32. Salon Arhitekture

news

Salon arhitekture, 32. po redu, pod nazivom "Prilagođavanje... arhitektura plus", biće otvoren od 25. marta do 30. aprila 2010.godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Svečano otvaranje sa dodelom nagrada je 25. marta u 19h.

"Prilagođavanje... Arhitektura plus" je tema ovogodišnjeg 32.Salona arhitekture. Salon arhitekture je popularna manifestacija Muzeja (MPU), koja okuplja, prezentuje i afirmiše najbolje autorske prakse domaće arhitektonske scene. Salon uvek iznova, ističe značaj misije arhitekture u razvoju društva, zalaže se za pluralnost i kvalitet arhitektonskih rešenja i graditeljske standarde, nastoji da ukaže i na alternativne, istraživačke ideje i projekte. Osim što reflektuje uglavnom arhitektonske i urbanističke prakse naše sredine, Salon je i mesto i prilika za razmenu lokalnih, regionalnih i globalnih iskustava. Otvoren je za sve generacije arhitekata iz zemlje i inostranstva.


GRAND PRIX 31. SALONA_Biljana Cvejić i Milan Dimitrijević

Žiri 32. Salona arhitekture u sastavu:
• Ružica Božović Stamenović (Singapur - Beograd)
• Milan Dimitrijević (dobitnik Grand Prix-a 2009)
• Đorđe Stojanović
• Bratislav Tošković (Finska)
• Snežana Vesnić
odabraće, od oko 90 radova koji su prošli selekciju, Grand Prix - Veliku nagradu Salona kao i ostale nagrade u različitim kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije.
Osim glavnog programa izložbe, atraktivnosti ovogodišnjeg Salona arhitekture doprineće specijalni Gost Salona - Vasa Perović, arhitekta evropske reputacije koji živi u Sloveniji kao i istoriografska izložba koja će podsetiti na prve dobitnike Grand Prix-a Salona arhitekture iz 1974, 1975. i 1976.

Priznanje 31.Salona u kategoriji «Arhitektura» Goranu Vojvodiću Priznanje u kategoriji «Arhitektura»
i koautorima Grozdani Šišović i Dušanu Radišiću;
Priznanje 31.Salona u kategoriji «Arhitektura» Jovanu Sariću i Ružici Sarić

Kao i uvek, tokom trajanja Salona, u okviru pratećeg programa predviđena je i serija razgovora, predavanja, prezentacija i radionica. Tako će se održati nekoliko temata:
• Novi Muzeji – arhitektura novih muzeja u svetu i stanje naših muzeja;
• Razgovor i izložba posvećeni Arhitekturi pozorišta u XX veku;
• Situacija - mladi arhitekt u Srbiji;
• Predavanje o arhitekti Milutinu Borisavljeviću;
• Studentska radionica;
(lista učesnika i preciznije definisanje termina će uslediti).
Ovogodišnji Salon arhitekture imaće i proakativan vizuelni identitet, uočljiv i privlačan za sve koji se budu našli na potezu Knez Mihailova ulica - Muzej primenjene umetnosti u Vuka Karadžića 18.
Sve detaljnije informacije o događanjima i programu 32. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute putem medija i na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.

Priznanje 31.Salona u kategoriji «Gosti Salona – delo u inostranstvu» Maši Bratuši, Džonu Ruanu (John Ruane) i Lavu Bratuši
Priznanje 31.Salona u kategoriji «Enterijer» Studiu Remiks: Maja Vidaković, Marko Basarovski i Mihajlo Jurić saradnik: Srđan Mandić

U saopštenju Muzeja primenjene umetnosti (MPU) se navodi da Salon arhitekture okuplja, prezentuje i afirmiše najbolje autorske prakse srpske arhitektonske scene, a Salon je takođe i mesto i prilika za razmenu lokalnih, regionalnih i globalnih iskustava i otvoren je za sve generacije arhitekata iz zemlje i inostranstva.

"Salon uvek iznova ističe značaj misije arhitekture u razvoju društva, zalaže se za pluralnost i kvalitet arhitektonskih rešenja i graditeljske standarde, nastoji da ukaže i na alternativne, istraživačke ideje i projekte", piše u saopštenju.

Priznanje 31.Salona u kategoriji «Enterijer» Ivani Kovačević i Ani Veljković

Priznanje 31.Salona u kategoriji «Arhitektura» Slobodanu Danku Selinkiću

Priznanje 31.Salona u kategoriji «Publikacije» Urbanističkom zavodu Beograda

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text