"BIOTOP" umetnička svetlosna instalacija na zgradi nekadašnje Beobanke

"BIOTOP" umetnička svetlosna instalacija na zgradi nekadašnje Beobanke

U susret izgradnji prvog zelenog solitera u Srbiji, budućeg balkanskog eko-centra na Zelenom vencu, projektantska firma „Stattwerk“ dala je još jednom šansu mladim stvaraocima.

 

 

 

 

Grupa studenata sa odseka za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, predvođena mentorkom Anom Ostojić iz „Stattwerk-a“, pokazala je svojom umetničkom instalacijom kako siva konstrukcija može da se transformiše u zeleni, pulsirajući objekat. Ovaj umetnički iskorak simbolizuje početak ozelenjavanja Zelenog venca.

„Inspirisani metamorfozom prirode, uzeli smo reciklirana platna i drvene letve i posadili seme. U centru grada, na dvanaest spratova, izrastao je Biotop – drvo visoko gotovo 50 metara. Platna, postavljena pod različitim uglovima na spratovima zgrade, raspoređena su tako da hvatajusvetlost i vetar koji, na ovaj način, oživljavaju ovu zelenu instalaciju,“ objašnjavaju studenti Aleksa Vitorović, Ivana Miljković, Jana Bjelica, Marko Granić, Miloš Nikolić, Sara Stošić i Tamara Tasić, koji su učestvovali u realizaciji instalacije „Biotop“, koju je osmilila Ana Ostojić, dizajnerka enterijera iz „Stattwerk-a“.

„Kao što se ekosistem sa prirode prenosi na grad, tako možemo i da uporedimo razvoj biljke i zgrade nekadašnje Beobanke. Prvi korak preobražaja smo predstavili kroz svetlosnu instalaciju. Ova biljka, kao i mnoge druge, klija iz betona, traži svoj put ka svetlu i životu – Biotop drvo se probija kroz sivilo Beograda i osvetljava nekada zaboravljeni objekat. Uz instalaciju je postavljen i print preko ograde, koja bojama budi prostor, slavi klijanje novih ideja i predstavlja prvi korak ka zelenijem Zelenom vencu“, dodaju mladi autori.Svetlosna instalacija „Biotop“ vidljiva je u večernjoj silueti grada i simbolizuje novi talas zelene arhitekture, koju je, nedavno završenim nacionalnim arhitektonskim konkursima, pokretuo „Stattwerk“.

Ova nemačko-srpska arhitektonska firma, realizovaće projekat prvog zelenog, energetski efikasnog solitera na Zelenom vencu.„Stattwerk“ na Facebook-u 
„Stattwerk“ na Youtube-u


„Stattwerk“ na Instagramu 
 
Fotografije: Đorđe Bošković

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text