BDW Three Weekly Superstars

belgrade design week, big bjarke ingels nika z upanc

BIG Bjarke Ingels, Graphic Thought Facility (GTF), Nika Zupanc

Belgrade Design Week (BDW) i Designed.rs predstavljaju tri superzvezde koje će govoriti na petoj Nedelji dizajna (ove godine BDW se održava se od 29.maja do 05.juna 2010.godine). Prošle nedelje ste imali prilike da se upoznate sa tri superzvezde koje su nam ljudi iz BDW-a predstavili, a to su bili NENDO, Jaime Hayon, Hi-ReS. Ove nedelje Vas upoznajemo sa sledeća tri predavača.

                                                                                                     

BIG Bjarke Ingels

Trenutno važi za apsolutno najveću zvezdu arhitekture! S obzirom da ima samo 35 godina a da je već radio na toliko projekata koliko većina uspešnih arhitekata ne uspe da završi za ceo život, Bjarke je postao prava senzacija kako u stručnim krugovima, tako i u medijima koji se bukvalno otimaju za njegove intervjue. Ekskluzivni intervju sa Bjarkeom imaćete priliku i vi da pročitate u srpskom izdanju PLAYBOY časopisa za mesec maj!

Bjarke Ingels dolazi iz Danske i pripada novoj generaciji arhitekata koja kombinuje preciznost sa jedne strane i eksperimentalnost i inovativne ideje sa druge, sve sa velikom dozom odgovornosti prema društvu i ekologiji. Nakon osnivanja PLOT Architects 2001. godine i saradnje sa Rem Kolhasom, Bjarke Ingels je 2005. godine otvorio sopstveni biro BIG/Bjarke Ingels Group. BIG je baziran u Kopenhagenu i predstavlja grupu od 85 arhitekata, dizajnera i stratega koji rade na polju arhitekture, urbanizma, istraživačkim i razvojnim projektima širom Evrope, Srednjeg istoka, Sjedinjenih država i Azije. Praktikujući, kako to Bjarke Ingels opisuje "programsku alhemiju", projekti BIG studija su jedinstvena kombinacija konvencionalnih sadržaja i novih formi simbioza različitih kultura.

Graphic Thought Facility (GTF)

Graphic Thought Facility (GTF) je dizajn i brending agencija sa sedištem u Londonu, koju su osnovali tri direktora – Paul Neale, Andy Stevens i Huw Morgan. GTF je kreirao identitet mnogobrojnih institucija kao sto su Dizajn Muzej u Londonu i Royal College of Art. Drugi projekti obuhvataju dizajn i idejna rešenja za štampu, pakovanja za komercijalne svrhe, knjige, izložbe i predmete za Tate i Viktorija & Albert muzeje u Londonu. GTF trenutno radi na projektima za H&M, Vitru u Švajcarskoj, Kvadrat u Danskoj i galeriju Gagoslan u Njujorku.

Projekti GTF-a su bili predstavljani na grupnim izložbama u zemljama Evrope, Azije i Amerike. Njihova prva samostalna izložba – GTF:50 Projects predstavljena je u DDD galeriji u Osaki 2006.godine a potom i u Art Institutu u Čikagu 2008.godine, što je bila i prva izložba muzeja posvećena isključivo grafičkom dizajnu.

NIKA ZUPANC

Slovenačka dizajnerka Nika Zupanc je diplomirala na Akademiji lepih umetnosti i dizajna 2000. godine. Njen diplomski rad nagrađen je prestižnom akademskom nagradom za studente sa najvišim dostignućima u oblasti industrijskog dizajna 2001. godine. 2004. godine British Council ju je izabrao za “zvezdu u usponu Nove Evrope”. Od tada samostalno radi na kreaciji prepoznatljivih ženstvenih dizjan rešenja koji poseduju i određenu dozu humora.

Svetski mediji njen rad opisuju kao “punk elegance” (ELLE USA) i “techno chic” (Bussiness Week). 2007. godine časopis Urbis ju je svrstao među 17 najperspektivnijih imana iz oblasti dizajna i umetnosti. Newyork TImes Style je njenu čuvenu “Lolita” lampu proglasio za jedan od najatraktivnijih komada u 2008.godini.

Kako sama često voli da naglasi, Nika Zupanc radi i sanja u Ljubljani. Iskoristićemo ovu priliku i da najavimo intervju sa Nikom koji će biti objavljen u ELLE izdanju za mesec maj.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text