„Wo/man under the umbrella”, Crna Gora na Bijenalu u Veneciji

„Wo/man under the umbrella”, Crna Gora na Bijenalu na Bijenalu  u Veneciji.

Crnu Goru na Bijenalu predstavlja međunarodni tim, predvođen arhitektom Krešimirom Roginom, sa projektom pod nazivom „Wo/man under the umbrella”, koji je deo šire teme „Emerging Resilience” koju je postavila arhitekta dr Sonja Radović Jelovac, kuratorka crnogorskog paviljona.

 

Crnogorska prezentacija sastoji se iz tri međusobno povezana dela: izložbe ili instalacije, knjige i umreženja.

 

Freespace (Slobodni prostor) je tema XVI Međunarodne izložbe arhitekture koju su odabrale i definisale Yvonne Farrell i Shelley McNamara, umetničke direktorke ovogodišnjeg Bijenala. Objašnjavajući temu, one ističu da “izložba poziva na emocionalno i intelektualno angažovanje mnogih koji dolaze na Bijenale, kako bi bolje razumeli arhitekturu, podstakli raspravu o temeljnim arhitektonskim vrednostima i proslavili dokazani i trajni doprinos arhitekture čovečanstvu”.

Crna Gora se publici u Veneciji predstavlja kroz postavku “Emerging ResilienceWo/Man Under The Umbrella” koju je osmislio međunarodni tim, predvođen arhitektom Krešimirom Roginom. Pored njega ostali izlagači su: Rosa Rogina, Armor Gutijerez Rivas (Armor Gutierrez Rivas), Ida Blažičko, Fansoa Vahe (Francois Vahe).  Fleka potpisuje rešenje logoa, kao i grafičko oblikovanje i pripremu za štampu monografije koja je dio prezentacije Crne Gore na Bijenalu.

Rešenje logoa inspirisano je cvetom Lovćenskog zvončića, endemskom vrstom koja metaforično preslikava Crnu Goru i njenu ekološku komponentu sadržanu u temi “Emerging Resilience”. Primetni slobodni pokret četkom asocira na slobodu, lakoću pokreta i nežnost Lovćenskog zvončića koji raste i opstaje iz najtvrđeg crnogorskog krša.

Osmougaona forma se može shvatiti kao nedvosmislena asocijacija na kišobran, ali i svod. Svod doživljavamo kao zaštitu i brigu o prostoru koji je obogaćen “besplatnim darovima” prirodnih resursa koji motiviše arhitekte da se fokusiraju na osećaj humanog u svom radu. Ovde se, pre svega, misli na još jednu važnu misiju i poruku celog projekta crnogorskog predstavljanja na Bijenalu, a to je početak procesa vraćanja dostojanstva prostoru koji je nasleđen.  

Sadržaj na crnogorskom jeziku nema pratećih ilustracija, i karakteriše ga jedan prilično bibliotekarski pristup, koji je postignut kroz upotrebu različitih insertacija. Ono što će zasigurno privući pažnju čitalaca je botanički glosarij. 

Flekin tim je uložio mnogo napora, kako bi došli do herbarijumskih crteža iz perioda XIX vijeka koje su radili neki od najvećih majstora tog vremena.

Monografija koja je sastavni dio postavke “Emerging Resilience – Wo/Man Under The Umbrella” urađena je na Munken Lynx papiru.

 

Dvojezičnost tekstualnog sadržaja je rešena na zanimljiv način kroz upotrebu različitih vrsta papira.

Izboru papira je posvećena velika pažnja, tokom procesa izrade monogorafije, kako bi i kroz adekvatnu upotrebu materijala komunicirali prirorodnost koja je okosnica celokupnog projekta.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text