50 knjiga I 50 korica 2015

50 knjiga I 50 korica, AIGA, Dizajn observer


Objavljeno je najboljih 50 knjiga i 50 korica sa takmičenja 50 books I 50 covers 2015, koje svake godine organizuje Dizajn Observer u saradnji sa Američkim institutom za grafičku umetnost.


 Inicijalni organizator ovog dogadjaja je Američki institut za grafičku umetnost (AIGA). Sve je počelo izložbom “Pedeset knjiga iz 1923.” (50 books of 1923.) Ulogu glavnog organizatora je 2011. preuzeo Dizajn Obsrver (Design Observer), a izložbe pobedničkih radova se održavaju i danas, 90 godina kasnije.

Konkurs 50I50 je podeljen u dve kategorije – jedna se obuhvata dizajn celokupne knjige, druga za dizajn naslovne korice. U obzir se uzimaju knjige objavljene u periodu od početka do kraja godine. Priložena knjiga mora da ima najmanje 24 strane, i ne sme sadržati nikakvo plasiranje proizvoda, niti korporativne implikacije. Tiraž treba da je najmanje 25 primeraka.
 

Neki od pobedničkih radova u prethodnim godinama:

1995. / Autori: Jason Godfrey i Eric Baker (levo); James Victore (desno)


 

1996. / Autor: Dan Yaccurino
 

 

1996. / Autori: Cheryl Towler Weese, Gail Wiener, Ellen Kames. 
 

 

2000. / Autor: Christopher Myers
 

 

2014. / Autori: Richard McGuire (levo), Barbara Glauber (desno)

 

Do 2006. odabir je vršen samo u okvirima severne Amerike. Konkurs je potom postao internacionalan, a jedini uslov je da knjiga bude ili na engleskom, ili da je dvojezična, pri čemu jedan od jezika treba da je engleski. Isto važi i za korice – ukoliko naslov nije na engleskom, potrebno ga je prevesti.

Ove godine je radove poslalo preko 700 dizajnera iz celog sveta.
U žiriju su bili Majkl Bierut (Michael Bierut), Džesika Helfand (Jessica Helfand) i Barbara Glauber.

Majkl Bierut je dizajner, autor i profesor na Jejl univerzitetu (Yale). Bio je predsednik AIGA-e do 2001. Jedan je od osnivača Dizajn Observera. Trenutno saradjuje sa Pentagram studiom.

Džesika Helfand je dizajner, profesor i autor. Takođe je jedan od osnivača Dizajn Observera i jedan od predavača na Jejl univerzitetu. Autor je mnogih eseja i knjiga, od kojih je trenutno najpopularnija "Beležnice: Američka istorija" (Scrapbook: American History). Za tu knjigu je dobila nagradu Njujork Tajmsa za najbolje vizuelno rešenje knjige.

Barbara Glauber je dizajner i profesor. Osnovala je 90-ih studio Hevi Meta (Heavy Meta) koji se najviše bavi dizajnom knjige. Barbara predaje na Jejlu, Kuper Junionu (Cooper Union) i CalArts-u (California Institute of the Arts).


Neki od ovogodišnjih pobedničkih radova:

2015. / Autori: Anne Jordan i Mitch Goldstein (levo), Andrea Hyde (desno)

 

2015. / Autor: Barbara Glauber. (na naslovnici je rad umetnika Kehinde Wiley, u pitanju je monografija povodom izložbe u Bruklin muzeju)


50 korica:

50covers


50 knjiga:

50books

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services