Ateljei Žitnjak, Zagreb | Izložba ''Spekulativna jutra" Mateja Kneževića

Ateljei Žitnjak, Zagreb | Izložba ''Spekulativna jutra" Mateja Kneževića

Izložba ''Spekulativna jutra" Mateja Kneževića, biće otvorena u petak, 9. marta u 19 časova u zagrebačkoj Galeriji AŽ Atelieri Žitnjak (ulazni hodnik stare škole Petruševac, Žitnjak 53, Zagreb).

 

 

 

 

Prostorna instalacija ''Spekulativna jutra'' Mateja Kneževića, osmišljena za konkretan prostor galerije, sastoji se od objekata, prostornih intervencija, fotografija i videa, tematski povezanih u jednu celinu.

Rad se bavi sveprisutnim stanjem neizvesnosti, sindromom današnjice, ili kako kaže autor: ''.. nusproizvodom promovisanog imperativa moranja i ispunjenja očekivanih nametnutih dostignuća, koja su globalno uslovljena…''.

Zoni neizvesnosti koja se neprestano širi, umetnik na autoironičan, humorističan način suprotstavlja motiv "Jutra", jutarnjih kontemplativnih rituala iz sopstvenog kupatila, kao jedine zone u kojoj je još moguća čistoća i svežina uma.

/ /.....

''Ili, drugim rečima, razmišljajuće doba dana. Što je i logično, ujutro smo odmoreni i sveži, reklo bi se, najspremniji za mentalnu delatnost.

Ovde se očigledno ne misli na jutro koje započinje nakon uobičajenog procesa prelaska iz pidžame u civilno odelo a događa se u kupatilu, budući da se izložba sastoji od instalacije što predstavlja upravo ambijent kupatila. Prepoznajemo elemente bez obzira na to što su sasvim stilizovani, što im je ukinuta funkcija, i što njegovom enterijeru pripadaju više po asocijaciji nego po izgledu. Kao da su se malo izmakli iz svoje stvarnosti, kao da nam je u očima još uvek ostalo nešto od sna, nalazimo se između realnosti i irealnosti. Ili, nalazimo se u prostoru autorovog kreativnog procesa, a to nije kabinet doktora Caligharija, nego kupatilo doktora Kneževića. Tada i tamo on ovo radi.
Kao da ga se uopšte ne tiče to što se inače smatra kako je umetnički proces najefikasnije sprovoditi noću, posmatrajući kroz prozor tiho otkucavanje sveta. Kad ugledamo jedno upaljeno svetlo na neboderu, znamo: ili je student ili umetnik. Noć je prijatelj poete, noć ga prati dok ovaj, vođen slepim nemirom tone u vrtlozima sumnji, noć ga dovodi i do predvorja spoznaje, šapće mu na uho tekst: van vremena mesta luta čovek jedan, tanak poput vlasi, širan poput zore, izbuljenih očiju raspaljenih misli pruža ruke da dotakne dvore... (R. Queneau)….'' / / Iz teksta Borisa Greinera / /

Matej Knežević, prošlogodišnji dobitnik Nagrade Radoslav Putar, vizuelni je umetnik zaokupljen univerzalnim pitanjima i zakonitostima koja se na nov način iznova ponavljaju u okolini, kao i sopstvenim doživljajima. Čest odgovor nalazi u konceptualnom promišljanju kroz instalaciju, video, fotografiju i slikarski medij. U svom radu težište stavlja na eksperiment i lični humor. Angažovan je u radu više neprofitnih udruženja s područja kulture. Radi kao lekar.

 

Izložba će biti otvorena do 1. aprila 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text