Atelieri Žitnjak, Zagreb | Izložba ''Prolaz 4'' Silva Šarića

Atelieri Žitnjak, Zagreb | Izložba ''Prolaz 4'' Silva Šarića

Izložba ''Prolaz 4'' Silva Šarića, biće otvorena u petak, 19. oktobra u 19 časova u Galeriji AŽ - Atelieri Žitnjak u Zagrebu (ulazni hodnik stare škole Petruševac, Žitnjak 53).
 

 

 

 

Izložba obuhvata seriju crteža, fotografija i svetlosnih instalacija u kojima autor polazeći od osnovne funkcije izložbenog prostora Galerije AŽ (koja funkcioniše kao prolaz kroz zgradu, hodnik ) tematizuje prolaz, kao konkretni fizički prostor, i prolaz kao tok vremena koji obeležava promena i prolaznost.

"...Fascinancija svjetlom imanentna je Šarićevom radu a proučavanjem njegovog međuodnosa s tijelom koje će obasjati, Silvo gradi vrlo ozbiljan sustav kojeg bazira na gotovo minimalističkoj simbiozi prirodnih i artificijelnih elemenata. Šarić inaugurira svjetlo kao kreativni i pokretački faktor te ono postaje ravnopravnim, a često i najvažnijim dijelom njegova rada. Ono je kreator, a nikako nije dodatna komponenta koja će artefakt obojiti potrebnim tektoničkim, kolorističkim ili iluzionističkim svojstvima. Ako pomoću svjetla i stvara iluziju, ona ne dolazi iz vanjskog svijeta, već nastaje procesom samog rada, odnosno ona je njegov sastavni dio, a često i jedini subjekt..." / Mladen Lučić, iz kataloga izložbe ''Crne slike'', Galerija Waldinger, Osijek 2013.

"...On stvara za publiku prolaz između dvije crnine. Na zid vješa crnu sliku, i preko nje i zida projicira crninu slike i bjelinu zida. Posjetitelj ulaskom između fizičkog objekta na zidu i projekcije postaje transparentan, proziran, nevidljiv. Šarić nam svojim ambijentom zapravo nudi vlastito fizičko iskustvo nepostojanja, očite nevidljivosti. Koliko god je to iskustvo likovno, ono je stvarno, ono je pravi odraz položaja pojedinca u društvu, ili društva u stvarnosti. Bez patetike, bez naracije i bez uvjeravanja naprosto nas fizički briše iz stvarnosti, jer naše postojanje u stvarnosti u kojoj vrijeme stoji ionako nije relevantno.." / Janka Vukmir, iz kataloga izložbe ''Vrijeme je stalo'', Galerija Anex / Galerija LUKA, Pula 2

Silvo Šarić, rođen je 1965. godine u Puli. Diplomirao je skulpturu na Odseku za likovnu kulturu Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1990. godine u klasi profesora Josipa Diminića. Od 1991. do 1998. godine, živeo je i radio u Rimu. Kao dobitnik ArtsLink stipendije boravio je na studijskom boravku u New Yorku i Bostonu 1998. godine. Od 1998. zaposlen je pri Hrvatskom restauratorskom zavodu, a od 2008. do 2012. radio je kao spoljni saradnik na Akademiji primenjenih umetnosti u Rijeci. Čan je HDLU-a Istra. Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja.

Izložba će biti otvorena do 27. oktobra 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text