“Silogizmi” Tijane Kojić u Galeriji Boris u Parizu

Izložba "Silogizmi" Tijane Kojić u Parizu

Izložba "Silogizmi" Tijane Kojić, biće otvorena 8. novembra u 19 časova u Galeriji Boris u Parizu (3, rue Saint-Philippe du Roule).

 

 

 

 

 

Radovi u izložbenoj celini "Silogizmi" predstavljaju opus u kojem se autorka oslanja na književni predložak – knjigu "Silogizmi gorčine" Emila Siorana. Prateći kratku formu Sioranovih silogizama, nizanih u znaku radikalne sumnje, gorkog humora, povremenog lirizma i radikalnih ideja dovedenih do ekscesa, likovni odgovor autorke građen je u vidu nizova slobodnih, ličnih interpretacija teksta smeštenih u ambijent mozaičkog karaktera.

U donjem prostoru galerije, fragmenti inspirisani silogizmima napuštaju oblik klasičnih, portativnih slika, dobijaju svoju organsku siluetnu liniju i grade kolažnu celinu velikih dimenzija, razvijajući prizor koji zauzima celokupno vidno polje posmatrača, nudeći uranjanje u svet koji referiše na utiske o delu jednog od poslednjih velikih mislilaca sa kraja 20. veka.

Tijana Kojić je rođena 1987. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Tokom dosadašnjeg umetničkog rada, ostvarila je petnaest samostalnih i više od sto dvadeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Grčka, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Italija, Bugarska, Švajcarska, Španija, Nemačka, Meksiko, Sjedinjene Ameriičke Države, Francuska, Kina). Dobitnica je niza nagrada i priznanja i oblasti slikarstva, crteža i grafike, među kojima se izdvajaju: prva nagrada na konkursu Niš Art fondacije, nagrada Fakulteta primenjenih umetnosti iz fonda Aleksandra Tomaševića, prva nagrada za crtež iz fonda Vladimira Veličkovića, dve nagrade za crtež  Zlatni Osten. Radi kao docent na Fakultetu primenjenih umenosti od 2014. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text