Atelieri Žitnjak, Zagreb | Izložba ''Periferni Mišić / Peripheric Muscle'' Luize Margan

Atelieri Žitnjak, Zagreb | Izložba ''Periferni Mišić / Peripheric Muscle'' Luiz

Izložba ''Periferni Mišić / Peripheric Muscle'' Luize Margan, biće otvorena u petak, 15. juna u 19 časova u Galeriji AŽ - Atelieri Žitnjak u Zagrebu.


 

 

 

 

Instalacija ''Periferni Mišić / Peripheric Muscle'' koju tvore reljefi, ‘performativne’ fotografije i objekti, preispituje i i nterpretira arhitekturalne osobine izložbenog i radnog prostora Ateljea Žitnjak posredujući kompleksne odnose moći koji se formiraju između  institucija i autonimnih kulturnih delatnika unutar polja kulturne produkcije.

Luiza Margan, rođena je u Rijeci, sa adresom u Beču i Rijeci. Završila je Umetničku akademiju u Ljubljani i Beču. Radila je na projektima i umetničkim rezidencijama u Italiji, Južnoj Koreji, Mexico City, New Yorku i Francuskoj. Izlagala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama, realizovala je niz inervencija u javnom prostoru.

U svojim recentnim radovima bavim se odnosima privatnog i javnog prostora te gradnjom simboličnog kulturnog i nacionalnog identiteta kroz javni prostor. Preispitujem ulogu spomenika, kao i problematiku (i reprezentaciju) rada kao društvenog kapitala. Ti projekti svojevrsna su kritička analiza odnosa moći koji kroje prostor, i fenomena kao što su gentrifikacija i komercijalizacija prostora - u instalacijama koje koriste objekte, nađene materijale, fotografiju i video.

Instalacija u Ateljeima Žitnjak koristi arhitekturalne značajke izložbenog prostora kao novo polje artikualcije spomenutih tema. Perifernu lokaciju iščitavam ne samo kao relaciju do centra grada već i simbolično, u odnosu države i autonomnih kulturih djelatnika - kao polje visoke tenzije ali i autonomije.

Slične prostorne odnose analiziram i u okolišu vlastitog Bečkog ateljea, smještenog izvan pojasa gradske jezgre, u pretežno radničkoj četvrti obilježenoj generacijama migracijskih obitelji većinom iz istočne Europe. Vizualne reprezentacije radnika na fasadama mnogih “sozialbau” građevina u blizini - služe kao formalno ishodište dijela radova predstavljenih u Ateljeima Žitnjak.

Drugo ishodište instalacije odnosi se na samu zgradu AŽ (nekadašnju osnovnu školu a danas umjetničke ateljee) čiji je krov još uvijek prekriven po zdravlje opasnim azbestnim pločama. Kontrast tom ‘opasnom’ krovu, vrt u centralnom dijelu same zgrade, prepun zelenila i ružinih grmova, simbolična je slika i prilika dokolice i mjesta za odmor. Arhitekturalno tijelo tako tvori paradoks između sigurnosti i opasnosti, dualnost koja čini bitnu ishodišnu točku objekata kojima je artikuliran prostor galerije.

Kao što je cvijetovima ruža (koje su glavni atributi vrta u AŽ), pripisan kliše romantike u pop kulturi ali i simbolike anti-autoritarizma u političkim idiologijama, tako se često i uloga umjetnika u društvu sagledava na romantiziran i stereotipan način. Realnost je ipak sasvim drugačija, izloženost hazardnoj strukturi i same ruže čini 'opasnima', kao što i kompleksni odnosi moći unutar produkcije kulture stvaraju svojevrsnu rezilijentnost umjetnika.

Reljefima, ‘performativnim’ fotografijama i objektima, instalacija ''Periferni Mišić'', izvrće prostorne odnose vanjskog i unutrašnjeg, kao i odnose okomitih i vodoravnih struktura.

Luiza Margan

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text