Cabinet SR:CH | NEOGRAD by NORT

Cabinet SR:CH | NEOGRAD by NORT

Predstavljanje ćiriličnog fonta NEOGRAD by NORT i izložba plakata sa radionice kolektiva Cabinet SR:CH, održaće se u subotu, 9. juna u 19 časova u Ostavinskoj galeriji (Kraljevića Marka br.8).

 

 

 

 

Izložba će predstavi novi ćirilični font NEOGRAD tipografskog studija Nort kao i njegovu primenu na plakatima koje su u okviru radionice koju organizuje kolektiv Cabinet SR:CH izradili mladi dizajneri iz Beograda.


Niko Aurel Insanto, Teofil Gloze i Rafael Picard (Tipografski kolektiv Nort), su grafički dizajneri iz Švajcarske koji su u Novom Beogradu našli inspiraciju za svoj tipografski projekat.

Novi Beograd sa svojim brutalističkim formama, geometrijskim ritmovima i jedinstvenom prošlošću, kao i fenomen ravnopravnog korišćenja ćiriličnog i latiničnog pisma, zaokupili su imaginaciju švajcarskih tipografa.

U nastavku razvoja ovog projekta kolektiv Cabinet SR:CH organizovao je radionicu dizajna tokom koje su mladi beogradski dizajneri ispitivali mogućnosti primene fonta NEOGRAD u grafičkom dizajnu kroz njegovu primenu u dizajnu plakata.

NEOGRAD nas suočava sa fenomenima koji su deo naše prošlosti, kulture i svakodnevice kroz jednu drugačiju vizuru i pogled i baštineći njihove trajne vrednosti nastoji da stvori nove.NORT typefoundry
NORT je tipografski studio za izradu fontova osnovan 2018 godine od strane Niko Aurel Insanta (Nootype) Rafael Pikarda i Teofil Glozera. Edukujući se u školama u Šo de Fonu i Bernu imali su prilike da se susretnu i u Nešatelu na različitim projektima spajajući grafički dizajn, sito štampu i tipografiju.

Le Cabinet SR:CH
Kolektiv Cabinet SR:CH je osnovan 2012. godine nakon niza zajedničkih projekata u kojima su bili uključeni studenti grafičkog dizajna iz Visoke škole primenjenih umetnosti iz La Šo de Fona i Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. U cilju razmene znanja o dizajnu, sticanja profesionalnog iskustva i kulturne razmena između Srbije i Švajcarske, Cabinet SR:CH organizuje radionice, izložbe i studijska putovanja. Kolektiv omogućuje studentima da upotrebe znanje u realnom okruženju, radeći sa studentima iz drugačije kulturne sredine na projektima vizuelne komunikacije i dizajna te radeći na projektima gde se kultura i znanje stapaju u dizajn namenjen mladima, lokalnoj zajednici i dizajnerskoj profesiji.

Plakati su štampani u saradnji sa kolektivom NOVO DOBA iz Zemuna.


 

Izložbu organizuje Kulturforum ODKR koji se zahvaljuje kolektivu Cabinet SR:CH i Ostavinskoj galeriji na saradnji, kao i DINA Dizajn i Fruškaću na podršci.

Izložba će biti otvorena do 13. juna 2018. godine od 17:00 do 20:00 časova.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text