača” se uglavnom sastoji od izvođenja finskih patriotskih pesama i od nacionalnih himni na tankoj granici između ozbiljnog i parodičnog. Široko rasprostranjenu nedodirljivost političkih i nacionalnih simbola “Urlači” izlažu kreativnom i vrlo duhovitom preispitivanju. Film u kojem se sudaraju neki od najspektakularnije snimljenih, stilizovanih kadrova nepreglednog leda Baltičkog mora sa toplim prostorima u kojima se otkrivaju emocije iznenađujućih muzičara-pevača.

Subota, 14. oktobar

17:00

"DNEVNA SOBA NACIJE" (KANSAKUNNAN OLOHUONE)
Finska, 2009.
74 minuta
režija: Juka Karkainen

Dokumentarac kao poetski uvid u šest finskih dnevnih soba. Ovo je priča o promenama, samoći, odgovornosti i neizbežnoj prolaznosti. Glavni junaci su obični Finci različitih generacija. Svaki od njih je u traganju za nečim važnim: za bliskošću, razumevanjem i prihvatanjem. Događaji su različitog obima, ali i oni najmanji u krugu porodice, postavljaju junake u dramatične situacije. Sva ova individualna svakodnevna iskustva stapaju se u osećajnu, na trenutke nadrealnu priču o ljudskom životu. „Zaboravite Nokiu i inovativnu ekonomiju! Žiri ovim proglasom zahteva da ovaj film mora da se koristi kao glavno sredstvo za stvaranje brenda Finska.“ (Saopštenje žirija finske selekcije, Filmski festival Tampere, 2009.) Film se upravo prikazuje u bioskopima širom Finske.
Dobitnik specijalne nagrade na Festivalu u Tampereu 2009. i dobitnik najviše godišnje nagrade u Finskoj za najbolji finski dokumentarac 2010.

19:00

"FINSKA KRV, ŠVEDSKO SRCE" (LAULU KOTI-IKÄVÄSTÄ)
Finska, 2012.
90 minuta
scenario i režija: Mika Ronkainen

Još jedan od neobičnih finskih dokumentaraca i verovatno najsmeliji autorski rad Mike Ronkainena. Koncipiran kao tipičan film putovanja ovaj dokumentarac nas vodi od Finske do Švedske uvodeći nas u neočekivane prostore individualnih i kolektivnih, nama nepoznatih saga savremenog nordijskog sveta. Mešanje naroda, stalne seobe, preispitivanje identiteta u fokusu su priče. Uzbudljive i iznenađujuće strukture, film započenje kao preplitanje dinamičnih muzičkih komentara u stilu brehtovskih songova, da bi se razvio u dokumentarnu bergmanovsku studiju o krizama, snovima i prosvetljenju. Jedan kultni finski roker, njegov otac, obilje aktuelne muzike i sjajan filmski rad briljantne fotografije i savršenog zvuka. Najbolji nordijski dokumentarac na Festivalu u Geteborgu 2013. i dobitnik najviše godišnje nagrade u Finskoj za najbolji finski dokumentarac 2014.

21:00

"SOUNDBREAKER"
Finska, 2012.
86 minuta
režija: Kimo KoskelaPriča o harmonici koja je prestala da bude harmonika. Priča o harmonikašu koji je odlučio da voli harmoniku, pod uslovom da ne bude harmonikaš. Priča o zvucima i muzici oslobođenoj stega konvencionalnog i očekivanog. Zaglušujući sudar strasti, buke, harmonije, disharmonije, uzvika i uzdaha. Avangardni finski umetnik, poznat i beogradskoj publici, Kimo Pohjonen vodi nas u uzbudljive avanture traganja i stvaranja jedinstvenih kompozicija u kojima pulsira svet u ritmu njegovog sviranja. Ovaj vanserijski muzičar svoju prodornu elektro-harmoniku pretvara u instrument koji komunicira s naizgled nespojivim muzičkim pravcima, a u njegovim rukama ona postaje začudni objekat koji nas zadivljuje svojim formama. Maštoviti finski režiser, snimatelj i autor brojnih muzičkih video radova, Kimo Koskela, dokumentarac o avangardnom umetniku gradi kao vizuelnu i zvučnu igru, pokušavajaći da pre svega izrazi neobuzdani i beskompromisno nekonvencionalni duh svog aktera. Ovo je pre svega priča o prepuštanju naslućenim unutrašnjim tokovima, vera u moć iracionalnog i intuitivnog. Od belih, ledenih nordijskih površina, do afričkih sela u sred nabujale vegetacije, autor pokušava da otkije autentične osnove fascinantne erupcije kreativnosti Kima Pohjonena. Prodorni zvuci, muzika puna strasti i nekonvencijalni svirač na harmonici osnovni su sastojci ovog izuzetno neobičnog muzičkog dokumentarca sa pravom dozom finske ludosti!

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text